Hogyan szüntethető meg az ugatás?

Az emberek elsődlegesen a hangadást használják kommunikációjukra. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk kevéssé értékelni, ha a kutya túlzott mértékben használja a hangját. Pedig elhiheti, az eb korántsem érzi túlzott mértékűnek vagy hangerejűnek saját ugatását.

Amikor ugat, csahol vagy vonyít, egyszerűen csak kommunikálni szeretne. Érdemes tehát megtanulni, miért is ugat – ez a kulcs ahhoz, hogy véget is vethessen annak.

Az ugatás okától és a gazda saját kutyanevelői képzettségétől függ, hogy képes-e otthon megoldani a problémát, vagy profi kutyakiképző segítsége szükséges.

Miért ugatnak a kutyák?

Ahogy az emberek beszédének is sok oka lehet, úgy a kutyák is temérdek okból ugathatnak. Íme néhány:

A távolság csökkentése: A távolság csökkentésére irányuló ugatás tekinthető figyelemkereső, figyelemfelhívó ugatásnak is. A kutya azt jelzi a gazdájának: „figyelj már rám!”

Unalom: Gondolja át kutyája életmódját. Mennyit mozog? Mennyi lehetősége van más kutyákkal játszani? Mennyit játszik önnel? Elegendő mentális stimulációt kap? Ha a kutya unalmában ugat, mozgassa többet, ügyeljen a pozitív megerősítésre, és érdemes új játékokkal is megismertetni.

Frusztráció:  Míg a frusztrációs ugatások egy része az unalomra vezethető vissza, nem minden esetben mondható az, hogy az unalom kiváltotta ugatás frusztrációs ugatás. A frusztrációs oka lehet a kutya csalódottsága, a gazda jelzéseinek nem egyértelmű volta. Frusztrációt okoz ugyanis, ha az eb nem érti, mit várnak el tőle, például ha egy adott viselkedést kér a gazda, de új környezetben, nem elegendő begyakorlás nélkül. Ilyenkor a kutya azt jelzi az ugatással, hogy további gyakorlásokra van szükség, mielőtt az adott környezetben a feladatra tudna összpontosítani.

Szeparációs szorongás:  Ha szeparációs szorongás áll az ugatás hátterében, gondolja át, mennyi időt tölt egyedül a kutya. Ha ez felnőtt eb esetében több mint nyolc óra (kölyöknél logikusan kevesebb), keressen alkalmas személyt, aki leviszi sétálni, kicsit megmozgatja napközben. A távozásokat és az érkezéseket ne övezze nagy körítés, mindig gyors és csendes legyen. Próbálja meg ellátni olyan játékokkal, melyekkel egyedül is el tudja magát foglalni.

Játékra hívás: Sok kutya azért ugat, hogy szóljon: „Játszani akarok veled, de most, azonnal!” Ez a fajta ugatás általában magas hangú és jellegzetes „propelleres” farokcsóválás, valamint összetéveszthetetlen, csalogató testtartás kíséri. Esetenként még ugrálás is kísérheti. Ilyenkor érdemes csendben, nyugodtan várni, amíg a kutya lenyugszik, mert az azonnali reakció csak erősíti a viselkedést.

A távolság növelése: Ez bizony jellegzetes védekező magatartás: a kutya próbál elhárítani egy esetleges konfliktust. A távolság növelésére irányuló ugatás általában mély hangú, kísérheti félelemkeltő testtartás, a fogak kivillantása, morgás, vicsorgás, stb.

Figyelmeztető ugatás: A figyelmeztető ugatás évszázadok óta hasznos a gazdák számára. Az ösztön a veszély, az idegenek jelzésére mélyen gyökeredzik a kutyákban, és általában nem jelent problémát a gazdák számára, kivéve, ha túlzottá válik. Mivel ez a fajta ugatás erősen „önhergelő”

Megszüntethető-e véglegesen az ugatás?

A válasz: nem. A műtéti „hangtalanítás” nem csak hogy nem humánus, de ritkán teljesen hatásos, ugyanis nem szünteti meg teljesen a hangadást. Az emberek beszélnek, a kutyák ugatnak. Ezt tudomásul kell venni. Persze meg lehet tanítani az ebnek, hogy utasításra abbahagyja a csaholást, le lehet szoktatni a túlzott ugatásról, de mindehhez tudni kell, mikor miért kezd csaholni, mit akar jelezni. Az erre adott megfelelő válaszreakció iránymutató a kutya számára.

Ajánlott cikkek