Otthoni gyógymódok szőrhullásra

Minden macskagazda megküzd a szőr problémájával. A ruhákon, a szőnyegen, a bútorokon hömpölyög a cica szőre, eldugul a porszívó tőle. Hacsak nem olyan szőrtelen fajta gazdája, mint amilyen a szfinx, biztos, hogy találkozik a normális mennyiségű szőrhullással, mely azonban magában is sokkoló lehet.

Ám ha a cica szőre kezd elvékonyodni, kopasz foltok jelennek meg a bundában, esetleg gyulladt vagy vörös területek, akkor bizony baj van, akárcsak akkor, ha a megszokottnál jóval intenzívebb a szőrhullás.

A szőrhullást sok minden okozhatja: parazita, nem megfelelő étrend, pszichés okok, fertőzések, allergia, vagy komoly betegség.

Lehet, hogy az állat intenzíven vakarózik vagy nyalogatja magát, mert a bolhák vagy atkák irritálják, de hasonlóképpen cselekszik, ha gombás, bakteriális bőrfertőzése van. A férgesség is okozhat szőrhullást, akárcsak a stressz vagy a nem kielégító tápanyagok, vagy az étrend hirtelen megváltozása.

Ha olyan helyen tapasztalja a szőrhullást, ahol a macska rendszeresen rágja, harapja magát, mint például a törzs, farok vagy a nyaktájék, akkor az valószínűleg valamilyen parazita jelenlétére utal. A megfelelő parazitaellenes szerrel megoldható a probléma, és amint a cica abbahagyja a terület harapdálását, a szőrzet vissza fog nőni. Nagyon fontos a mielőbbi kezelés, ha gombás eredetű a fertőzés, mivel ez az emberre is veszélyes lehet.

Mi a helyzet, ha nincs sem parazita, sem gomba, de a szőrhullás és egyéb tünetek mégis tapasztalhatók? Mi egyéb okozhat még szőrhullást?
Lehet például az ok ételallergia. Ha nemrégiben megváltoztatta az állat étrendjét, egyszerűen álljon vissza a régi eledelre és a probléma meg fog szűnni. Előfordulhat az is, hogy idővel a megszokott tápra lesz allergiás a cica, ilyenkor egyszerűen másikra kell váltani.

A stressz is okozhat szőrhullást, hiszen az ideges macska intenzíven nyalogatja magát. Ha ezt tapasztalja, próbálja meg figyelmét elterelni, szenteljen több figyelmet a cicának és ha lehet – tudja az okot – próbálja megszüntetni a stressz forrását. Az orvos segíthet azzal, hogy szorongás elleni gyógyszert ír fel, ha a helyzet komollyá válna.

Amennyiben a szőrhullás olyan nehezen hozzáférhető területen van, mint a lapocka, akkor nagy valószínűséggel nem a macska maga vakarta-marta ki ott a szőrt, de ennek számtalan oka lehet.  Előfordulhat, hogy például a lábak alsó részére korlátozódik a szőrhullás. Ebben az esetben ez lehet például allergiás reakció akár az új szőnyegre, vagy új felmosó szerre. Ahhoz, hogy az okot kitalálja, kicsit nyomoznia kell, de amint megvan a kiváltó ok, és sikerül megszüntetni, a szőrzet gyorsan visszanő. Az orvos segíthet hidrokortizon tartalmú krém vagy spray felírásával, ha szükséges, ez segít a vakarózás, dörgölés megszüntetésében.

Persze a szőrhullás lehet komolyabb betegség jele is, például ha felborul a hormonháztartás. A pajzsmirigy nem megfelelő működése foltos szőrhullást eredményezhet, a kortizol magas szintje pedig a gerinc vonalán szimmetrikus vonalban ritkuló, elvékonyodó szőrzetben mutatkozik meg.  Ezek a betegségek vérvétellel állapíthatók meg.

Amennyiben az állat szőrhullása mellé az étvágy csökkenése, hányás, fogyás vagy láz társul, azonnal forduljon orvoshoz.

Ajánlott cikkek