Élet az idős cicával

Mindenki megöregszik egyszer, nem kivételek ez az alól házi kedvenceink sem, de köszönhetően az orvos- és állatorvostudomány fejlődésének, nem csak mi élünk tovább, mint őseink, de házi kedvenceink is hosszabb ideig lehetnek velünk.

És akkor még nem is beszéltünk a gazdák szeretetének és gondoskodásának pozitív hatásairól.

Azt tudjuk, hogy a macskák átlagosan 14-16 évig élnek, de nem ritka az akár húszéves cica sem. Azt is tudjuk, hogy minden macska más és más, fajtánként, de egyedenként is eltérő módon öregszenek. Lehet, hogy az egyik cica már hétévesen elkezd öregedni, míg a másik csak tízévesen. Egyes számítások szerint egy hétéves macska 44 emberi évnek, míg egy tizenkét éves 64 emberi évnek megfelelő állapotban van, de hát mi, emberek sem egyforma módon öregszünk meg.

idős cica oson a kertben

A fizikai változások

Az életkor előrehaladtával a test is öregszik, bizony, a macskáknál is. A cica belső szerveiben bekövetkező változások anélkül zajlanak le, hogy azok észrevehetőek lennének a gazda számára.

Idős korban az immunrendszer már gyengébb, megeshet, hogy az állat fogékonyabb lesz a fertőzésekre, egyes betegségekre. Ha a gazdi nem engedi ki a cicát, csökkentheti annak kockázatát, hogy a macska elkapjon valamilyen fertőző betegséget a kóborlások során. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés kiemelten fontos, hiszen így időben felismerhetőek olyan betegségek, mint cukorbetegség vagy a veseelégtelenség. A korai felismerés a hatékony kezelés szempontjából igen lényeges.

Az első látható jel, ami feltűnhet a gazdának az, hogy a macska bőre kissé megereszkedik, már nem olyan rugalmas, mint korábban, és az izomtömeg (és ezzel egyenes arányban a testsúly) is elkezd csökkenni.

Gyakorta az érzékszervek működése is romlik, így a macska már nem képes úgy érzékelni a dolgokat, mint korábban, ha pedig nem érzi az ízeket vagy a szagokat, nem tudja úgy élvezni az ételt, és válogatóssá, finnyássá válhat. Megeshet tehát, hogy nagy kreativitásra lesz szüksége a gazdának, hogy a cica szája ízének megfelelő eledelt találjon vagy készítsen.

Idős korban sokszor csökken a macska látásélessége, vagy más, látással kapcsolatos problémák jelentkeznek, esetenként a hallással is lehetnek gondok. A hirtelen zajok vagy érintések megriaszthatják a cicát, és intenzívebben reagálhat, ha megzavarják. Amennyiben az állat elvesztette néhány fogát, vagy egyéb fogászati problémák jelentkeznek, előfordulhat, hogy már nem tud száraz macskaeledelt rágni, így váltani kell konzerv eledelre.

vörös cica néz

A viselkedés változása

A kor előrehaladtával a macska viselkedésében is változások következnek be. Figyelni kell az olyan változásokra, mint a fokozott szomjúságérzet, esetleg a korábbitól eltérő vizelet- vagy székletürítés, mert ezek egészségügyi problémára utalhatnak.

Lehet, hogy az öregedő cica többet alszik, mint korábban. Normálisan egy macska napi akár 16-18 órát is lustálkodással, alvással tölt, de ha  betöltötte a tizedik évét, nyugodtan adjon ehhez még napi 2-3 órát.

Az idős korban gyakorta előforduló ízületi gyulladás az állat mozgását erősen befolyásolja. Lehet, hogy a fájdalmak miatt a cica már jóval ritkábban mosakszik, így a gazdának gyakrabban kell ápolnia a szőrét. A gyomorban összegyűlő és szőrlabdává alakuló szőrzet felköhögése sem megy már olyan könnyen, így tehát a rendszeres kikefélés és fésülés még nagyobb jelentőséggel bír.

Megeshet, hogy a macska nem túl jól tolerálja ezt, leginkább az izomtömeg és bőr rugalmasságának csökkenése miatt. A megoldás, ha puha kefére vált, azaz keressen gyengédebb, puha sörtéjű alkalmatosságot. Jó szolgálatot tehet a nedves törlőkendő is. Mivel az idősebb macska sokszor már kisebb intenzitással és ritkábban használja a kaparófát, ügyelni kell a karomvágásra is.

A fájó ízületek, izmok miatt megeshet, hogy a cica már nem kedveli annyira, ha ölbe veszik. Amennyiben olyan betegségben szenved, amely csökkenti mozgás- vagy védekezési képességét, agresszívan reagálhat, ha más állatokkal találkozik, és egyébként is sokkal zárlózottabbnak tűnhet.

Az is megeshet, hogy a kor előrehaladtával az állat még ragaszkodóbbá válik, mindig és mindenhol a gazdi mellett akar maradni, akár a vécére is követi, hiszen ha érzékszervei már nem úgy működnek, mint korábban, akkor a gazda társasága stabilitást és biztonságot ad a számára.

idős, trikolór cica szép, zöld környezetben

Előfordulhat, hogy kedvence már nem tud felugrani a korábban annyira kedvelt helyekre, az ablak, a magasabb macskabútor, a radiátorra akasztott fekvő már elérhetetlennek tűnik a számára. Próbáljon meg készíteni egy rámpát vagy egy lépcsőt, hogy kedvence könnyedén elérhesse ezeket a kedvelt helyeket, és idős korában is élvezhesse a korábbi tevékenységek és helyek nyújtotta örömöket.

A nehezebb, esetleg fájdalmas mozgás ellenére is fontos, hogy a macska eleget mozogjon.

Továbbra is ösztönözni kell a játékra, a gazdával közös játékidőt sem szabad elengedni, azonban érdemes inkább többször, de rövidebb idieg játszani. Tehát ha korábban napi két alkalommal volt beiktatva 20-20 perces játékidő, most legyen inkább négy alkalom, és esetenként 5-10 perc. Amennyiben azt tapasztalja, hogy a cica zihál, nehezen veszi a levegőt, függessze fel a játékot, és kérjen állatorvosi vizsgálatot.

Lehet, hogy a korábban kedvelt játékokat is le kell cserélni. Ha a cica rosszul lát, akkor keressen olyan labdát, amelyikben csörgő van, vagy használjon macskamentával töltött játékokat, feltéve, hogy kedvence szereti a szagát. Bármi jó, ami mozgásra ösztönzi, akár csökkent érzékelése ellenére is.

A gazdák gyakorta panaszkodnak, hog az idős állat elkerüli az alomtálat. Nos, a ludas sokszor a mozgásszervi problémák okozta fájdalom, azaz a macskának nehézséget jelent bemászni a magasabb peremű dobozba, vagy lemenni az alagsorba, a garázsba elhelyezett alomhoz. Persze az első lépés egy alapos állatorvosi kivizsgálás, ám ha a doki nem talál egészségügyi problémát, akkor tegyen több alomtálat a házba, lehetőleg könnyen elérhető és megközelíthető helyre, és válasszon alacsony peremű dobozt.

Ne felejtse el, hogy az idős korban esetenként előforduló cukorbetegség vagy veseelégtelenség miatt a macska többet vizelhet, néha pedig az ízületi fájdalmak miatt nem temeti be ürülékét. Mindezek miatt feltehetőleg gyakrabban kell az alomanyagot cserélni. Mivel sok betegség, probléma első jele az alomban látható, figyelje árgus szemekkel a produktumokat, hogy időben kezelhetők legyenek az esetlegesen kialakuló betegségek.

Amennyiben állandó megfigyelést igénylő betegséggel küzd a cica, lehetőség szerint különítse el a többi állattól és minden zavaró körülménytől. A macskák nem kedvelik, sőt, kifejezetten rosszul viselik a változásokat, és ez különösen igaz olyankor, amikor betegek, vagy öregszenek. A stressz gyengíti az állat immunrendszerét, így fogékonyabbá válik a betegségekre, lassabb lesz a gyógyulása, úgyhogy ha lehet, minél inkább csökkentse az őt érő stressz lehetőségét. Ha például el kell utaznia a gazdának vagy a családnak, kérjen meg a macska felügyeletére olyan rokont vagy barátot, akit az állat jól ismer, és semmiképpen ne bízza idegenekre.

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a kor előrehaladtával megváltozik a cica személyisége, és memóriaproblémákkal vagy demenciával küzd. Feledékenynek tűnhet, lehet, hogy úgy megy egyik helyiségből a másikba, mintha eltévedt volna. Ha az idős cica több figyelmet igényel, adja meg neki, ha inkább magányra vágyik, hagyja békén. Ne feledje, hogy az idős kor önmagában nem betegség, de ha szeretné, hogy kedvence boldogan és elégedetten élje le utolsó éveit, fordítson rá kiemelt figyelmet.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az