Zöldséget piacról, kutyát tenyésztőtől!

Kutyát sokfelé lehet venni. Van, aki újság- vagy internetes hirdetés alapján dönt, van, aki piacról választ, más menhelyről fogad örökbe, megint mások tenyésztőtől vesznek kölyköt. Melyik a jó megoldás?

Piacon nem veszünk kutyát! Egyrészt a kölyköknek nem tesz jót a zsivaly, a kánikulában vagy éppen dermesztő hidegben órákig egy dobozban való kuporgás, de nagy a fertőzésveszély is. Ráadásul nincs lehetőség a kicsik átvizsgálására, egészségesek-e, karakterük pedig megfigyelhetetlen ilyen körülmények között.

A piacon általában a szülők nincsenek ott, sokszor a kicsi felnőttkori méretére, „típusára” sem lehet következtetni.

Gondoljon bele, hány ember, gyerek simogatta meg őket, előtte esetleg több más kutyust simizva, az esetleges betegséget egyikről a másikra adva. Mindegyik kölyök riadt, azt sem tudja, hol van, megállapíthatatlan, melyik az elevenebb, a játékosabb vagy éppen a nyugodtabb.

A menhelyeken általában minden kutya oltott, ivartalanított, csippel ellátott és rendszeres állatorvosi felügyelet alatt áll. A gondozók részletes felvilágosítást tudnak adni a választott kutya jelleméről, szokásairól, gyerekekhez való viszonyáról.

Ha menhelyről választ kutyát, mindenképp figyelje meg a menhely körülményeit, higiéniai állapotát, érdeklődjön az állatorvosi ellátásról – kivel dolgoznak együtt, milyen gyakran látogatja az orvos a kutyákat.

Komoly menhelyek csak szerződéssel adnak örökbe kutyát és felajánlják, hogy mindenben a leendő gazda segítségére vannak.

Amennyiben hirdetés alapján választ kölyköt – akár tenyésztőtől, akár magánszemélytől -, igen fontos, hogy megnézze, milyen körülmények között tartják a felnőtt kutyákat és a kölyköket. Kennelben is lehet tisztán, kényelmesen tartani kutyát és lakásban is lehet mocsokban, bezártan élő kutyákkal találkozni.

A legfontosabb, hogy a felnőtt kutyák kiegyensúlyozottak, tiszták és ápoltak legyenek. Igen lényeges a szülők – általában az anya, ritkábban az apa – megtekintése, milyen a karakterük, mennyire felelnek meg a fajta jellemző viselkedésének. Persze a legtöbb tenyésztő el akarja adni a kiskutyát, de aki felelősségteljesen szeretné a kölyköket elhelyezni, az érdeklődik a vevőről is. Hová, milyen körülmények közé kerül a kicsi, milyen célra vásárolják, mik a terveik vele a jövőben?

Az ilyen tenyésztő bizony azt is megmondja, ha a választott fajta nem Önnek való, ezen pedig nem szabad megsértődni, csak jót akar Önnek és a kiskutyának is, akit heteken át szeretettel nevelgetett.

Lehet, hogy nem ad ki pénzt a kutyára, lehet, hogy nem fajtatiszta kölyköt szeretne hazavinni, ám ahhoz, hogy nyugodt és boldog évek elé nézzenek, feltétlenül szükséges felmérni, milyen körülmények közül, milyen egészségügyi és mentális állapotú kiskutyát választ.

Kérje meg a tenyésztőt vagy a gazdit, hogy az anyakutya mellett minden kölyköt megnézhessen, azokat is, amelyek már gazdára leltek, vagy amelyeket megtart a tenyésztő. Együtt, testvérei körében megfigyelve a kölyköket sokkal komplexebb kép kapható karakterükről.  Ne vegye fel a kicsiket, de ha tud, üljön le közéjük és várja, figyelje, hogy reagálnak Önre. Az első meghökkenés után odaaraszolnak és szimatolni majd kajláskodni kezdenek, vagy éppen riadtan elhúzódnak a legtávolabbi sarokba?

Figyelje meg, milyen körülmények között tartja a tenyésztő a kicsiket? Tiszta-e a környezetük – a takaróik, a táljaik, a játékaik? Persze előfordulhat, hogy itt-ott éppen elpottyantottak vagy elcsurrantottak valamit, de nem ez a mérvadó. Sőt, érdemes lehet megfigyelni, milyet pottyantott a kölyök. A híg vagy folyékony ürülék nem túl jó jel.

Nézze meg, tiszta-e a kiskutyák szeme. A szemnek csillogónak, váladéktól mentesnek kell lennie. A füleket is érdemes megvizsgálni: a fül bőre mindig rózsaszín, tiszta, szagtalan, mentes a lerakódásoktól. A kölykök pocakja rózsaszín, telt és puha. A feszes has férgességre utalhat, de lehet, hogy éppen előtte evett a kölyök. Kérdezzen rá bátran! A kölyöknek parazitáktól mentesnek kell lennie, a hason mozgó fekete pöttyök bizony bolhásságra utalnak.

Kérje el a kölyök oltási könyvét és nézze meg, rendelkezik-e minden, a korának megfelelő oltással és rendszeresen volt-e féregtelenítve.

Amennyiben úgy érzi, valami nem egyértelmű, bátran kérdezzen, ha nem biztos a dolgában, mondja nyugodtan, hogy még szeretné átgondolni a vásárlást. Olvasson utána, érdeklődjön az állatorvostól, ha kételyei vannak, esetleg kérjen meg egy gyakorlott kutyás barátot, menjen el Önnel és segítsen a választásban. Azonban ne feledje, Ön lesz a kutya gazdája, nem a barát, a döntést tehát az Ön igényeinek megfelelően kell meghozni.

Ne csapja azonnal hóna alá a kölyköt, mámorosan a boldogságtól! Sok dolga lesz még, igyekezzen hát a lakást, házat, kertet előkészíteni az új jövevény számára és vásároljon meg mindent, amire az első időkben szükség lehet.

Ajánlott cikkek