Nemek harca

Vagány, bőrdzsekis motoros srác egy törpe pincserrel vagy csivavával a dzsekiben, vékonydongájú, jól fésült, nagymama kedvence fiatal srác pit bull terrierrel, egy plázacica tűsarkakon golden retrieverrel, melynek színe persze tökéletesen passzol az ifjú hölgy hajszínéhez.

Nézzen körül, amikor sétálni viszi a kutyáját. Érdekes dolgokat fog látni! Ugye, hogy önben is felmerül a kérdés, az adott ember miért pont azt a kutyafajtát választotta?

Ugyanígy sokszor kérdezzük meg azt is, vajon két ember miért is kötötte össze az életét vagy miért pont ők ketten szerettek egymásba. Biztos válasz nincs, de az tény, hogy tuti volt valamiféle pszichológiai tényező, valamilyen mentális robbanás, ami elindította az érzelmek láncolatát. Ugyanez a helyzet a kutyaválasztásnál is.
Azonban ez a tudósok számára nem kielégítő válasz, így pszichológusokkal megvizsgálták, miért is alakul ki kötődés egyes emberek és egy-egy adott kutyafajta között. Az egyik dolog, ami elég hamar nyilvánvalóvá vált a kutatások alapján, hogy akárcsak az emberi kapcsolatok kialakulásának a folyamatában, ez esetben is különbség van a férfiak és a nők között.


antik kép lány a zongoránál kutyával

A pszichológusok véleménye szerint a nők a tökéletes párt, a tökéletes férfit keresik, mikor a potenciális partnerek között választanak. Ugyanez történik a kutyaválasztás során: a tökéletes társat keresik.

Érdekes, hogy amikor kutyájukkal való kapcsolatukat jellemzik, gyakran hasonlítják azt össze a férfiakhoz fűződő kapcsolatukkal, míg a férfiak gyorsan a lényegre térnek és egy szóval elmondják.

A nők nagy része úgy nyilatkozott, hogy szívesebben választja kutyája társaságát, mert az közelebb áll az általa elképzelt ideális lakótárshoz. Szintén nagy hányaduk vallja azt, hogy a kutya sokkal érzékenyebb, mint egy férfi, valamint könnyebben kezelhető, lojálisabb és megbízhatóbb. Ráadásul, mint azt vallották, a kutya hagyja őket-tévét nézni, anélkül, hogy megzavarná vagy félbeszakítaná, a kutya szeretettel fordul felé, ha maga alatt van és nem mellesleg a négylábú nagyobb biztonságérzetet is nyújt. A kutyás nők nagy része azt vallja, képtelen lenne olyan kapcsolatot kezdeni, ahol a kutya a másik fél részéről nem elfogadott vagy nem szereti az ebet.

A férfiak nem a tökéletes társat keresik a kutyában, sokkal inkább barátot és esetleg társat a munkában, amely saját értékeit és személyiségét tükrözi. 

Azonban a tudósok szerint a férfiak, amikor kutyát választanak, mégsem harcostársat vagy vadászpartnert keresnek, hanem valamivel lágyabb és finomabb partnert. A modern kultúrákban a fiú gyerekek számára kevés lehetőség adódik, hogy a játék során a törődő és gondoskodó viselkedést megtanulja. A fiúk általában igen öntudatosan élik meg, ha vigyázniuk kell a fiatalabb testvérre, Nem játszanak sem főzőcskézőst, sem babást, hiszen ez a lányok dolga. Ugyanakkor a kutyáról való gondoskodás elfogadható a számukra. A kutya iránti szeretet kimutatása pedig felnőttkorban is elfogadható marad.

Viselkedéskutatók megfigyelték, hogy nyilvános környezetben a nők sokkal inkább érzékenyek, mint a férfiak, ám ha ez a kutyával kapcsolatos, a különbségek eltűnnek. A férfiak legalább annyira simogatják, becézgetik kedvencüket, sőt, akár puszilgatják is őket. Nem számít, hogy kan vagy szuka a kutya, a férfiak is gátlások nélkül szeretgetik kedvencüket.

antik kép bohóc kutyával

A kutyatárs megmutatja, hogyan képes egy férfi kommunikálni az érzéseit, különösen hogy a kutya soha nem szakítja félbe, nem próbálja meg átvenni az irányítást, nem tesz negatív vagy bíráló megjegyzéseket. Úgy tűnik, egy kutya még a leghallgatagabb férfit is képes a verbális érzelemkifejezésre rávenni.

A gazdák 97 százaléka beszél a kutyájához, de feltehetőleg a további 3 százalék is, csak szégyelli bevallani. 

Bizonyos szempontból a kutyák jobb bizalmasok, mint a barátnők, rokonok vagy egyéb szerettek. Ennek oka, hogy az ember és állat közötti szeretet eltér a barátokkal, rokonokkal való szeretettől. Ez utóbbiakat gyakran ambivalens vagy negatív érzelmek befolyásolják, ráadásul az emberi érzelmek gyakran csak nehézségek vagy áldozatok árán vívhatók ki, ha egyáltalán kivívhatók.

A férfiak számára mindig nagyobb nehézséget jelent az érzelmek kifejezése, mint a nők esetében. Ezért van az, hogy a férfiak sokkal könnyebben fejezik ki érzéseiket a kutyáik felé, ez pedig, mivel a kutya mindig elérhető számukra az érzelmek kifejezésére, a kényelem érzetét is megadja.

Ráadásul a kutyák még egy fontos szerepet betöltenek a férfiak életében. Egy férfi, ha emberi társaságot keres, sok akadályba ütközik. Először is, a nők általában negatívan reagálnak, ha egy számukra ismeretlen férfi direkt módon közeledik. Idegenekkel szemben az első reakciójuk a félelem vagy gyanakvás. Korlátozott szociális készségeivel egy átlagos férfi nem tudja, hogyan kerülhető ki ez a probléma.

A kutatások tanúbizonysága szerint, ha egy férfi abban reménykedik, hogy megismerkedik élete leendő társával és meg is hódítja őt, ebben nagy segítségére lehet egy négylábú társ.

Ez irányú kutatások azt igazolták, hogy ugyanaz a személy kutyával vagy anélkül ábrázolva egy fotón más üzenetet közvetít. A kutyával való ábrázolás mindig boldogabb, megbízhatóbb és nyugodtabb ember látszatát adta a kívülálló szemlélőnek.

Egy másik kísérlettel során a kutyát sétáltató és a magányosan bandukoló férfi interakcióit számlálták meg. Az eredmény azt mutatta, hogy aki kutya nélkül sétált, úgy is tért haza, míg a kutyás több beszélgetésbe kezdett útja során.

Japánban a kutyákkal való ismerkedés valódi iparággá vált. Tokióban több mint 100, kutyát bérbe adó vállalkozás működik, ahol a kliensek kutyát bérelhetnek, hogy a séta során ismerkedni tudjanak. Bár vannak, akik csak magáért a kutyatársaságért bérelnek ki egy-egy állatot, hiszen a városokban drága az állattartás, a legtöbb ügyfél célja nem pusztán ez.

A kutya ugyanis azt a pozitív információt sugallja, hogy a férfi, aki a póráz másik végén áll, képes a szoros és intim kötődésre, ez pedig a nők számára vonzó.

Ha a kutya azt mutatja, hogy bízik gazdájában, hogy közel áll a férfihoz, az a nő számára azt jelenti, hogy a férfi olyan ember, aki képes szoros kapcsolat kialakítására.

Ezáltal közelebb áll a nőben kialakult ideális képhez, érdekesebb és kívánatosabb lesz a nő számára.

Egyértelmű hát, hogy a nők szeretik a kutyákat, és általában olyan kutyát választanak, mely megtestesíti számukra azokat a tulajdonságokat, melyet párjuktól is elvárnak. Ugyanakkor a férfiaknak azért van szükségük a kutyára, hogy ki tudják fejezni szeretetüket és azt a fajta gyengédséget, melyet a modern kultúrák rögződése miatt másként nem tudnak kifejezni. Mindemellett a kutya olyan szociális segítség is számukra, mely által sikeresebben tudnak ismerkedni a nőkkel, ezáltal rátalálva az ideális társra.

 

Ajánlott cikkek