A férgesség

A férges kutya boldogtalan és nagyon szerencsétlen. A gazdák leggyakoribb kérdése ezért az, hogy vajon milyen gyakorisággal kell féregteleníteni kedvencüket. A féregtelenítés rendszeressége azonban nem egyetlen mondattal meghatározható, egyszerű dolog.

Régen azt mondták, a kutyák férgessége olyan dolog, amit egyszerűen tudomásul kell venni. Nos, ez ma már nem így van.

A férges kutyák komoly betegségeket adnak át az embereknek, ha pedig ez még mindig nem elég motiváció a féregtelenítéshez, akkor tudnia kell, hogy bizony végzetes, halállal járó betegség is lehet az eredmény.

Tény, hogy fiatal állatokban gyakrabban fordulnak elő férgek, ám gyakori tévhit, hogy a kölyökkori kezelés után a kutya már nem igényel rendszeres féreghajtást. Tény, hogy a kutya egész élete során bármikor megfertőződhet férgekkel, tehát még a rendszeresen kezelt állat is újrafertőződhet.

A férgek okozta zoonózisok olyan betegségek, melyek állatokról emberekre terjednek, sokszor komoly kimenetelűek, extrém esetben akár vaksághoz vagy egyéb tartós egészségkárosodáshoz vezetnek.

A két leggyakoribb, kutyákat veszélyeztető féreg a fonálféreg és a galandféreg. Vannak, melyek életciklusuk során akár több állatot is képesek megfertőzni, jó példa erre a uborkamagképű galandféreg (dipylidium caninum), ami gyakori, és bolha közvetítéssel terjed.

A bolha kifejletlen állapotában megeszi a galandféreg tojásait, melyek a bolhalárvában, bolhában fejlődnek tovább. Amikor a kutya vagy a macska lenyel egy ilyen bolhát, a tojások az ő beleiben fejlődnek tovább. És bizony előfordulhat, hogy a kisgyerek a kutyával vagy macskával való játék során szintén lenyel egy-egy ilyen bolhát, a féreg pedig benne fejlődik tovább.

A legtöbb felelős kutyagazda tudja, hogy rendszeresen kell féregtelenítenie kedvencét, de sok tévhit és legenda kering azzal kapcsolatban, miért kell ez és milyen gyakorisággal.

A férgek a sokszorozódás és a túlélés mesterei. Férgek millió várnak arra a külvilágban, hogy a kutyákat megfertőzzék. A kutyák pillanatok alatt képesek fertőződni, amikor férgek petéivel találkoznak

  • ürülék szaglászása közben
  • szennyezett talajban
  • bolhák közvetítése által
  • guberálás vagy vadászat közben
  • anyatej szopásakor

A férgeknek temérdek fajtája ismert, a leggyakoribbak az orsóféreg, a galandféreg, a kampósféreg és az ostorféreg. Annak megállapítása, hogy a kutya megfertőződött, nem mindig könnyű. Lehet, hogy az állat tökéletesen egészségesnek látszik, nem ürül féreg a bélsárral. Érdemes tehát olyan tünetekre is figyelni, mint a hányás, hasmenés, fogyás, a has puffadása és a kutya fenéken szánkázása. Mivel azonban ezek a tünetek nem mindig egyértelműek, jobb a megelőzés, vagy ha már fertőződött a kutya, a mielőbbi kezelés. Nem szabad elfelejteni, hogy a férges kutya a többi állatra és az emberekre is veszélyes.

A féregtelenítés gyakorisága

Ajánlott negyedévenként féreghajtóval kezelni a kutyákat, így kiirtva a már kifejlődött férgeket és megelőzve a peték, lárvák kifejlődését. Egyes esetekben persze szükséges lehet ennél gyakoribb kezelés is, például kölyökkorban, amikor is tizenkét hetes korig ajánlott kéthetente elvégezni a féregtelenítést. A megfelelő kezelés érdekében érdemes állatorvossal konzultálni.

A hatékony féreghajtó

A hangsúly a megfelelő mennyiségen és a hatékony szer alkalmazásán van. Legyen az akár paszta, akár tabletta, csak a szükséges mennyiség beadása vezet eredményre. A féreghajtó nem az a szer, amivel érdemes spórolni. A féregtelenítés csak akkor célravezető, ha párhuzamosan a bolhásságot is ellenőrzi, és szükség esetén kezeli a gazda.

Az orsóférgek

A fonálférgek, melyek leggyakrabban kölyökkutyáknál figyelhetők meg, peték ezreit rakják le. A peték lenyelése által a fejletlen féreg kiszabadul és elkezd testszerte vándorolni, megtelepedve végül a belekben, ahol kifejlett férgekké fejlődnek. Idősebb állatoknál általában megáll a vándorlás és a férgek a szövetekben cisztákká formálódnak, nem túl sokat ártva. Vemhes szukáknál azonban az alvó stádiumban levő férgek újra aktivizálódnak és elkezdenek az anya bélrendszerében vándorolni, megtelepszenek a tejmirigyekben és ezen keresztül a kölykök szervezetébe.

A galandférgek (Echinococcus granulosus)

Az echinococcus galandféreg általában fertőzött nyers hússal kerül a kutya szervezetébe. A féreg petéket rak, és nagyon gyorsan szaporodik. Emberre is veszélyes, hiszen a cisztákká formálódó a májat és a tüdőt is veszélyeztetik.

Ajánlott cikkek