A félelem kezelése

Előző cikkünkben írtunk a kutyák félelméről. Nézzük, hogyan lehet kezelni a félelmet. Lehet, hogy ez kissé ijesztően hangzik, de ahhoz, hogy sikeresen módosítsa a félelem kiváltotta viselkedést, a félelmet okozó ingereknek való kitettséget kell kezelni. Egyértelmű, hogy képtelenség a kutya életéből teljességgel kiiktatni mindent, amitől esetleg fél, hiszen ezek leggyakrabban a mindennapi életben gyakran előforduló emberek vagy tárgyak, helyzetek.

Minden alkalommal, amikor kutyája túllépi a küszöbértéket, azaz azt a pontot, ahol a félelem kezdődik, ez még inkább érzékennyé és még nehezebbé teszi azt, hogy meggyőzze, nem kell félnie. Ugatás, kirohanás, bujkálás, menekülés, harapás, stb. - bármilyen elkerülési stratégiája legyen is az ebnek, minden alkalommal, amikor alkalmazza őket, még inkább meg lesz győződve arról, hogy a stratégiák hatékonyak, hiszen nem sérült vagy halt meg.

Ezek a viselkedések negatívan megerősödnek, hiszen a viselkedése miatt a rossz dolog megszűnt, ennek következtében pedig a megerősített viselkedések megmaradnak, sőt fokozódnak.

Ha azt szeretné elérni, hogy az állat magabiztosabb és kevésbé félős legyen, irányítania kell környezetét, hogy megóvja azoktól a dolgoktól, amelyek megijesztik. Ha a kutya fél az idegenektől, határozottan meg kell tiltani, hogy idegenek közeledjenek hozzá, még a cuki szomszéd néninek is, aki csak egy csontot akar neki adni. Ha a kutya fél a vendégektől, helyezze biztonságos helyre, mielőtt bárki megérkezne. Egyszerűen zárja be egy nyugodt szobába, vagy akár egy, az állat által jól ismert és kedvelt barát vagy családtag vegye magához a vendégség idejére, hogy távol legyen az eseményektől. Kerülje el, hogy olyan helyre vigye, ahol félelmet keltő dolgokat láthat vagy hangokat hallhat, és kérje az állatorvos segítségét olyan gyógyszer felírásában, amely segíthet neki megbirkózni olyan ijesztő helyzetekkel, amelyeket nem tud elkerülni, például éppen az állatorvosi rendelőbe tett látogatásokkal.

kutya riadt szemekkel ugrik a magasba

A félelem kiváltotta viselkedés módosítása

Szóval, hogyan lehet segíteni a félős kutyának, hogy bátor legyen? Jól bevált módszer ellenkondicionálás és deszenzitizáció, ezek eredménye pedig egy új, boldogabb asszociációt ad az ebnek az ijesztő ingerrel szemben. Vannak egyszerűbb gyakorlatok, amelyek segítségével a gazdi hatékonyan segíthet kutyájának megőrizni az egyensúlyt.

A cél a tét

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy megtanítja a kutyát, hogy egy kijelölt testrészt érintsen a kijelölt célponthoz. Tanításához tartsa nyitott tenyerét kutyája elé, orrmagasságban vagy alatta. Amikor megszagolja (mert kíváncsi, tehát megszagolja), kattintson egyet a klukkerrel és adjon egy jutalomfalatot az ebnek. Vegye el a kezét, majd nyújtsa újra. Minden alkalommal, amikor oda szimatol, kattintson és jutalmazzon. Ha abbahagyja a szimatolást, mert már unalmas a számára, dörgölje be a tenyerét egy darab jutalomfalattal, és próbálja újra. Amikor beleüti az orrát a tenyerébe, hiszen vonzó az illat, bátorítsa dicsérettel és finomságokkal.

Ha már megy a feladat, próbálja meg alkalmazni olyankor, amikor a kutya egy kicsit ideges valami miatt. Ijesztő ember halad el a járdán? Nyújtsa a tenyerét, kattintson és jutalmazzon! A kutya nem tud egyszerre félni az ijesztő embertől és örülni a kéz érintésének, valamint a jutalomnak, és nem tud egyszerre nézni a kézre és az ijesztő emberre. Ha megváltoztatja a kutya viselkedését, azaz olyat csinál, amit szeret, akkor végül megváltozhat a kapcsolata valamivel, ami korábban félelmetes volt számára.

basset hound riadt szemekkel halad

Keresd!

Ez egy másik játék, amellyel megváltoztathatja a kutya viselkedését a félelmet kiváltó inger jelenlétében, ráadásul a legtöbb kutya kifejezetten szereti.

Ha a kutya a gazdi előtt van, vidáman mondja neki, hogy „keresd”, és dobjon egy finomságot a lába elé. Amikor megtalálta a finomságot, klikkeljen közvetlenül azelőtt, hogy megenné, majd ismét mondja, hogy „keresd” és dobjon egy másikat. Egészen addig gyakoroljanak, amíg a kutya már a „keresd” szó hallatán a láb elé néz és várja a falatot. Amint ez rutinosan megy, lehet gyakorolni ijesztő helyzetekben. Jön egy gördeszkás, akitől általában megretten az eb? Mondja ki a „keresd” szót, dobja a jutalmat, a kutya pedig azonnal boldogan elfeledkezik a félelemetes guruló emberről és megy a finomság után. Sikerült megváltoztatni az érzelmeit azzal, hogy megváltoztatta a viselkedését. Ezek a játékok alkalmasak arra is, hogy a félős kutyát elvigyen egy ijesztő, álló tárgy, például egy aknafedél vagy egy zajos klímaberendezés mellett, hiszen a jutalom reményében boldogan fog elhaladni mellette.

A játék

Bármilyen viselkedést – trükköt, játékot– használhat, amelyet a kutya már szeret, hogy meggyőzze őt arról, a félelmetes dolog jelenlétében is jó dolgok történnek vele. Kérje meg bármire, amit szeret csinálni, hogy tegye meg. Pacsi? Puszi? Átfordulás? Csinálja! A legfontosabb ezeknek a játékoknak a működéséhez az, hogy elég távol maradjanak az ijesztő dologtól, hogy az eb agya játék üzemmódba tudjon módba kapcsolni. Nagyobb sikert ér el, ha akkor kezdi el a játékot, amikor még alacsony a stressz, ahelyett, hogy megvárná, amíg egyre közelebb kerül a félelmet kiváltó valami és az állat pánik üzemmódba kapcsol, ugyanis ha túlságosan fél, nem tud játszani. Amíg a félelmet kiváltó dolog távol van, és játszik, nyertek, ám amikor az eb abbahagyja a játékot, és leáll, akkor túl közel kerültek.

kutya fejét macska nyalogatja

Türelem és kedvesség

Bármilyen módszert is használ, mindig legyen óvatos, és ne feledje, hogy kedvence nem rossz kutya, nem dacol, nem makacskodik, hanem egyszerűen fél. Magától értetődik, hogy bármilyen erőszak, kényszer vagy büntetés alkalmazása hosszú távon csak ront a helyzeten, még akkor is, ha rövid távon sikerül leállítani a nem kívánatosviselkedést. Empátiával, türelemmel, valamint megfelelő kezeléssel hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvence életét boldogabbá, biztonságosabbá tegye.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban