Augusztusi pénz-para

Az iskolakezdés mindig nagy kiadással jár a szülők számára. Ez különösen a nyaralás, a nyári költségek után kellemetlenül érintheti a családot. Ha még állatok – kutya, macska – is vannak a családban, bizony azok is pénzbe kerülnek, ráadásul nem is kevésbe.

Akinek szerencséje van, és kedvence egészséges, az egy fokkal lazábban tudja venni a dolgokat, hiszen csak a megszokott tápra, esetleg macskaalomra van szükség. Ám ha beteg az állat, akkor a rendszeres orvosi kezelések, a gyógyszerek, a gyógytápok jócskán megnövelik a havi kiadásokat, és akkor még hol vannak a hirtelen állapotváltozással járó orvosi kezelések költségei.

Spórolunk a villany-, gáz-, vízfogyasztáson, igyekszünk ésszerűen tervezni kiadásainkat, hogy lehetőleg több maradjon a családnak. De hogyan, milyen módon lehetne csökkenteni az állattartási költségeket?

Nos, azonnal sehogy, hiszen az állatoktól a felelős gazda nem vonja meg a táplálékot, a szükséges gyógyszereket, felszereléseket. Halogatni lehet kiadásokat, ha azok nem égetően szükségesek, például az új alomtál ráér következő hónapban is, a pórázt sem biztos, hogy most azonnal kell lecserélni. De alapos tervezéssel hosszú távon igenis lehet spórolni.

Első és legfontosabb lépésként az éves állatorvosi ellenőrzéseket kell jól ütemezni. Elbliccelni nem érdemes, mert egy betegség későn megkezdett kezelése mindig jóval többe kerül, mint akár a megelőzés, akár az idejében elkezdett gyógyítás. Beszélje át az állatorvossal, mely oltások szükségesek, és melyek azok, amelyek az adott környezeti körülmények között nem annyira fontosak.

Feleslegesen ne költsön oltásokra, de ami fontos, azt ne mulassza el időben beadatni.

Ugyanez a helyzet a féreghajtással és a külső élősködők elleni védelemmel is. Egy bolhairtó csepp sokkal kevesebbe kerül, mint később az egész lakást és persze az állatokat is bolhamentesíteni, esetleg még allergia vagy más szövődmények ellen kezeltetni. A spot-on cseppek kínálata hatalmas, sok közülük kullancs és atka ellen is véd, bár tény, ezek drágábbak némileg. Azonban ha rendszeresen járnak kirándulni, vagy a kertben előfordulhatnak kullancsok, akkor érdemes a drágább terméket választani. Ne felejtse el: a megelőzés mindig olcsóbb.

állatorvos a kutya fülét vizsgálja

Ha nem hordja kedvencét kiállításokra és nincsenek tenyésztési tervei, a legtöbbet azzal spórol, ha ivartalaníttatja. Bár ez egy alkalommal nagyobb kiadást jelent, de az állatot nagyon sok, később kialakuló betegségtől óvhatja meg. Sajnos a nem ivartalanított, és soha nem szaporodó állatoknál sokkal nagyobb a húgyúti és a szaporodószervi daganatos betegségek kialakulásának esélye, márpedig ezek kezelése és műtétje hatalmas összegeket felemészthet.

Vizsgálja át, milyen táppal eteti kedvencét. Lehet, hogy az olcsóbb gazdaságosabbnak tűnik, de ha megnézi, mekkora adagot eszik belőle a kutya, és mennyit ürít utána, lehet, hogy rájön, a drágább tápból kevesebb kell. A prémium tápok mellé általában nem kell vitaminpótlást adni, így már ezen is spórol.

Amikor pórázt, nyakörvet, hámot, tálkát, alomtálat vásárol, nem biztos, hogy jó ötlet a legolcsóbbat venni. Persze amíg kölyök a kutya vagy a cica, addig elég az olcsóbb, hiszen úgyis cserélni kell, ahogy nő az állat. Ám ha eléri végleges méretét, érdemes egyszer beruházni jó minőségű, tartós termékekre, ezzel is sokat spórolhat. A macskák alomtálját persze cserélni kell bizonyos időközönként, de rendszeres takarítással, megfelelő fertőtlenítéssel ez az időintervallum is növelhető.

A tálak, nyakörvek, pórázok esetében az erősebb, jó minőségű rozsdamentes tál, bőr vagy erős textil nyakörv biztos, hogy sokkal hosszabb ideig marad használatban. Ágy esetén ne kockáztasson vesszőből font kosárral. Egyrészt ha az állat lerágja a darabkáit, komolyan megbetegedhet, másrészt elég ronda, és idővel használhatatlan lesz a kosár. A műanyag sem vészesen drága, ám könnyen tisztítható, a textil kosár vagy fekvő pedig mosógépben is mosható. A kutya vagy cica kényelmén nem érdemes spórolni.

Játékból néha a kevesebb több, akárcsak a gyerekek esetében.

A túl sok játék között elvész az állat, előbb vagy utóbb rájön a gazdi, mennyire felesleges volt némelyiket megvenni.

Ráadásul, ha gyenge anyagú, olcsó játékot választ, az veszélyes lehet az állat számára. A lerágott darabok lenyelve komoly betegségeket okozhatnak, nem éri meg kockáztatni. Inkább legyen pár darab, de jó minőségű, tartós, és olyan, amellyel szívesen játszik kedvence. Ezek ritkábban szorulnak cserére, és tisztításuk is könnyebb.

kutyafelszerelési eszközök grafikán

Sok kutya- vagy macskafajta igényel rendszeres szőrápolást. Legtöbbjük esetében ez nem több mint rendszeres kikefélés- és fésülést, kisebb vagy nagyobb gyakorisággal, míg másokat időszakonként nyírni vagy trimmelni kell.

Persze kiállítási állatok esetében ez sokkal aprólékosabb feladat, de nem megtanulhatatlan. Ha házi kedvence van, sokat spórolhat, ha megtanulja, hogyan kell otthon ápolni az állat szőrét, akár a nyírást is elsajátíthatja.

De ha már csak a rendszeres karbantartást elvégzi, és ritkábban jár nyíratni a kutyát, vagy a cicát, igen sokat spórolhat. Szoktatással, korán elkezdett neveléssel a fürdetés sem lesz idegtépő feladat, miért ne oldhatná meg otthon?

Elég csak ezeket az alapvető kiadásokat végiggondolni, és máris láthatja, hol és hogyan tud spórolni úgy, hogy annak kedvence ne lássa kárát. Üljenek le, tervezzenek, és jövő évben, iskolakezdéskor már sokkal könnyebben megy a matek.

 

Ajánlott cikkek