A macskák kilenc élete

Úgy tartja a mondás, hogy a macskáknak kilenc életük van. Nos, ha a gyorsaságukra, mozgékonyságukra gondolunk, és arra, hogy mindig talpra esnek, biztos hajlamosak vagyunk elhinni ezt a legendát. De vajon mi lehet az eredete?

Úgy tartják, hogy ez a legenda az ókorból származik, amikor a kilencet szerencsés számnak tartották, mert az a „trinity of trinities”, azaz a mítikus hármas szám háromszorosa. Mivel a macskák általában igencsak szerencsések, ez a szám jól illett hozzájuk. Egy másik elmélet szerint Egyiptom macskafejű istennője kilenc élettel volt megáldva, és az összes többi macska követte ebben, azaz örökölte tőle.

Persze tudjuk, hogy mindez csak legenda, hiszen míg a macskák igazán csodálatos lények, és képesek magukat úgy bajba keverni, hogy legtöbbször sértetlenül ússzák meg, nincs kilenc életük.

Ruganyosak, atletikus testfelépítésük gyakran kedvez nekik, például amikor egy kutya elől futnak, kikerülnek egy autót, vagy magasról ugranak le. Izmaik, csontjaik és még a belső szerveik is úgy vannak „megalkotva”, hogy az segítsen nekik esés és ugrás közben elkerülni a sérüléseket, növelve annak az esélyét, hogy a lábukon landolnak.

Anatómiájuk és túlélési készségeik ellenére azonban a macskák is megsérülhetnek és meg is szoktak sérülni, éppen ezért nagyon fontos a biztonságot előtérbe helyezni.

Ahhoz, hogy a cica hosszú életet élhessen, és sok éven át élvezhesse társaságát a gazdi, felelős állattartónak kell lenni. Ezért amikor valaki úgy dönt, hogy örökbe fogad vagy vásárol egy macskát, nem szabad elfelejteni, hogy ez egy életre szóló elkötelezettség. Egy macska nem plüssjáték vagy dísz, hanem élőlény, amely megérdemli a szeretetet és a törődést, amíg él. Márpedig jó esetben, odafigyelő és szerető gondoskodás mellett egy cica akár 20 évig is élhet.

kicsi cica áll az ágy közepén és néz

Az ivartalanítás

Az ivartalanítást nem csak a szaporodás megelőzése céljából végzik, hanem a macska egészségére is jótékony hatással van. Csökkenti  azon vágyát, hogy kiszökjön a házból és társat keressen, ezáltal pedig csökkennek a szabadban tartózkodás kockázatai is. A szexuális érettség előtt megejtett ivartalanítás bizonyos daganos betegségek kockázatát is csökkenti, ugyanis az ivartalanított macskáknál kisebb a prosztatarák, vagy az emlőrák kockázata, de az ivartalanítás során eltávolított szervek veszélyes gyulladásainak, fertőzéseinek, rákos megbetegedésének esélye is megszűnik.

Az állatorvos

Lehet, hogy nem ez a cica legkedveltebb tevékenysége, de állatorvoshoz járni muszáj, mégpedig legalább évente egyszer, egy általános kontroll vizsgálat erejéig. Ezek az alkalmak tökéletesek arra, hogy miután az orvos felmérte a cica általános fizikai állapotát, megvizsgálta minden porcikáját, beleértve a füleket, fogakat is, beadja a szükséges védőoltást.

Ahogy a macska öregszik, az ellenőrzések gyakorisága nő, és bizony, esetenként egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

A macskák hajlamosak eltitkolni betegségüket egészen addig, amíg nagyon súlyossá nem válik az állapotuk. Ez nem más, mint túlélési ösztön, így akarják védeni magukat a gyengékre vadászó ragadozóktól. Emiatt azonban a családban élő, semmiféle ragadozó által nem fenyegetett macska szokásainak és napi tevékenységeinek gondos figyelemmel kísérése elengedhetetlenül fontos.

Ha a macska váratlanul lefogy, étvágya megváltozik, hány vagy hasmenése van, a szokásosnál jobban bujkál, szokatlan hangja van, az alomdobozon kívül kezd vizelni vagy székelni stb., forduljon mielőbb az állatorvoshoz. Gyakorta az egyetlen intő jel, hogy valamilyen betegséget vagy sérülést rejteget a cica, nem más, mint valamilyen aprócska viselkedési változás. Éppen ezért az odafigyelés nagyon fontos.

vörös cica fekve nézeget

A lakásban tartott cica

A macska kizárólagos lakásban tartásával jelentősen csökken a sérülés vagy a korai halálozás kockázata. Az a cica, amelyik rendszeresen kijár a szabadba, ki van téve a kutyatámadások, a más macskákkal való verekedések veszélyének, de akár egy autó is elütheti őket, vagy elkaphatnak különféle fertőző betegségeket, paraziták költözhetnek a bőrükre vagy bélrendszerükbe. Az is megeshet, hogy a macska elkóborol és eltéved, eesetleg ellopják, vagy valaki azt gondolja, gazdátlan cica és befogadja.

Az a macska, amelyik apró korától lakásban él, nem valószínű, hogy a szabadba vágyik, hiszen nem ismeri azt a világot.

Örömmel figyeli az ablakon át, megszokott helyéről a madarakat, mókusokat, ugrál a macskabútoron, és játékaival kiéli vadászszenvedélyét.  Természetesen a rendszeres mentális és fizikai stimuláció rendkívül fontos a benti macska egészsége szempontjából, ezért a gazdának gondoskodnia kell elegendő játékidőről és mozgásról. Megeshet, hogy a cica könyörög, mert a szabadba vágyik. Erre is van megoldás, hiszen akár a kertben felállított zárt kifutó, vagy macskahálóval ellátott erkély vagy terasz, akár a pórázon való séta kielégítheti ezt a vágyát.

Természetesen a benti életnek is lehetnek veszélyei, ám ezek a veszélyek sokkal könnyebben kontroll alatt tarthatók.  Szedjen fel és tegyen el minden olyan ehetetlen, de a cica számára vonzó tárgyat, amit az állat megehet. A fonal, cérna, fogselyem, csomagolószalag, gumiszalagok stb. nagyon gyakori okai a bélelzáródásnak, hiszen a cicák előszeretettel játszanak ezekkel, és sajnos, néha le is nyelik őket. Még egy apró, vékony, teljességgel ártatlannak tűnő madzag is nagyon komoly problémát tud okozni, nem éri meg kockáztatni. Legyen óvatos az elektromos vezetékekkel is, mivel egyes macskák szeretik ezeket megrágni, az pedig áramütéshez vezethet.

Ha a cica nyakörvet vagy bolhanyakörvet visel, győződjön meg róla, hogy megfelelően helyezte fel a nyakára. Mászás és ugrálás közben egy túl laza nyakörvet viselő macska fennakadhat valamiben, annak pedig gyorsan fulladás a vége. Akkor van helyesen feltéve a nyakörv, ha egy ujja kényelmesen befér a macska nyaka és a nyakörve közé. Ha ennél nagyobb a hely, azaz több ujja is befér, akkor valószínűleg túl laza. Lehet kapni olyan nyakörveket, amelyek, ha a macska fennakad valamiben, egyszerűen letörnek a nyakáról, így akadáélyozva a fulladást. Gondoljon arra is, hogy a cica könnyen bele tud akadni lelógó tárgyakba, belegabalyodhat például a kilincsen lógó nyakkendőbe vagy melltartóba is.

A mérgező anyagokat, vegyszereket soha ne tartsa az állat számára hozzáférhető helyen. Sok macska szívesen rágcsálja a növényeket. Ez azonban nem csak bosszantó a gazdi számára, de akár végzetes is lehet, ha nem megfelelően, odafigyeléssel válogatta össze a lakás növényeit. Tartsa az ÖSSZES gyógyszert olyan helyen, ahol a cica nem férhet hozzá. A patkányméreg, a potpourri, a tisztítószerek és a fagyálló mind veszélyesek az állat számára.

Rögzítse a bútorait, ugyanis a macskák szeretnek ugrálni és mászni. Az instabil bútorok, dekorációk vagy készülékek felborulhatnak, ha rájuk ugrál a macska. Esélyes persze, hogy a cica nem fog megsérülni, mert elég gyors, hogy elszaladjon a rá dőlő könyvespolc elől, de ha nincs szerencséje, komoly sérülés is lehet a vége.

Különítse el a macskát és a kutyát, ha felügyelet nélkül vannak az állatok Még ha híresen nagy barátok is, elég egy pillanatnyi csalódottság, durva játék, étel miatti agresszió stb., és bármelyikük megsérülhet.

vörös- fehér cica fekszik a tollas pálcán és néz

A minőségi eledel

Kérdezze meg a állatorvost, milyen macskaeledelt ajánl. Az általános vagy bolti márkájú száraztápok és konzervek összetétele nem feltétlenül ideális, ezért érdemes mindig prémium vagy szuper prémium tápot vásárolni. Igaz a mondás a macskatápok esetében is, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ezen túlmenően soha ne engedje meg a cicának, hogy kutyaeledelt egyen. Persze ha szereti az eb eledelét, egy-egy darabot becsempészhet a tálkájába, de nagy mennyiséget és főleg rendszeresen nem kaphat. Ennek az az oka, hogy egyes vitaminok, amino- és zsírsavak, amelyekre a cicának feltétlenül szüksége van, a kutyatápokban nem található meg. Ráadásul egy macskának jóval több fehérjére van szüksége, mint egy kutyának, ez is csak macskaeledellel elégíthető ki. Márpedig a megfelelő táplálkozás az egészséges és hosszú élet egyik legfontosabb alapköve.

Játék, szeretet, figyelem

A játékidő több szempontból is kifejezetten fontos a macskák számára. Egyrészt biztosítja számára a mozgást, másrészt a gazdival közös játék erősíti a kötődést. Nem utolsó sorban a játék során a cica ki tudja élni természetes vadászösztönét is. A felhúzható egér üldözése, a lézerfény utáni futás és a pálcával való játék mind kiváló módja annak, hogy az állat mentálisan és fizikailag is egészséges és fitt maradjon. Az a macska, amelyik nem mozog eleget, csak naphosszat heverészik, gyorsan elhízik, és fokozottan ki vannak téve az olyan egészségügyi problémák kockázatának, mint a cukorbetegség és ízületi problémák.

Az inaktív macskák ráadásul unatkoznak, ez pedig depresszióhoz és viselkedési problémákhoz vezethet.

Látható tehát, hogy bár a legendával ellentétben nincs kilenc élete egy macskának,  de egészséges életmód mellett hosszú ideig fitt fog maradni. Életkedve és rettenthetetlen kíváncsisága miatt valóban úgy tűnhet, hogy több élete is van, vagy csak hihetetlen szerencséje, de mivel neki is csak egy van, becsüljön meg minden napot, amit szőrös kedvencével tölthet.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az