A jó kutya

Bosszantó lehet, ha a kutya viselkedése kínos vagy kellemetlen a gazdi számára. Erőszakosan kunyerál az asztalnál, nekiugrik a vendég lábának, meg akarja hágni vagy harapni, veszettül ugat, vagy éppen ás a kertben rendületlenül? Szerencsére van néhány tipp és trükk, amelyek segítségével jó kutyát „varázsolhat” kedvencéből.

Miért fontos, hogy jó legyen a kutya?

Miért fontos, hogy jól nevelt legyen az eb? Miben más ez, mint megtanítani neki néhány trükköt és jópofa játékot? Nos, lehet, hogy az „ül” és a „pacsi” megtanítása kiválóan alkalmas arra, hogy büszkélkedjen az okos kutyával, a viselkedési problémákon nem sokat segítenek. Ezzel szemben néhány másik, alapvető engedelmességi parancs, mint a „várj” vagy „ereszt” az impulzuskontrollra tanítják, ezáltal az általános interakciókban igen hasznosak. Amint a kutya megérti, mit vár el a gazdi, nagy valószínűséggel jelentősen csökken a nem tetsző, vagy akár romboló viselkedés is.

drótszőrű magyar vizsla szépen sétál lábnál és a gazdi kezét nézi

„Várj”

A „Várj” parancs nagyon hasonlít a „Maradj” parancshoz, hiszen ilyenkor a kutya ül és vár a gazdira. Azonban a „Várj” sokkal kevésbé formális, és gyakran akkor használják, ha például a gazdi nem szeretné, hogy a kutya előre rohanjon az utcán, vagy kiszaladjon az ajtón, kapun.

Vegye a kutyát pórázra, és kezdje azzal, hogy megkéri, hogy üljön a lába mellé. Ezután kérje meg, hogy „Várjon”, és számoljon ötig. Amennyiben végig láb mellett ül, dicsérje meg, és adjon egy jutalomfalatot. Innentől kezdve növelheti azt az időtartamot, ameddig a kutya láb mellett kell, hogy üljön. A „Várj” parancs gyakorlása persze itt nem ér véget, hiszen további módjai közé tartozik a kutyától való bizonyos távolság növelése azáltal, hogy egy biztonságos, zárt területen elsétál, vagy később, amikor már egyes helyzetekben jól működik a parancs, különböző helyeken, például a járdákon és az ajtóknál gyakorol tovább.

„Helyedre”

Amikor arra van szükség, hogy a kutya lenyugodjon és pihenjen egy kicsit, esetleg távol maradjon bizonyos eseményektől, érdemes használnia a „Helyedre” parancsot. Ez egy nagyszerű parancs, hiszen alkalmas a kutya biztonságos helyre történő irányításához, ahol megpihenhet anélkül, hogy akadályozná a család, vendégek mozgását, tevékenységét. Ez a trükk akkor is hasznos lehet, ha például állatorvoshoz vagy kozmetikushoz kell szállítani a kutyát a dobozában, vagy például dolgozni, iskolába indul a család, és nem szeretnék, hogy láb alatt legyen az eb, amíg készülődnek.

Hogyan tanítsa meg? Először vigye be a kutyát a helyére. Ha szimatol vagy érdeklődést mutat, dicsérje és jutalmazza, majd kérje, hogy feküdjön a helyére. Amint sikerült, jutalmazza. Ha már jól megy a gyakorlás, következő alkalommal lépjen hátra néhány métert, mutasson a helyére és mondja ki a parancsot. Segíthet neki azzal, hogy egy kis jutalomfalattal odavezeti őt. Minden közeledést vagy érdeklődést jutalmazzon, és amint a helyére lép vagy fekszik, jár a hatalmas dicséret.

Német juhászkutya ajtó mellett állva néz

Ültetés az ajtónál

Lehet, hogy úgy tűnik, bőven elég, ha a kutya ismeri az „Ül” parancsot, de bizony ezt gyakorolni kell kifejezetten az ajtónál is, mivel igen hasznos a vendégek fogadása esetén. Megtanítja az ebnek, hogy ha nyugodt, és udvariasan ül, ahelyett, hogy túlzottan izgulna vagy felugrálna a vendégre, akkor jutalmat kap és a gazdi örül.

Kezdje azzal, hogy a kutyát pórázon ültesse a lába mellé. Érdemes megkérni egy barátot vagy ismerőst, hogy segítsen, ő legyen az ajtó másik oldalán, persze ha egyedül van, gyakorolhat úgy, hogy maga nyitja ki az ajtót. Amikor a barát kopogtat, lassan kezdje el kinyitni az ajtót, ám amennyiben a kutya felugrik, csukja be azonnal és ültesse le megint. Ha már ülve marad, amíg az ajtó teljesen ki nem nyílik, dicsérje meg, és adjon jutalomfalatot!

Amikor már póráz nélkül is megy a feladat, lehet tovább lépni azzal, hogy a kopogtató belép és üdvözli a kutyát. Ha felugrik az eb, a látogató menjen ki, a kutyát ültesse le és kezdjék előröl.

„Szépen”

Bár tény, hogy általában a kölykök azok, melyek mohón veszik el a jutalomfalatot vagy a játékot a gazdi kezéből, felsértve akár a bőrét is az éles kis fogakkal, néha felnőtt kutyák is tudnak ilyet produkálni. Segíthet, ha megtanítja az ebet, a „Szépen” panacsra.

Kezdje azzal, hogy egy jutalomfalatot vesz a tenyerébe és bezárja az öklét. Hagyja, hogy kutya megszimatolja, és várja meg, amíg el nem kezdi harapdálni vagy mancsolni az öklét. Amikor megnyugodott, de csak akkor, nyissa ki a tenyerét, és hagyja, hogy elvegye a finomságot. Amikor szépen, tenyérből elveszi, mondja ki a „szépen” parancsot. Később már akkor is működni fog, ha a kéznyújtással egyidőben jelzi kívánságát.

rottweiler lábnál halad, közben a gazdára néz

„Ereszd”

Az „Ereszd” parancs megakadályozhatja, hogy a kutya olyan tárgyakat vegyen fel, amelyeket nem kellene, vagy amelyek veszélyesek. Ezek lehetnek akár elejtett gyógyszerek, ételdarabok vagy akár a séta során talált tárgyak. Ennek a parancsnak a gyakorlása közben nem szabad földre dobni a jutalomfalatokat, hogy megtanulja, nem szabad felvenni a semmit a földről.

Kezdje azzal, hogy üljön le a földre, és tegyen egy jutalomfalatot maga mellé a földre. Gyorsan takarja le a kezével, mondja ki a parancsot. Néhány pillanatig mancsolhatja vagy rághatja a kezét, amely alatt a jutalomfalat lapul, de amint megunta az eb, dicsérje meg és jutalmazza, de szigorúan egy másik, kézből adott jutalomfalattal.

Ezek a parancsszavak segíthetnek abban, hogy valóban jó kutyája legyen, amelyik sosem hozza kellemetlen vagy kínos helyzetbe. Persze vannak egyéb tanulnivalók is, ha még tovább szeretne fejlődni és még több dologra megtanítani az ebet. Érdemes akár kutyaiskolába is elmenni, ahol gazdi és kedvence közösen tanulnak azért, hogy még boldogabb és zökkenőmentesebb legyen az életük.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban