Oltások kölyökkortól felnőtt korig

Különösen fontos, elsősorban éretlen immunrendszere miatt, hogy a kiskutya minden szükséges oltást megkapjon. A nem megfelelő vakcinázás következménye súlyos, sokszor halálos kimenetelű betegség lehet. Az oltásokat a kutya egész életén át kapja, megelőzendő egyes fertőző betegségek kialakulását.  A vakcinázás stimulálja az immunrendszert azáltal, hogy antitestek termelődnek, így pedig a szervezet képes felvenni a küzdelmet a halálos betegséget okozó esetleges fertőzéssel szemben.

Az élet első pár hetében az antitestek az anyatejjel kerülnek a kölyök szervezetébe, elsőként is a kolosztrummal, amely az első termelődő tej. Ez bizonyos fokú védettséget ad a fejletlen és éretlen immunrendszer számára. Ezek az antitestek ugyanakkor csak rövid ideig tartó védettséget biztosítanak, utána a kölyök védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.  Ez a csökkenő védelem csak úgy küzdhető le, ha a kölyök vakcinázása 6-8 hetes kora körül megkezdődik. Egyes tenyésztők és menhelyek csak a kornak megfelelő oltások után adják el vagy adják örökbe a kölyköt.

Az első oltások stimulálják az immunrendszert, hogy az elkezdje termelni saját antitestjeit. A későbbi ismétlő oltások ezt fokozzák, ezért feltétlenül szükségesek a megfelelő védelem kialakításában. Az ismétlő oltást az első után általában 2-4 héttel adják, az állatorvost pontosan meg tudja mondani, hány oltásra lesz szüksége a kölyöknek, hogy minden egyes lehetséges betegség ellen védett legyen.

Az, hogy a kölyöknek milyen oltások ajánlottak, sok mindentől függ, így a helytől, ahol élnek, a gazda életstílusától, a kockázati tényezőktől. Vannak kötelező és léteznek javasolt védőoltások. A kötelező oltás – a nevéhez hűen – minden kutya számára kötelező, míg az ajánlott oltások beadatása nem, azonban célszerű az állat védettsége miatt. Léteznek olyan oltások, melyek ugyan nem szerepelnek az ajánlott vakcinák között, de bizonyos élethelyzetekben célszerű használatuk. Ilyen a kennel köhögés vagy a babesiosis elleni oltás.

Az állatorvos a kutya, a környezeti tényezők, a fertőzöttségi adatok és a gazda életstílusa figyelembe vételével dönt a vakcinázás módjáról. Külföldi út előtt célszerű konzultálni az orvossal, hogy az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek az állatra és van-e ellenük valamilyen védekezési lehetőség. A legteljesebb védelem érdekében az oltási sorozat végéig a kutya ne találkozzon idegen állatokkal, azaz célszerűen addig ne vigye parkba, kutyakiállításra, kutyaiskolába, kozmetikába. Hazánkban egyetlen kötelező védőoltás van: a veszettség elleni oltás. Az ajánlott oltások sorában első helyen a parvovirus, a szopornyica, az adenovírus és a leptospirosis elleni vakcina áll. Ha szükséges, az orvos további alternatív lehetőségeket is fog ajánlani.

Ha a kölyök megkapta az első oltási sorozatot, a felnőtt ismétlő oltást jellemzően egy évvel az utolsó vakcina beadása után kapja. A kutya egész hátralevő életében évi egy alkalommal fog emlékeztető oltást kapni, mindig egy évvel az utolsó oltás időpontja után. Speciális oltások eltérő ismétlést igényelnek, erről az orvos tud részletes felvilágosítást adni.

A veszettség elleni védőoltást évente kötelezően ismételni kell.

Ajánlott cikkek