Elhízás

Az elhízás sajnos elég általános probléma a kutyás társadalomban is. Azonban az elhízás nem csak esztétikai kérdés, de anyagcsere- és mozgásszervi betegségeket okoz, ezek pedig az élettartam csökkenéséhez vezetnek.

A leghatásosabb fogyókúrás programok a kutyák számára ötvözik a kalória bevitel csökkentését és a megfelelő mennyiségű mozgást.

Minden kutya hajlamos lehet az elhízásra. Ezzel együtt azok, amelyeket magas kalória tartalmú ételekkel etetnek, különösen, ha ennek nagy része konyhai ételmaradék, ráadásul még keveset is mozognak, sokkal inkább ki vannak téve az elhízás veszélyének. Vannak fajták, mint a beagle, a tacskó, a labrador, melyeknél a hajlam fokozottabb.

Az elhízás leglátványosabb jelei a lerakódott zsírpárnákon kívül a mozgással szembeni intolerancia, az ízületek fájdalma, légzési nehézségek (különösen a brachycephal fajtáknál, mint pl. a mopsz). Az ok általában nem más, mint a túletetés és/vagy a nem elegendő mozgás, de a betegség hátterében genetikai okok is állhatnak.

A legnagyobb gond az, hogy a gazdák gyakran észre sem veszik az elhízás látványos jeleit. Előfordulhat az is, hogy egészségügyi problémák vezetnek magához az elhízáshoz – pl. cukorbetegség vagy pajzsmirigy rendellenesség), de tudomásul kell venni, hogy az ok leggyakrabban ennél sokkal hétköznapibb – a kutya zabál és lusta. A konyhai maradékkal való etetés fokozza az elhízás veszélyét, de táppal is könnyű túletetni egy kutyát, akár a „light” táppal is.

Lehet, hogy a gazda azt gondolja, az elhízás csak esztétikai kérdés, ám a túlzott testzsír cipelése az ízületekre káros, amely később komoly és fájdalmas mozgásszervi elváltozásokat is okozhat. Azok a fajták, amelyek hajlamosak a diszpláziára vagy a gerincproblémákra, fokozott veszélynek vannak kitéve elhízás esetén- Esetükben különösen fontos a testsúly rendszeres kontrollja.

Az elhízás kezelése a gazda fejében kezdődik. Meg kell tanulnia, ahhoz, hogy a kutya lefogyjon, el kell égetnie a kalóriákat, ehhez pedig mozognia kell, de fontos, hogy kevesebbet egyen, de a kevesebb is alacsonyabb kalória tartalommal bírjon. Akkor hatásos csak a fogyókúra, ha a három fenti szempont együtt érvényesül.

Nagyon fontos, hogy az állatorvos segítségével határozzák meg a diétát, annál is inkább, mert egyes „light” tápok bizony igencsak magas kalória- és zsírtartalommal bírnak.

Az adagok csökkentése fokozatosan történjen, így a súlycsökkenés is fokozatos lesz, a kutya nem fog éhségérzettől szenvedni.

A konyhai maradékot el kell hagynia, ha pedig nem megy, akkor a kutya kapja meg belőle a zöldségeket, melyek kalória tartalma alacsonyabb.
Ugyanilyen fontos a megfelelő mozgás, ráadásul a fogyókúrának ez a legélvezetesebb része a kutya számára. Az agility kifejezetten jó választás, de ugyanilyen hasznos a séta, futás és a parkbéli frizbizés is, vagy akár úszás, játék más kutyákkal.

A legjobb fogyókúra az, amikor a kutya testsúlyának 1 %-át adja le hetente.
Vannak esetek, amikor orvosi vizsgálat szükséges. mert felmerül a gyanú, hogy az elhízás hátterében valamilyen betegség áll. Ilyenkor a legfontosabb a betegség kezelése, emellett az orvos előírhat a diétán kívül gyógyszeres súlycsökkentést is.

Amennyiben a gazda betartja az orvos előírásait és ügyel a fent leírtakra, a fokozatos súlycsökkenés biztosan bekövetkezik. Az ideális súly fenntartása lényeges a minél hosszabb életkor elérése miatt.

Ajánlott cikkek