Elég nagy a lakás egy macskának?

A leendő macskagazdák általában temérdek kérdéssel szembesülnek, mielőtt hazaviszik a kiválaszott kedvencet. Ezek közül az egyik leggyakrabban feltett kérdés az otthon méretével kapcsolatos. Ám erre sajnos nincsenek gyors és egyszerű válaszok.

Az azonban nyugodtan kijelenthető, hogy

szinte minden macskafajta nagyon boldog és kényelmes életet élhet akár egy kisebb lakásban is, ha szeretetet és fogyelmet, törődést kap, de nyomorúságos és végtelenül magányos lehet egy hatalmas palotában, ha a gazdája nem foglalkozik vele.

Ám mégis, milyen szempontok alapján tudjuk eldönteni, hogy a választott fajta cica számára ideális-e az otthonunk mérete?

fekete macska a macskabútor pihenő részében fekszik

Unalom és interakció

Bár sokan azt gondolják, a macska magányos állat, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szüksége az emberekkel való interakcióra, és arra, hogy a környezete iránti érdeklődését, kíváncsiságát kielégítse. Akármilyen kicsi is a lakás, ha a gazdi elég időt szán minden nap arra, hogy játsszon a cicával, és simogassa, amikor az igényli, akkor boldog macska lesz. De hát a legtöbb ember pont ezekért a pillanatokért szeretne egy cicát, nem?

Az alom szaga

Annak, hogy mennyire szagos az alomtál, és ez mennyire érezhető a lakásban, három befolyásoló tényezője van.

  1. A macska eledele. A kevesebb töltelékanyagot tartalmazó, minőségi prémium tápot fogyasztó macskák székletének szaga kevésbé erős.
  2. Az alomtál tisztasága. A gondosan tisztán tartott alomtálból még akkor sem árad átható szag, ha kis fürdőszobában tartják. Sőt, amennyiben szűkös a hely, van néhány dekoratív alomtál a webáruházakban, szakboltokban, amelyek szép bútornak tűnnek a látogatók számára.
  3. Több alomtál. Az íratlan szabály szerint macskánként egy, plusz egy alomtál dukál.  Tehát ahol egy cica van, ott is kell a két alomtál.

tarka macska összegömbölyödve fekszik

Rendetlenség

Ha rendszeresen takarítja a gazdi az alomtálat, nem valószínű, hogy a cica mellé vagy a lakásban másutt fog piszkítani vagy vizelni. Amennyiben mégis ez történik, annak ellenére, hogy tökéletesen tiszta az alom, érdemes mielőbb felkeresni az állatorvost, ugyanis húgyúti fertőzések vagy az idősebb macskák esetében a krónikus veseelégtelensége okozhatják ezt a problémát. És hogy milyen egyéb tünetekre érdemes figyelni? Nos, a gyakori vizelési kényszer, a nyögés vagy sírás az alomtál használata közben, a nemi szervek túlzott nyalogatása és a vizeletben megjelenő vér figyelmeztető jelek lehetnek.

Az, hogy a cica széthordja a mancsával az alomanyagot, nagy lakásban ugyanúgy megeshet, mint kicsiben, ám ez megelőzhető az alomtál elé helyezett kilépővel.

Benn vagy kinn?

Örök vita a macskagazdák között, vajon ki lehet-e engedni a cicát a szabadba, vagy jobb a lakásban tartani. Nos, míg a szabadság mellett érvelők azt vallják, hogy az állatnak szüksége van a friss levegőre és a napsütésre, a szabadság érzésére és a vadászatra, addig a kedvencüket kizárólag lakásban tartók a balesetekkel és a veszélyekkel érvelnek, valamint azzal, hogy hosszú és tökéletesen boldog élete lehet egy kizárólag a lakásban élő cicának is.

Az, hogy kiengedi-e a gazda a macskáját kalandozni, teljes mértékben a gazdi döntése. Azt tudni kell, hogy a lakásban tartott cica akkor lesz valóban hosszú és boldog életű, ha gazdája gondoskodik az elegendő mozgás- és játéklehetőségről a számára, vagy biztosít neki elkerített, védett mozgási lehetőséget, akár a kertben, akár az erkélyen.

cica az ablakban ül és egy ablakdíszt szemlél

Játékok minden mennyiségben

Amikor nincs otthon a gazdi, a cicának akkor is el kell foglalnia magát, persze csak amikor éppen nem maratoni szunyókálásán fáradozik. Számos egyedül játszható játékszer segít abban, hogy a macska ne érezze magát magányosnak és ne unatkozzon. Ügyeljen arra, hogy praktikus, élvezetes és biztonságos játékokat válogasson, és persze legyen elég kaparófa, no meg kényelmes macskabútor.

És a válasz…

A szeretet és a figyelem mennyisége, amelyet a macska kap, sokkal fontosabb, mint a lakás alapterülete, de érdemes figyelembe venni, hogy egyes nagytestű és nagy mozgásigénnyel bíró fajták számára egy nagyon apró minigarzon nem feltétlenül ideális. Az ilyen otthonban élőknek sem kell lemondaniuk egy csodálatos cica társaságáról, csak éppen érdemes egy hatalmas maine coon vagy norvég erdei macska helyett egy kisebb termetű, kevésbé mozgékony macskát választani.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az