E-mail: pet4you@pet4you.hu

Miért fetreng a kutya a szőnyegen?

Miért fetreng a kutya a szőnyegen?

Ennek a gazda számára különös viselkedésnek két oka lehet: viszket vagy egyszerűen szeretne szagjelet hagyni. A kutyák mind megegyeznek abban, hogy szeretnék, ha a helyük úgy „illatozna”, mint az otthon, ez pedig azt jelenti az olvasatukban, hogy pontosan úgy, mint ők maguk.

Persze a gazdák általában ezzel nem értenek egyet és jobban kedvelik a virágillatot, mintsem az ázott kutyaszagot. Amikor egy kutya valami furcsa, számára idegen szaggal szembesül, szeretné azonnal lepisilni, de mivel tudja, hogy azt nem szabad, hát jól meghengergődzik rajta, így hagyva szagnyomot a farka alatt található szagmirigyek által.

Egyébként a szőnyegen való fetrengés szinte minden alkalommal megfigyelhető, ha a kutya fésülésen vagy fürdetésen esett át. Számára a pihe-puhává varázsolt, illatos szőr korántsem azt az érzetet jelenti, mint amit a gazdának. Egyszerűen a szőrbontó folyadék, a sampon, a balzsam vagy a kutyaparfüm illata egy idegen szag, amit azonnal le kell dörgölni valahogyan. Persze a ledörgöléssel egy időben nem árt gondoskodnia arról is, hogy a "rendes" kutyaszag a helyére kerüljön. Legalábbis a saját maga számára elfogadható legyen szagügyileg.

Persze azt se felejtsük el, a kutyák szeretik, ha vakargatják hasukat, hátukat. Ha a gazdi erre éppen nem kapható, hány segítségül hívják a szőnyeget.

Kutya, Pszichológia, Kvízek, Tippek, érdekességek