Hogyan lehet megállítani a szőrhullást?

A kutya szőrhullása minden otthonban gondot okoz. A legbosszantóbb a szezonális vedlés, amikor a lakásban mindent beborít a kutyaszőr. De ennél is idegesítőbb, hogy az ember ruhája tele van szőrrel, képtelen úgy utcára lépni, hogy valahol ne lenne rajta kedvence egy-egy szőrszála.

Nincs ruhadarab, ami megúszná a szőr-áradatot, a pólótól a zokniig mindenhol van jó pár szál. Persze a ruházatról a kocsi ülésére is hullik nem kevés szőrszál és ilyenkor már a gazda haja is égnek áll, hullani kezd.

Pedig a rendes gazda rendszeresen kikeféli kedvence bundáját, mégis, a bosszantó szőrszálak mindenütt megjelennek. Mi akkor a megoldás?

Meg lehet-e valóban szüntetni a szőrhullást?

Nos, a válasz egyértelműen nem. A szezonális vedlés genetikai öröksége a kutyáknak, általános jó közérzetükhöz szükségük van erre. Persze vannak nem vedlő fajták, melyeknek alig hullik a szőre, sőt, szőrtelen fajták is, így ha valaki allergiás a kutyaszőrre, vagy egyáltalán nem képes elviselni azt a környezetében, jól teszi, ha inkább ezek közül a fajták közül választ.

Tény, hogy a szőrhullás, különösen az intenzív vedlési időszakban sok plusz munkát ad, de vannak okos ötletek a szőrmennyiség csökkentésére és a munka megkönnyítésére.

Elég bosszantó, ha a munkahelyére érkezve úgy néz ki, mintha épp pár perce birkózott volna egyet a kutyájával, ahogy az is, amikor a vendégek kutyaszőrt halásznak ki a levesből. Persze a legjobb megoldás a napi több alkalommal elvégzett porszívózás, de hát kinek van erre ideje? Íme, néhány egyszerű, de praktikus ötlet:

  1. Mindig kemény anyagból készült vagy műanyag söprűvel söpörjön, használjon nedves felmosót.
     
  2. A padlószőnyeg a legrosszabb, mert szinte szívja magába a kutyaszőrt és a parazitákat is gyűjti
     
  3. A bútorokról benedvesített gumikesztyűvel vagy szivaccsal törölje le a szőrt.
     
  4. A kárpitozott bútorokról leggyorsabban és legtökéletesebben a szőrszedő hengerekkel tudja eltávolítani a kutyaszőrt. A legpraktikusabb és a legolcsóbb a mosható változat.
     
  5. A szőnyegről legkönnyebben az ablaktisztító lehúzó részével lehet felszedni a szőrt.
     
  6. Ha van rá lehetősége, bőr vagy műbőr bútort válasszon, ezeken kevésbé tapad meg a szőr.
     
  7. A kutya kedvenc alvóhelyére vagy abba a fotelbe, ahol lustálkodni szokott, tegyen egy mosható, cserélhető törülközőt vagy lepedőt.
     
  8. Mindig legyen a keze ügyében szőrszedő henger.
     
  9. Használjon tollsöprűt a nehezen elérhető helyek takarítására, ugyanis a kutyaszőr a bútorok tetején, a radiátor rácsai között is képes megülni.
     
  10. Ha kutyája van, a légkondicionáló berendezést gyakrabban tisztíttassa, a ventillátorokat gyakrabban takarítsa.

Mi a helyzet a nem vedlő kutyákkal?

Nos, a hipoallergén kutya legenda.

Nincs ilyen, bár tény, hogy egyes fajták nem vedlenek, azonban ők is hullajtanak szőrt, még ha minimális mennyiségben is. Ilyenek az ír vízi spániel, a soft coated wheaten terrier vagy a bedlington terrier. Ezeknek a fajtáknak rövid szőre van, melynek szerkezete sokban hasonlít az emberi hajra, nagyon minimálisan hullajtják, éppen ezért kevés allergént szórnak szét a házban. A szőrallergiát nem a szőr maga, hanem a bőrlemezkék váltják ki, melyek a kihullott szőrrel együtt kerülnek a környezetbe, így ezeknél a kutyáknál sokkal kisebb az allergia veszélye is.

Nos, akkor meg lehet szüntetni a szőrhullást?

Nem, természetes nem. De csökkenteni lehet a mennyiséget. Ennek első és legfontosabb lépése a rendszeres, alapos szőrápolás, második lépése pedig a rutinos, gyors és alapos takarítás. Megelőző intézkedésekkel – takaró a kanapéra, ócska vagy használt szőnyeg a padlóra – könnyíthető a gazdi élete.

Ajánlott cikkek