Négy ok, amiért nem szabad kihagyni az éves állatorvosi ellenőrzést

Négy ok, amiért nem szabad kihagyni az éves állatorvosi ellenőrzést

Sajnos a legtöbb macskagazda nem viszi el kedvencét az éves állatorvosi ellenőrzésre, holott ugyanezt kutyája esetében nem mulasztja el. Az okok, a magyarázatok sokfélék, kezdve az anyagi korlátoktól a lustaságig.

Ám az tény, hogy a rendszeres, évi egyszer megejtett állatorvosi ellenőrzés legalább annyira fontos a macskák, mint a kutyák számára.

Az éves ellenőrzés pont olyan fontos, mint az embereknél a szűrővizsgálatok.

Az orvos pár, számára rutinszerű, a macskának pedig teljesen fájdalommentes vizsgálattal ki tudja szűrni, van-e valamilyen aggodalomra okot adó tünet, betegségre utaló jel, vagy pedig kedvence teljes mértékben egészséges.

Ezeknél a rutinvizsgálatoknál sokkal több a lehetőség, hogy nyugodt körülmények között feltegye az önt foglalkoztató kérdéseket, akár az állat etetésével, viselkedésével kapcsolatosan. Nem kell stresszelnie, mint olyankor, ha éppen rosszullét vagy betegség miatt viszi a cicát a dokihoz. Hiszen olyankor általában amúgy is elfeledkezik az adott helyzethez képest jelentéktelennek tűnő kérdésekről.

Szóval bátran szedje össze gondolatait, akár írja össze kérdéseit, mielőtt útnak indulnának, és ne szégyellje megkérdezni az orvostól.

Amennyiben a vizsgálat során bármilyen betegség gyanúja merülne fel, kérjen kimerítő tájékoztatást arról, milyen vizsgálatokat kell elvégezni, azok mennyibe fognak kerülni, vagy hogy milyen gyógykezelés vár az állatra.

Ne felejtse el, hogy az ellenőrző vizsgálat sokkal kötetlenebb és több megbeszélésre lehetőséget adó helyzet, mint amikor egy akut problémát kell kezelniük.

  1. Az éves ellenőrző vizsgálat lehetővé teszi, hogy az esetleges betegségeket korai stádiumban felismerje az orvos, legyen az szívzörej, cukorbetegség, fogászati rendellenesség vagy akár pajzsmirigy nem megfelelő működése.
     
  2. Az állatorvos nyilvántartja a védőoltásokat, melyek megóvják az állatot az esetleges halálos kimenetelű betegségektől. Nem szabad elfelejteni, hogy az oltási rend minden esetben a macskára szabottan történik, életmódja figyelembevételével.
     
  3. Az állatorvos ismeri a gazdát és a macskát is. A rendszeres ellenőrzésekkor feljegyzéseket készít állapotáról, súlyáról, de megfigyeli viselkedését és szőrzetét is. Ezek a feljegyzések igen fontosak lesznek akkor, amikor a gazda csak annyit tud mondani kedvencéről: „nincs jól”. Azáltal, hogy önt is ismeri az orvos, szorosabb együttműködést tudnak kialakítani a macska egészségmegőrzése érdekében.
     
  4. Ha egy állat beteg, az nagyon stresszes állapot a gazda számára. Ha ismeri az orvost, az enyhíti kissé ezt a stresszt. A stresszes ember kételkedik saját magában, de az orvosban is, márpedig ez nem célravezető. Ha sikerül bizalommal teli kapcsolatot kiépíteni az orvossal akkor, amikor a cica egészséges, sokkal könnyebben megbirkóznak a kritikus helyzetekkel.

Ajánlott cikkek