Gazdi-iskola

Alapvető szabály a kutyák nevelésében, hogy a kölyökkutyákat és később a felnőtt egyedeket a fajta jellegének, temperamentumának, használati céljának megfelelően kell nevelni.

A kölyökkutya számára az első lecke új otthonában a gazda által választott név megtanulása. Ezért hát minden alkalommal, mikor a kiskutyához szólunk, mondandónkba fűzzük bele nevét is. Eleinte úgy tűnik majd, nem is reagál rá, de higgye el, figyel, és igen hamar megtanulja, hogy őhozzá szólunk, különösen, ha ezt gyakorta össze tudja fűzni valami kellemes eseménnyel, mint pl. etetés, jutalomfalat, simogatás.

A szobatisztaság általában nem olyan ördöngös feladat, mint amilyennek tűnik. Már egy három hetes, lábain még bizonytalanul álló kölyök is odébb megy fekvőhelyétől az ellető ládában és egy külön sarokban végzi el a dolgát.

Tehát ösztönszerűen tudja, hogy oda nem „csinál”, ahol alszik vagy eszik. Ezt kihasználva fokozatosan szoktassa a kertbe, vagy amíg utcára nem viheti a kölyköt, a lakás egy erre a célra kijelölt sarkába. Tudni kell, hogy minden kölyökkutya ébredés és étkezések, valamint nagy hancúrozások, játékok után könnyít magán. Mindkettőjük helyzetét megkönnyíti, ha ezt figyelembe véve ilyenkor azonnal a „toalettre” viszi a kicsit, türelemmel kivárja, míg produkál valamit, majd utána megdicséri.

Már az oltások beadatásával párhuzamosan, még az utcai séták idejének elérkezte előtt hozzá kell szoktatni a kölyköt a nyakörv és a póráz viseléséhez. Először nagyon fogja utálni, és valószínűleg mindent meg fog tenni azért, hogy leszedje magáról ezt a félelmetes új szerkezetet, elképzelhető, hogy pörögni – forogni fog, vagy a földön dobálja magát. Ezért hát minden nap szánjon egy kis időt a gyakorlásra.

Először csak a nyakörvet helyezze fel úgy, hogy az ne legyen túl szoros. Amikor már láthatóan megszokta a nyakörv viselését, rácsatolhatja a pórázt. Hagyja, hogy a kölyök húzza maga után a lakásban vagy a kertben, de ügyeljen arra, hogy semmibe ne akadjon bele, ne tekeredjen rá.

Mikor már gond nélkül közlekedik ilyen módon, fogja meg a póráz végét és kövesse a kölyköt. Figyeljen arra, hogy a póráz ne feszüljön. Majd álljon meg és hívogassa a kicsit. Ha odajön, dicsérje és jutalmazza, így mutatva neki, hogy ezzel örömet szerez önnek. A séták során figyeljen mindig arra, hogy a póráz ne feszülhessen meg, ha mégis megtörténik, álljon meg és hívja magához a kölyköt, csak ez után induljanak el újra. A lényeg a játékosság, hiszen a kutya öröme a sikeres együttműködés alapja. Mindig dicsérje a kiskutyát, esetleg adjon neki jutalmat, ha a várt feladatot sikeresen végrehajtotta.

kicsi kölyök bulldogok az úton

Alapvető engedelmességi feladatokat minden ebnek meg kell tanulnia, ilyen például hogy hívásra azonnal a gazdához kell mennie. Másik fontos lecke, hogy utasításra a helyére menjen. Tudnia kell a „fúj, nem szabad” (vagy hasonlóan hangzó, de azonos értelmemmel bíró) tiltó szavak jelentését, és érdemes vele megtaníttatni az „ülj” parancsot is. Egy kiskutyának meg kell szoknia a városi zajokat, a forgalmas úttesten való áthaladást, a kulturált közlekedést is. Gyakorolják együtt ezeket!

A kölyökkutya nevelésében, amikor eljön annak az ideje, nagy segítséget nyújthat a kutyaiskolák által szervezett „kutyaovi”, ahol játékos keretek között, több bohókás kölyökkel egy csapatban kedvencünk megtanulja az alapvető tudnivalókat, az együttélés szabályait. Ez a program nem csak az ebnek, de gazdájának is hasznos és kellemes kikapcsolódást nyújthat.

Minden kutya imád játszani, a kölykök fizikai és mentális fejlődésében, a koordinációs készségek kialakulásában a játék elengedhetetlen. Játsszon hát vele minél gyakrabban!

 

Ajánlott cikkek