Rossz-e a konyhai maradékkal való etetés?

Rossz-e a konyhai maradékkal való etetés?

A zsíros és olajos ételek egészségügyi problémákat okozhatnak, a tünetek hányás, hasmenés vagy komoly esetben akár hasnyálmirigy gyulladás.  Sőt, sok humán étel mérgező a kutya számára. A hagyma vagy hagymával készült étel veszélyes lehet, ezért etetése tilos.

De ezen kívül is temérdek olyan finomság van, amely a kutyák számára rossz, ártalmas vagy akár végzetes is lehet. Hiába kuncsorog ezekért kedvencünk, és néz esdeklő kutyaszemekkel, nem szabad engedni a csábításnak.

Gondoljon arra, hogy bár tudja, hogy önnek sem egészséges a kóla és a többi cukrozott üdítőital, nagy melegben, vagy egy buli, vendégség hevében könnyen elcsábul. Lehet, hogy egy alkalom nem okoz gondot, de a szervezet könnyen hozzászokik az édes ízhez. Ennek következtében egyre többet és többet fog kívánni belőle. A végeredmény pedig? Gyomorfájdalmak, a fogak romlása, és végső soron akár cukorbetegség.

Azok a kutyák, amelyeket konyhai maradékkal etetnek, szintén függővé válhatnak tőle, és általában megtagadják a kutyatáp elfogyasztását. Márpedig az tény, hogy a kutyatápok a legtöbb esetben úgy vannak kifejlesztve, elkészítve, hogy a kutya táplálékigényét és ásványi anyag-, valamint vitaminszükségletét kielégítsék.

Ráadásul a maradékkal való etetés viselkedési problémákhoz is vezethet, például a kutya elkezd kunyerálni. Márpedig a kunyerálásról leszoktatni az ebet igen nehéz. Először csak esdeklő szemekkel néz. Aztán már két lábra áll, az asztalra teszi a fejét. A végén pedig akár hangos csaholásba is kezdhet, ugyan, vegyék már észre, hogy ő kér. Ha egyszer, csak egyetlen egyszer is kap, az számára zöld utat jelent a kunyerálás művészi szintre fejlesztéséhez és magasabb fokozatra kapcsolásához.

Ha mégis szeretné valamivel megjutalmazni az állatot vagy változatosságot akar vinni étrendjébe, keressen inkább kifejezetten kutyáknak gyártott jutalomfalatokat.

Ajánlott cikkek