Az egészségtelen kötődés

Az egészségtelen kötődés is a szeparációs szorongás egy jele, még akkor is, ha az egyéb klasszikus tünetek, mint szűkölés, ugatás, romboló viselkedés, stb. nem jelentkeznek.

A legtöbb kutya követi gazdáját a lakásban, ám ha idegessé válik, amikor a gazdi nincs a közvetlen közelében, akkor valóban gond van. A krónikusan alacsony stressz tűrő képesség rossz a kutyának, és rossz a gazdinak is, hiszen egyetlen perc nyugalma sincsen.

Figyelje a jeleket. Követi a kutya még a mosdóba is? Ha becsukja az ajtót, ott szűköl előtte? Ha elmegy otthonról, a szomszédok panaszkodnak, hogy naphosszat sír és vonyít a kutya? Vagy kaparja az ajtót a gazda távozásakor és vadul ugat, nyüszít? Éjjel is kétségbe esik, ha kimegy a konyhába egy pohár vizet inni, és máris lohol a nyomában?
bánatos kutya a mellső mancsain fekszik
Azt, hogy mi a megoldás, annak tükrében lehet eldönteni, mikor kezdődött az ebnél a viselkedés. Ha nem régiben, érdemes kivizsgáltatni orvossal, hiszen lehet, hogy valamiféle fájdalom vagy betegség ösztönzi a kutyát a közelségre. Egyszerűen így akarja közölni, hogy valami baja van.

Ha sikerül kizárni minden lehetséges betegséget vagy már régebb óta fennáll a probléma, akkor rövid időszakokra magára kell hagyni a kutyát, persze mindig valami érdekes elfoglaltsággal: egy kedves játékkal, falatkereső feladattal, stb.

Érdemes a „magányos” időszakokra a rádiót vagy a televíziót bekapcsolva hagyni, esetleg zenét tenni a lejátszóba. Persze lehetőleg olyan zajforrást keressen, amely megnyugtató hatású, tehát ne valami erős, izgató zenebonát, kemény rock zenét, vagy jó, ám lövöldözős-robbanós akciófilmet.  A magányos időszakokat fokozatosan növelje, mindig csak akkor emelve az időtartamot, amikor azt érzékeli, a kutya elvan a játékkal, képes elfoglalni magát, és relaxál a zene hatására.

kutya pokrócon fekszik és bánatos  szemekkel néz

Segítségére lehet a szomszédok visszajelzése, de akár bevethet egy bébiőrzőt is, ha nem megy el túl messzire a háztól. Akár megpróbálhatja azt is, hogy segítségül hívja a szomszédot. Átmegy hozzá kávézni, beszélgetni, együtt fülelnek a hangokra, figyelik a bébiőrzőt. Ha működik a dolog, irány a bolt, hiszen az együttműködő szomszéd visszajelez, mi zajlott a távollétében, milyen hangok szűrődtek ki a házból, lakásból.

Higgye el, hogy ha problémás a kutya, a szomszéddal való együttműködés jót tesz a jószomszédi viszonynak is. Próbálja ki!

Persze minden kutyás tudja, hogy csodálatos dolog az együttlét. De az időszakos távollét csak növeli a kötődést, egyszerűen szükség van rá. Gondoljon csak arra, hogy hiába szereti a párját, gyermekeit, néha nekik és önnek is kell egy kis egyedül, nélkülük töltött időt. Ettől nem lesz kevesebb a szeretet és a törődés. Az egyedül töltött pihenőidőre a gazdának is szüksége van, ez szolgálja feltöltődését a közös, nagy sétákra és játékokra.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban