Miért fél a kutya a saját gazdájától?

Megesik, hogy a gazdi legnagyobb szeretete és odaadása ellenére is elkezd félni tőle a kutya. Ilyenkor a gazdi elkeseredik, hiszen ő a tőle telhető legjobbat nyújtja, mégis rossz érzés van benne, hiszen négylábú barátja ahelyett, hogy boldog lenne, távolságtartó lesz, esetleg fél. Jön a magyarázkodás, hogy nem is bántotta, nem is érti. Akkor mégis, mi lehet az ok?

Először is érdemes megvizsgálni, milyen jelek utalhatnak arra, hogy az eb tart vagy fél a gazditól.

A fejhez simuló, lelpuló fülek, lábak közé húzott farok, a szemkontaktus kerülése teljesen nyilvánvaló jelek, de megfigyelhető az ajkak gyakori nyalogatása, ásítás, vakarózás, sőt, bevizelés is. Lehet, meglepő, de gazdit állandóan követő kutya is félhet. És akkor jöjjenek a lehetséges okok.

mopsz ijedt szemekkel ül a kövön

Büntetés

Nem kizárt, hogy bár a kutya jólnevelt, de valamit nem úgy csinált, ahogy a gazdi szerette volna. Például lelopott valamit a konyhaasztalról, ellopta és megrágta a  cipőjét vagy papucsát. Hát igen, a jó kutyának is lehet rossz napja, ám ha ilyenkor leszidja, esetleg a szokottnál keményebben lép fel (mert épp a gazdinak is rossz napja volt), megeshet, hogy ez kellemetlen élményként rögzül a kutya agyában, így a későbbiekben fenntartásokkal viseltetik a gazdi iránt.

Ugye, nem kell ismételni, hogy üvöltés, ordibálás, a fizikai bántalmazás nem megengedhető a kutyával szemben, és a pozitív megerősítésen alapuló viselkedésmódosítás mindig jobb, mint a rendszeres büntetés.

Rossz tapasztalatok

Főleg menhelyi kutyák esetében gyakori, hogy egy korábban szerzett rossz tapasztalat aktiválódik, azaz valaki korábban, a régi életében bántotta és egy jelenkori esemény a rossz élményeket előhívja az agyából. Ez okozza a bizalmatlanságot, ami szorongásban és félelemben nyilvánul meg.

Ijedtség

Egy szokatlan zaj, fény, váratlan esemény megijesztheti a kutyát, és ha ez a gazdához köthető, akkor máskor is félni fog. A kertben szaladgáló kutyára ösztönösen rádudál a gazda, ha ki akar állni a kocsival, vagy lehet, hogy éppen aludt az eb, amikor levert valamit mellette, ez pedig megijesztette. Ha történt hasonló a közelmúltban, és azóta tapasztalja a félelmet, akkor kezdjen el dolgozni rajta szakember segítségével.

retriever jellegű kutya bűnbánó szemekkel ül a járdán

Stresszes, ideges a gazdi

A legtöbb kutya határozottan érzi, és bizony át is veszi nem csak a gazdi, de a családtagok hangulatát. Tehát ha a családtagok idegesek, stresszesek, esetleg emiatt türelmetlenek, az megijesztheti az állatot.

Betegség, fájdalom

Az a kutya, amelyiknek fájdalmai vannak, vagy valamilyen betegségtől szenved, ösztönösen félni kezd, hiszen nem tudhatja, egy érintés vagy simogatás nem okoz-e még nagyobb fájdalmat.  Ezt a fájdalmat akár bántásnak értelmezheti, hiszen a gazdi érintése váltotta ki. Sőt, vannak kutyák, amelyek korábban sosem tapasztalt agresszivitással reagálnak ilyenkor.

Időskori demencia

Idős korban a kutyáknál is előfordulhat demencia, melynek tünetei közé tartozhat a sok furcsa, szokatlan viselkedés mellett a félelem is, mégpedig olyan személlyel vagy személyekkel szemben, akikért korábban rajongott. Ez nem szándékos, ne vegye magára, szegény kis öreg nem szándékosan szomorítja el a gazdit.

nagytestű kölyök ül a fűben, ijedt szemekkel az ajkát nyalja

Mit tehet a gazdi, hogy megszűnjön a félelem?

Nos, mindenképp lépni kell, hogy mielőbb megszűnjön a kutya gazdájával szemben érzett félelme. De mit lehet tenni?

  1. Fő a nyugalom! Érdemes a gazdának kontrollálnia saját viselkedését, hiszen ha stresszes, feszült, ideges, csak még rosszabb lesz a helyzet. Először foglalkozzon saját problémái megoldásával, hiszen ilyen állapotban nem tud a kutyával érdemben törődni.
  2. Mindenképp kerülje, hogy megérintse a kutyát. Nem most kell simogatni, amikor nyugtalan és feszült. Ha egyértelmű jelét adja az eb, hogy nem vágyik simogatásra, meg se próbálja, mert akár agresszív reakciót is tapasztalhat.
  3. Sokat segíthet egy kutyaiskola szakembere, ha esetleg menhelyi kutya esetében a szocializáció hiánya, vagy korábbi rossz tapasztalat, esetleg nevelési hiba miatt alakul ki a félelem.
  4. Tuti, hogy nem beteg a kutya, és nem fáj neki semmije? Biztos, ami biztos, mutassa meg állatorvosnak.
  5. Ne feledje, hogy a büntetés nem megoldás! A pozitív megerősítésen alapuló viselkedésmódosítás technikái könnyen elsajátíthatók, próbálkozzon inkább azzal.

Nem könnyű a feladat, azaz a már kialakult félelem megszüntetése, de sok türelemmel és szeretettel, főleg nyugodt és következetes viselkedéssel a bizalom helyreállítható.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban