Az állatok is lehetnek allergiásak

Az állatoknál jelentkező allergia összetett és gyakran nem látványos tünetekkel jelentkező probléma. Ne hagyja, hogy az allergia megkeserítse az ön és állata életét. Figyeljen a tünetekre és minden, aprónak tűnő eseményre.

Jegyezze fel, ha a kutya belélegzik, lenyel valamit vagy akár kontaktusba kerül valamilyen allergiát okozó dologgal és utána bármilyen rendellenességet észlel. Érdemes észleléseit azonnal jelezni az állatorvosnak. Így tud gondoskodni arról, hogy kutyája vidám és gondtalan életet élhessen.

Tünetek

Az olyan allergiák, mint a pollenallergia, általában nem produkálnak olyan tüneteket, mint az embereknél, pl. orrfolyást, könnyező szemeket, tüsszögést. Bár az allergia immunrendszeri betegség, kiváltója lehet lenyelt, belélegzett, megérintett dolog, de okozhatják bolhák is.

Kisállatoknál az allergiás megbetegedés bőrallergiában eszkalálódik, az állat kétségbeesetten vakarja magát, hogy csökkentse az irritációt.

Vannak állatok, melyek genetikailag hajlamosak az atópiára, azaz fokozottan érzékenyek az olyan belélegzett káros anyagokra, mint a házi por, pollen és penész. Az eredmény a szőrzet elvékonyodása és fokozott nyalogatás, rágás.

Úgy tűnik, a legtöbb, állatoknál előforduló allergia végeredménye dermatológiai probléma. Ezek „felderítése” nem rövid idő, mivel általában a tünetek igen hasonlóak. Az orvosok általában az elsődlegesen jelentkező tüneteket kezelik, majd elkezdik keresni a kiváltó okokat. Célszerű dermatológiai tesztet végeztetni.

Ételallergia

Vannak állatok, melyek különösen érzékenyek bizonyos élelmiszerekre, például halra, májra vagy tejtermékekre. A táplálékallergia is gyakran nyilvánul meg dermatológiai tünetekben: sok esetben test szerte előforduló szőrhullás foltokban, illetve jellegzetes erős szag tapasztalható. Az első, leggyakoribb tünet ételallergia esetén az emésztési probléma, mely jelentkezhet akár hasmenés, de székrekedés formájában is. Az állat kondíciója az elfogyasztott ételmennyiség ellenére is romlik, közérzete nem jó.

Kiütések

Kiütéseket okozhatnak egyes növények, gumi vagy műanyag tárgyak, de akár más állatok is. Bármilyen furcsa tünet oka, még ha ez úgy tűnik, nem is függ össze egy adott dologgal, lehet allergia.

Ajánlott cikkek