Menhelyi kutyák hármas szabálya

Menhelyről örökbe fogadni egy kutyát csodás dolog, izgalmas kihívás, és egyben eléggé stresszes is. Sok változás történik nem csak a gazda, a család, de a kutya életében is. Alkalmazkodni kell az új rutinokhoz, más lesz a napirend, megváltoznak a szagok is. Tapasztalt szakemberek szerint létezik egy hármas szabály, mely segíthet az első időszak átvészlésében, és lehetővé teszi a könnyebb összeszokást.

De mi ez a hármas szabály?

Ez valójában 3*3 szabály, azaz három napra, három hétre és három hónapra számol, ugyanis ezek azok az „átmeneti” időszakok, amelyeken a kutya átmegy, amikor először érkezik új otthonába. Mindegyik egy-egy új szakasz, melyek során különféle változások, például új viselkedési formák, a rutin módosulása tapasztalhatók. Bár elsősorban a menhelyről örökbe fogadott kutyák esetében hangsúlyozzák ezt a hármas szabályt, igazából a kölyökkutyák is átesnek hasonló alkalmazkodási időszakon.

kutyaszomorúan néz a rácsok mögül

Az első három nap

Ezek az első napok a legintenzívebbek a kutya számára. Nemrég érkezett meg új otthonába, mely tele van furcsa szagokkal, látnivalókkal és emberekkel. Ügyeljen arra, hogy legyen egy hely, ahol meg tud pihenni, ahová el tud húzódni, ha túl sok inger éri. Elég egy puha takaró a ház egy nyugodt sarkában, hogy megteremtse ezt a biztonságos kuckót. Arra azért figyeljen, hogy ha egy, például a mosókonyhához hasonló helyiségbe teszi a párnáját, takaróját, akkor a tisztítószerek, vegyszerek ne legyenek az állat számára elérhető részen.

Ebben az első időszakban extra türelmesnek kell lennie az ebbel. Lényeges, hogy hagyjon nekik időt és teret az alkalmazkodásra, próbálja meg elkerülni, hogy túl sok mindent akarjon elérni az első néhány napban. Ettől függetlenül persze fontos a rutin kialakítása az étkezési, sétálási és alvási időszakokra vonatkozóan. Korlátozza a túl sok új ingert is az első három napban, azaz az új emberekkel, helyszínekkel, más kutyákkal való nagy számú találkozások is maradjanak későbbre, amikor már sikerült  beilleszkednie.

fehér kutya meleg tekintettel néz felfelé

Az első három hét

A következő időszak a hármas szabályban az első három hét, azaz amikor a kutya elkezd ellazulni és beilleszkedni. Ilyenkor viselkedésbeli változások figyelhetők meg, ahogy egyre felszabadultabban ad teret az igazi énjének. Nem kizárt, hogy az eb gyakorta fordul a gazdához egy kis simogatásért, odabújásért vagy játékért, ahogy rájön, biztonságban és szeretetben van. Fontos, hogy mindig legyen kéznél játék, jutalomfalat és legyen elég szabadidő a kutyára, ha éppen jelzi igényét valamire.

Ugyanakkor ebben az időszakban nem kívánatos viselkedésformákat is tapasztalhat, mint például a rágás vagy a túlzott ugatás. Fontos, hogy ilyenkor következetes legyen a rutin és a tanítás, nevelés. A rutin segíthet a kutyának megtanulni, mit várnak el tőle, tanítással és neveléssel pedig a nem kívánt viselkedés alakítható át elfogadható viselkedésformává. Ha nagyobb a probléma, érdemes állatorvostól tanácsot kérni és/vagy kutyaiskolába vinni az ebet, ahol szakember segítségével lehet dolgozni a viselkedésmódosításon.

kajla fülű kiskutya vidám pofával áll egy palánk előtt a zöld füvön

Az első három hónap

Az első három hónap elteltével a kutya valószínűleg rájön, hogy az új otthon már örökre az ő biztonságos otthona, az új család pedig az ő családja, gazdái! Ezen a ponton erősebb lesz a kötelék, és a közös napi rutin is már megszokott dolog. De fontos, hogy maradjon következetes, ne hagyja abba a szocializációt, nevelést, tanítást, mert mindez segíthet az állatnak, hogy továbbra is biztonságban érezze magát új környezetében. Itt a jó alkalom, hogy elkezdjenek új dolgokkal ismerkedni, azaz távolabbi családtagokkal, barátokkal találkozni, parkba és kutyafuttatóba menni, esetleg kutyaiskolai csoportos órákra járni.

Bár a legtöbb menhelyi kutya esetében kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de problémamentes az összeszokás, megeshet, hogy nem mennek könnyen a dolgok. Mielőtt azt fontolgatná, hogy visszaviszi az ebet, vagy új otthont keres neki, beszéljen egy szakemberrel, hátha közösen megtalálják a jó megoldást.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban