Milyen legyen az alomtál?

Amikor cica kerül a házhoz, akár első macskakéntt, akár sokadik jövevényként, a legelső, amit a gazdi megvesz neki, az alomtál. A gyakorló macskás persze tudja, milyet vegyen, és egyáltalán, kell-e új, de a kezdők, vagy a több macska tartásában gyakorlatlanok könnyen elbizonytalanodnak.

Egy alomtál vagy több?

Sokan azt gondolják, hogy egy cicához egy alomtál elegendő, két macskához is sokan egyet tesznek be, csak éppen kicsit nagyobbat. Nos, a cicák nem szeretnek az alomtálon osztozkodni egymással, nagyjából annyira kedvelik az ilyen helyzetet, mint mi, emberek a nyilvános illemhelyek használatát. Azaz, ha nincs jobb, használják, de amint van lehetőség máshová üríteni – kád, mosdó, virágföld -, már rohannak is inkább oda. Azt szokták mondani, hogy ideálisan macskánként egy alomtál legyen a házban, plusz még egy. Tehát egy cicához kettő, két macskához három és így tovább. Nem kell mindet más és más helyiségbe helyezni, elég, ha csak egymástól kellő távolságra rakja le az alomtálakat, hogy mindegyik macska meg tudja őrizni intim szféráját, míg a dolgát végzi.

Milyen legyen az alomtál?

Nos, a mérete akkora, hogy a macska kényelmesen elférjen benne. Sokan esküsznek a nagy peremes alomtálakra, hiszen amikor a cica elkaparja maga után az ürüléket, az alomanyag bizony repül mindenfelé az intenzíven dolgozó tappancsok alatt. Mások inkább szőnyeget helyeznek az alomtál elé, hogy ez fogja fel a kihordott macskaalom szemcséit.

Megint mások azt mondják, a fedeles macskaalom a legjobb, hiszen így teljes diszkrécióban tudja a dolgát végezni a kényes kis állat. Nos, ez nem feltétlenül igaz. Macskája válogatja, hogy elfogadja-e a fedeles almot. Tény, hogy a gazda számára igen kényelmes megoldás, hiszen egyrészt nem tudja a cica kikaparni a macskaalom szemcséit, másrészt a legtöbb ilyen alomtál speciális szagszűrővel van ellátva. Mindemellett az ajtós változatok a szagokat és a látványt is „benn tartják”.

Azonban a cicák kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat, amikor a dolgukat végzik. Szeretik, ha van menekülési útvonal, ezt pedig egy fedeles alomtál nem biztosítja nekik. A szagelszívó nélküli fedeles alomtál ráadásul nem csak látszólag tartja benn a szagokat, hanem valóban erős amónnia szag alakul ki igen gyorsan zárt térben. Így csak akkor ajánlható ennek beszerzése, ha a rendszeres ellenőrzést és takarítást vállalni tudja, valamint ha a macska és gazda közötti kötődés erős, az állat teljes biztonságban érzi magát otthonában. Ez azt jelenti, hogy amikor a kölyökcica megérkezik a házhoz, első alomtálként nem fedeles darabot kell választani. Arra ráér később is, viszont akkor érdemes a legjobbat választani.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az