Lehet-e depressziós a kutya?

Lehetnek-e depressziósak a kutyák? A kérdés érdekes. És ha igen, akkor az ugyanolyan, mint az emberi depresszió? Nos, be kell vallani, hogy az orvostudomány a depresszió megértésében még sok hiányossággal bír, humán fronton is. Éppen ezért a válaszadás igazi kihívás.

Folyamatosan kutatják, hogy a kutya képes-e olyan emberi érzelmek átélésére, mint a harag, a szeretet. A mai napig nincs tudományos bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk különbséget tenni az agyunk és hormonjaink által diktált és kiváltott érzelmek között. Természetes módon ugyanazt a helyzetet másként éljük meg szerető vagy haragos állapotban, de hogy az agy működése hogyan befolyásol minket érzelmeinkben, sokkal kevésbé egyértelmű.

Mindennek ellenére a kutyagazdák készpénznek veszik, hogy kedvencük szereti őket, hogy képes olyan érzelmek kimutatására, melyek az emberi fajra jellemzők, például bűntudatra egy-egy rossz cselekedet után. De vajon valóban meg tudják különböztetni a jót és a rosszat, és valóban bűnösnek érzik magukat, ha rosszat cselekszenek? Vajon mindez nem csupán az emberi elme trükkje, hogy azt akarjuk látni, amit már ismerünk?

Nos, amiben a legtöbb, az állatok viselkedését kutató szakember egyetért, az az, hogy a kutyák is képesek szorongani bizonyos körülmények között. A szorongás többféle formában nyilvánulhat meg és eltérő hatással lehet egyes kutyákra. Egyetlen gazda sem örül, ha kedvence boldogtalan, szorong vagy a depresszióhoz hasonló tüneteket mutat.

Szeparációs szorongás és depresszió a kutyáknál

A kutyák társas lények. Kölyökként természetes számukra, hogy kötődnek anyjukhoz és alomtestvéreikhez. A kötődésnek ezt a formáját viszik át a gazdára, amikor kilépnek a nagybetűs életbe. És ez a kötődés vezethet szorongáshoz, amikor a kutya egyedül marad a házban, ez pedig a leggyakoribb oka a szeparációs szorongásnak. Tehát sok kutya számára az a tény, hogy a gazdától távol kell lenni, akármilyen rövid időre is, szorongást, esetenként depressziót okoz.

Azoknál az ebeknél, melyek hirtelen viselkedésbeli változást produkálnak, érdemes állatorvoshoz fordulni, mivel a gyors viselkedés- vagy temperamentumbeli változás azt jelzi, valami baj van velük.

Okozhatnak-e problémát a szájüregi eltérések és betegségek?

A hirtelen viselkedésváltozások leggyakoribb oka a kutyák szájában rejlik. A fogak és az íny megbetegedése fájdalommal jár, az állat képtelen enni, játszani, élvezni az életet, ez pedig oda vezet, hogy rettenetesen sajnálja magát.

Tehát akkor mi a helyzet a depresszióval?

A kutyák alapvetően boldog, vidám és társaságkedvelő lények. Persze a kutyák természete is változik a korral, bizonyos események és tapasztalatok hatására, de ez lassabb és természetes folyamat. Érdemes megismételni: minden hirtelen viselkedés- és hangulatváltozás figyelmet érdemel.

Ajánlott cikkek