Küldjön üzenetet hírvivő kutyával!

Az mindig klassz, ha a kutya tud pár érdekes vagy vicces trükköt, persze olyat, amit ő is élvez. Mókás dolog lehet megtanítani a kutyát üzenetek közvetítésére, nem? A játékhoz két ember kell és persze egy kutya, mely mindkettőjüket ismeri és kedveli, így hajlandó lesz megkeresni.

A kutya lesz az üzenetvivő, amely titkos üzenetet szállít egyik embertől a másikig. Az üzenetet rögzítheti a nyakörvére, vagy viheti azt a kutya a szájában.

Az első és a második világháborúban nagyon sok kutyát használtak hírvivőként, üzenetek közvetítésére. Az ebeknek az ellenséges vonalakon át kellett igen nagy távolságokat megtenniük.

Persze a kutyák kiképzése a feladatra mindig könnyebb terepen kezdődött, de hát önnek az a célja, hogy a valamikori kemény és felelősségteljes feladat játék legyen. Nem komoly hadicél, hanem a játék, a jókedv miatt akarja tanítani kedvencét. Napjaink kutyája nem fog kemény terepen, fegyverek zaja között, hosszú távokat kutyagolni, így a feladat valóban játékká válik.

kutya rohan, szájában frizbi

Engedje, hogy a kutya lássa, amint elhelyezi az üzenetet a nyakörve alatt. Ez lesz a jel számára, hogy a játék indul. Majd fogja és tartsa a nyakörvénél, amíg társa elszalad és elbújik. Adja ki a parancsszót (pl. vidd), és engedje el, közben barátja folyamatosan hívja a kutyát maga felé.

Amint a kutya megtalálja a keresett személyt, az dicsérje meg és jutalmazza, miközben kiveszi az üzenetet a nyakörv alól. Most a barátja helyezzen egy üzenetet a nyakörv alá, és önhöz hasonló módon indítsa keresésre a kutyát, miután ön pozíciót váltott. Megtaláláskor ugyanaz a feladat: kivenni az üzenetet és jutalmazni a kutyát.

tacskó rohan, szájában zöld labdával

Gyakorláskor a távolság fokozatosan növelhető és lassanként elérhető, hogy a célszemély eltűnjön a kutya szeme elől. Eleinte nem baj, ha látótávolságon belül marad, mondjuk egy bokor mögött, de később például befordulhat egy sarkon. A legtöbb kutya még így is képes megtalálni a célszemélyt, bár sokuk visszafordul és visszatér a kiinduló pontra. Ebben az esetben megoldás lehet, hogy a célszemély megmutatja magát a saroknál, a gazda pedig újra keresésére küldi a kutyát.

Vannak kutyák, melyek született hírvivők. Ezek az ebek a távolság folyamatos növelésével, különféle terepekkel ösztönözhetők, mivel szeretik a kihívásokat.

Nagy távolságokra való üzenetküldés úgy érhető el, hogy a célszemély álló helyzetben marad, míg a gazda elsétál onnan a kutyával. Lehet, hogy eleinte érdemes a kutyával együtt visszafutni a célszemélyhez, ám amint az eb ráérez a dolgok ízére, képes lesz maga is megtalálni az utat és ezáltal a célszemélyt.

Ne feledje: amint a kutya eléri a célját, az ott tartózkodó, keresett ember vegye el tőle az üzenetet, majd jutalmazza és dicsérje meg, mielőtt visszaküldené a kiinduló pontra.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban