Ehet-e a kutya almát?

A legtöbb kutya szereti az almát, ami nem rossz, hiszen az alma kiváló és egészséges jutalomfalat lehet. a magas kalcium-, K-, C vitamin és rosttartalom miatt. Ráadásul igen alacsony a kalóriatartalma, így akár diétás étrendbe, elhízott kutya fogyókúrájába is beilleszthető.

Ha kedvence elhízott, és fogyókúráztatnia kell, nincs szükség a jutalomfalat mellőzésére sem a nevelésnél, sem más tevékenységek esetén. A finom almadarabkák alacsony kalóriatartalmú, igen egészséges jutalomfalatok, persze szigorú étrend mellé ez is csak korlátozott mennyiségben adható.

Sokféle módon lehet az almát kínálni az ebnek. Isteniek a fagyasztott darabkák a forró napokon, de csinálhat almaszószt, lereszelheti vagy akár aszalhatja is, hogy ropogós csipsz falatkákkal örvendeztesse meg kedvencét.

Vigyázzon az almamaggal és a friss alma szárával, mert az cianogén-glikozidokat tartalmaz, ez pedig gyomorbántalmakhoz vezethet nagyobb mennyiség fogyasztása esetén. A szárított almából szintén kisebb mennyiséget szabad csak adni megelőzendő az emésztési problémákat.

És hogyan készítse el a száraz finomságot kedvencének? Egyszerű!

Szeleteljen fel néhány almát nagyon vékony karikákra vagy szeletekre. A sütőt kapcsolja legkisebb fokozatra, és tegye az almaszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Megpróbálhatja kicsit megszórni fahéjjal, de csak ha kutyája szereti ennek a fűszernek az ízét. Nem rövid idő az aszalás, ha sütőben végzi, jó pár órát eltarthat, míg igazi, ropogós alma-csipsz lesz belőle, de megéri a finom íz. Ha van aszalógépe, akkor könnyebb a feladat.

A végeredmény gazda és kutyája számára is ízletes és egészséges finomság. Egyre ügyeljen. A szárított nasi természetszerűleg nem tartalmaz vizet, így a hasfájás elkerülése érdekében ne falják fel azonnal az összest. Légmentesen záródó dobozban vagy zacskóban akár nagyobb mennyiség is tárolható, a kirándulásokra, kutyaiskolába könnyen szállítható.

Ajánlott cikkek