E-mail: pet4you@pet4you.hu

A bolhásság megelőzése

A bolhásság megelőzése

A tavasz az egyik legcsodásabb évszak: az ég kék, a fű elkezd zöldellni, nyílnak a virágok és virágba borulnak a fák. Éledezik a természet, de éledeznek a bolhák is. Még ha nem is látja még őket a gazda, bizony megeshet, hogy a kutya már szenved a bolhák csípéseitől.

Nagy valószínűséggel a lakás tele van petékkel. Minden egyes látható mellett száz másik bújik meg a bundában és a hajlatokban, amit tán észre sem vesz. A nőstény bolha napi 50 petét rak le!

A tavasz a bolhák kedvenc évszaka, hiszen meleg van és számukra kellemesen párás levegő segíti szaporodásukat. Ám ne higgye azt, hogy csak a zöldellő természet vonzza őket, hiszen a meleg lakásban is csodásan eléldegélnek, mikor kint hidegre fordul az idő.

Érdemes hát az egész éves megelőzésen gondolkodni és havi rendszerességgel az év teljes időszakában gondoskodni az állat és a környezet védelméről. A védekezéssel nem csak bolha mentesíti az ebet és a lakókörnyezetet, de nagyon sok más parazita ellen is védelmet szerez.

Ráadásul az allergia gyakori velejárója a bolhásságnak, a bolhacsípés következtében komoly bőrallergiás tünetek jelentkezhetnek az állatnál. Lehet, hogy bolhát nem is vesz észre a gazda kedvencében, de a kopasz foltok a bundában, a hegesedések és a váladékozó sebek bizony a bolhásság miatt kialakult allergiára utalhatnak.

A lakásba nem csak a kijáró cica vagy a sétáltatott kutya tudja bevinni, hanem maga a gazda is. Akár a cipőjén vagy a nadrágszárán képes „hazaszállítani” temérdek élősködőt vagy petét, épp ezért akkor is komolyan kell venni a védekezést, ha a kölyök még kicsi és nem hordják ki vagy éppen a cica sosem jár szabadba.

A megelőzésre nagyon sokféle termék kapható a kereskedelmi forgalomban – nyakörvek, spot-on cseppek, spray-k. Jelenleg az állatorvosok a Bravecto, Nexgard spectra rágótablettát ajánlják, mert ezek hatása hosszabb (1-3 hónap), legtöbbjük nem csak a bolha-, de a kullancsfertőzés ellen is véd.

Ügyelni kell arra, hogy mindig a kutya súlyának megfelelő terméket válassza, és macskára sose használjon kutyának készített terméket. A nem megfelelő használat és adagolás mérgezést okozhat. Megfelelő használat esetén minden, a bolhásság megelőzésére szolgáló termék biztonságos. Egyéni allergiák előfordulhatnak ugyan, de ritkák. A bolhák elleni védekezés kérdését érdemes állatorvossal megvitatni.

Amennyiben a legszakszerűbb kezelés ellenére sem sikerül a bolhákat az állatból kiirtani, érdemes a környezetet „kezelésbe venni”, ugyanis nagy valószínűséggel ott bújtak meg az apró élősködők. A porszívózás, mégpedig az alapos, minden repedésre és sarokra kiterjedő munka nagyon hasznos, ugyanis a bolhák nem élik túl ez erős szívó hatást.

Tudomásul kell venni, hogy olyan kutya- vagy macskagazda, aki még ne találkozott volna bolhával, nincs. A felelősség abban rejlik, mennyire tesz meg mindent az élősködők kiirtásáért és a megelőzés érdekében.

Kutya, Bolha/kullancs, Állatorvos, Patikák, Egészséggondozás