Megfelelő kutyafajták allergiában szenvedőknek

Bár egyetlen fajta sem mondható 100 %-ig hipoallergénnek, sok olyan fajta van, melynek szőrtípusa az allergia szempontjából jól tolerálható. Ezek a fajták nem vedlenek, nem hullajtják a szőrüket, ezáltal kevesebb a veszélyforrás az allergiások számára.

Valójában ugyanis a kihullott szőrszálakhoz kapcsolódó bőrdarabkák okozzák az allergiát. Azonban a legtöbbször bármilyen fajta esetében csökkenthetők az allergiás tünetek.

Naponta porszívózzon, majd alaposan mossa fel a padlót nedves ronggyal. Ez segít az allergének eltávolításában. A kutya fekvőhelyét is gyakran kell tisztítani. Ha allergiás, ne engedje be a kutyát a hálószobába, így minimalizálja az ott előforduló allergén anyagokat.

Vizsgálja át a lakás textíliáit. Egyes szövetek jobban vonzzák a szőrt. A fa, a csempe vagy a bőr ülőgarnitúra sokkal könnyebben tisztán tartható, mint a padlószőnyeg vagy a textil fotelek, kevésbé ül meg rajtuk a szőr. Próbáljon csipke- vagy textilfüggöny helyett szalagfüggönyt használni.

Az állat gyakori fürdetése nem segít az allergiásokon. Ha olyan fajtája van, amelyik vedlik, a fürdetés lazítja a szőrt, gyorsítja a vedlés folyamatát. Az allergiások számára jobb, ha olyan fajtát választanak, melynek egyrétegű bundája van, esetükben a napi fésülés, az esetenkénti nedves ronggyal való áttörölgetés segít az olyan allergén anyagok – por, virágport, stb. -eltávolításában, melyeket a kutya esetleg kintről hozott be a lakásba.

A legjobb, ha olyan családtag végzi a kutya kozmetikázását, aki nem allergiás, ráadásul a rendszeres és gyakori szőrápolás csökkenti az allergiás reakciók előfordulását.

Íme, 11 olyan kutyafajta, melyek allergiában szenvedő emberek társaként is ajánlhatók.

1. Xoloitzcuintli
2. Bedlington Terrier
3. Schnauzer (minden méret)
4. Soft Coated Wheaten Terrier
5. Kerry Blue Terrier
6. Uszkár (minden méret)
7. Portugál vízi kutya
8. Máltai selyemkutya
9. Bichon Frise
10. Kínai meztelen kutya
11. Ír vízi spániel

Ajánlott cikkek