Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban odafigyeljen rád és környezetedre, sikeressé téve a közös sétát.

Miért olyan fontos, hogyan viselkedik a pórázon a kutya?

Mindenki biztonságban szeretne maradni a séták során, márpedig a kultúrált séta, méghozzá a pórázon biztosítja nem csak a kutya, de a gazda biztonságát és testi épségét is. Mindez kiemelten fontos akkor, ha kisgyermekek vagy más állatok vannak a közelben, hiszen segít a balesetek megelőzésében.

Nem csak a pórázhoz, de minden, a sétához kapcsolódó felszereléshez hozzá kell szoktatni a kutyát, így a nyakörvhöz vagy hámhoz, de ha például babakocsival sétálnak, vagy kerékpáron viszi a kutyát, akkor ahhoz is. Már az első séta előtt jóval el kell kezdeni gyakorolni a nyakörv vagy hám fel- és levételét, de még az ürülékszedő zacskó pórázra akasztását is, hogy megszokhassa a kutya. Érdemes jutalomfalattal is készülni és a szép viselkedést a séta során jutalmazni.

Íme, néhány ötlet, amit érdemes átültetni a gyakorlatba, hogy önfeledt és nyugodt legyen a séta.

gazdi két oldalán két kutyát sétáltat, a vizsla őt nézi

Figyel

Vannak alapvető engedelmességi parancsszavak, melyek szükségesek a séta során. Ezek egyike a „Figyel”, amely szinte minden olyan helyzetben hasznos, amikor fel kell hívnia magára a kutya figyelmét. Használható nem csak a sétákon, de akár otthon is.

Kezdje azzal, hogy a kezébe vesz egy, a kutya által kedvelt jutalomfalatot, majd ezt az orra elé tolja akkor, amikor éppen nem figyel oda. Lassan mozgatva a kezét húzza a jutalomfalatot a homloka felé és mondja, hogy „Figyel”. Amikor felnéz vagy szemkontaktust teremt, azonnal dicsérje meg és adja oda a jutalmat.

Várj

A „Marad” parancs kevésbé formális változata, a „Várj”, mely kiválóan alkalmas arra, hogy a kutyát adott helyen tartsa átmeneti helyzetekben, például amikor kimegy az ajtón vagy a járdán várnak a zöld lámpára. Tudatja az ebbel, hogy egy pillanatra szünetet kell tartania az addig folytatott tevékenységben.

Kezdje azzal a tanítást, hogy a kutyát pórázon ültesse láb mellé, majd mondja ki a „Várj” parancsot, és számoljon ötig. Ha a helyén marad, dicsérje meg és jutalmazza. Mikor már magabiztosan megy a feladat, lassanként növelheti a kutya láb mellett való várakozás időtartamát, valamint variálhatja is a feladatot a távolság növelésével.

gazdi a tengerparton áll bichon jellegű kutyával és ellenkező iráőnyba néznek

Lábhoz

A „Lábhoz” parancs lényege, hogy a kutya a gazdi oldalán sétál. Ez nem azonos a laza pórázon való sétának, amely azért jóval nagyobb szabadságot biztosít neki, hogy a gazdi körül kószáljon. Ez a parancs kiválóan alkalmas tömegben, forgalmas utcákon vagy más olyan helyeken való sétához, ahol a kutyának mindenképp közel kell maradnia.

Kezdje azzal, hogy a kutyát láb mellé ülteti. Vegye rövid pórázra, és a pórázt tartó kezébe fogjon egy jutalomfalatot a kutya orrának magasságábna. Mondja ki a „Lábhoz” parancsot és tegyen egy-két lépést. Ha szépen követi a gazdi mozgását, jutalmazza és dicsérje.

Ereszd

A legtöbb gazdi valószínűleg megküzdött már azzal, hogy kutyája felszedett valami nem kívánt dolgot a földről. Az „Ereszd” parancssal nem csak arra veheti rá a kutyát, hogy eldobja a visszahozott labdát, de arra is, hogy a szájába vett tárgyat kiköpje. Ezzel megelőzhető, hogy valamilyen ártalmas, vagy akár mérgező dolgot lenyeljen.  Ezt a parancsot elég gyorsan meg lehet tanítani.

Kezdje azzal, hogy adjon a kutyának egyet a kedvenc játékai közül, és hagyja, hogy játsszon vele, maj egy kis idő után kínáljon egy nagyon kedvelt jutalomfalatot, és kérje meg, hogy eressze el a játékot. A legtöbb kutya elengedi a játékot az érdekesebb dolog, azaz a finoman illatozó jutalomfalat kedvéért.

kutya másfelé néz és akar menni, mint amerre a gazda

A szükség

Bár nem igazán trükk, de érdemes megtanítani a kutyának egy szabadon választott szó segítségével, mikor menjen a szükségét végezni. Ez kifejezetten ideális, ha a városban élnek, ahol azért nem igazán tolerálják az emberek, ha a kutya lepisili a kocsi kerekét, a házuk falát, vagy a féltett növényeiket. Akkor is jól jöhet ez a parancs, ha sietnie kell, és kivételesen nincs idő arra, hogy kivárja, amíg kedvence szaglászással töltené az idejét. A parancs - melyre bármilyen választott szó megfelelő - használata akkor is jól jöhet, ha nyaralnak vagy idegen helyen tartózkodnak, hiszen vannak kutyák, amelyek ilyen helyzetben előszeretettel tartogatják a szükséget.

Ajánlott cikkek