Mi a teendő, ha a kutya túlsúlyos?

A kanapén, ahol a kutya ült, kisebb kráter marad utána? A barátai elkezdik különféle mókás becenevekkel illetni a kis dagit? Nos, még ha követi is a táp adagolási utasításait, a kölyök akkor is könnyen túlsúlyos lehet. Még ha mókás és cuki is a dundi kölyök, a helyzet nem jó.

Az elhízottság sok betegséggel jár: ízületi problémák, cukorbetegség, szívelégtelenség, légzési nehézségek. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy esetleges műtéti beavatkozás esetén nagyobb a rizikó, ha jelentősebb a túlsúly.

Ha úgy gondolja, hogy a kutyát már jó ideje ugyanazzal az étellel, ugyanolyan mennyiségben eteti, ugyanannyit mozognak, és mégis hízik, érdemes kicsit átgondolni a dolgokat.

A kutyák nagy része bizony túlsúlyos. Sokszor csak pár deka vagy kiló a plusz, de jó néhány esetben komoly felesleg rakódik az ebre. Annak, hogy a kölyök elhízott, igen árulkodó jelei vannak: nehézlégzés, letargia, falánk evés, problémák lépcsőzéskor és bizony a kitartás is csökken.

Érdemes megmérni a kutyát, és összehasonlítani súlyát azzal a táblázattal, amely az ideális súlyt tartalmazza. Persze emellett az áttekintés és áttapogatás is fontos, hogy lássa-érezze, hol van felesleg. Amint ez kész, indulhat a tervezgetés, hogyan szabaduljanak meg a plusz súlytól.

Átlagos súly

Tesztelje a kutyát!

Ezt a tesztet egyszerűen elvégezheti otthon. Ha a kutya sovány, bordái látszódnak, nem érzékelhető rajtuk zsírlerakódás. A medencecsont hangsúlyos. Az ideális súlyban levő eb bordái könnyen tapinthatók, ám nem látszódnak. Felülről nézve jól ívelten látszik a deréktáj, oldalról szemlélve a has felhúzott. A túlsúlyos kutya bordái alig tapinthatók, azokra zsírréteg tapad. A bordák és a farok környékén akár zsírral telt dudorokat is felfedezhet. A deréktáj nem különül el.

Hogyan fogyaszthatja le a kölyköt?

Étrend – Nagyon fontos része a fogyókúrának az étrend típusának és mennyiségének együttes megváltoztatása.

A magas fehérjetartalmú tápok gyakran okoznak súlygyarapodást, de előfordulhat ez akkor is, ha a szénhidráttartalom magas. A kiegyensúlyozott étrend a legcélszerűbb.

A fogyókúrás tápok megítélése gyakran ellentmondásos, úgyhogy a legjobb, ha a saját módszerét alakítja ki.

Mozgás – Szintén fontos része a fogyókúrának a mozgás növelése. Ideális esetben a kutya napi két alkalommal 30-30 percet sétál a gazdájával. Próbáljon meg beiktatni egyéb mozgásokat is, például játékot a parkban vagy a kutyafuttatón. Lehet kapni kutyák számára gyártott futópadot, végső esetben ez is megoldás lehet.

Orvosi ellenőrzés – Bizonyos betegségek súlygyarapodást okoznak, például a pajzsmirigy rendellenességek vagy a Cushing szindróma.

A fajta – Ha akár fajtatiszta vagy keverék kutyája genetikailag hajlamos a hízásra, érdemes az állatorvossal beszélni, milyen étrend és mozgásforma ajánlott. Az angol bulldog, a tacskó, a mopsz, a dalmata csak néhány a hízásra hajlamos fajták közül.

Jutalomfalatok – Váltson alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatokra vagy kínáljon inkább zöldségeket: répát, zellert. Próbálja meg inkább simogatással, szeretgetéssel jutalmazni kedvencét.

Az ideális fogyás esetén a kutya testzsír tartalmának két százalékától szabadul meg. Kérje állatorvosa segítségét a testsúlycsökkentő program kialakításában, sőt, azt is megkérheti, ellenőrizze hetente a fogyást.

A mozgás terén próbáljon olyan, esetleg kevésbé megszokott mozgásformákat beiktatni, mint az úszás, ami jó az ízületeknek, vagy egyszerűen csábítsa a kutyát arra, hogy kövesse a gazdát a házban, a kertben mindenhová. Higgye el, minden mozgás hasznos, még a leghaszontalanabbnak tűnő is.

Némi türelemmel, és a változások következetes betartásával a kutya könnyen és gyorsan le fog fogyni – néhány hónap és a barátok rá sem ismernek majd! Minden esetre örömében ne a Burger Kingbe induljon ünnepelni négylábú társával!

Ajánlott cikkek