E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kerry Blue terrier

Kerry Blue terrier

Származási hely:Írország
Magasság:kan 45.00-49.00 cm
szuka 44.00-48.00 cm
Súly:kan 15.00-18.00 kg
szuka 13.00-15.00 kg
Szőrzet:Egyrétegű szőrzet, mely hullámos, puha, selymes és sűrű.
Szín:A kék bármilyen árnyalata, fekete jegyekkel vagy anélkül.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Rendszeres kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Élénk és bájos, intelligens és magabiztos kutya, mely erősen territoriális tud lenni.

Eredet és történet

A kerry blue terrier (melyet őshazájában ír kék terrierként ismernek) igazi rejtély, mesék és legendák övezik az Emerald szigetek fajtáját. (Az Emerald sziget Írország költői elnevezése, utalás a gyönyörű zöld vidékre.)

Lehet, hogy egy kék orosz kutya volt, mely egy hajótörés után úszott partra Tralee Bay mellett az 1770-es évek végén, de lehet, hogy egy „dark spaniel” volt, mely a spanyol armada roncsai közül menekült meg 1588-ban, és később bennszülött terrierekkel kereszteződött. Az is elképzelhető, hogy ír parasztok orvvadász kutyáiból fejlődött ki. Akármi legyen is a fajta eredete, évszázadok óta ismerik, leginkább Kerry megye, közelebbről a Killarney tó köré koncetrálódik jelenlétük.

A kemény terriereket, mint amilyen a kerry is, a farmerek használták rágcsálók irtására, vadászatra, az állatállomány és a birtok őrzésére, a család védelmezésére. Emellett azt mondják, a kerry az egyetlen fajta, mely képes megbirkózni akár a vidrával is, ráadásul segítség nélkül, a mély vízben. A kerry blue terrier rokona az ír terriernek és a soft coated wheaten terriernek, mind a két fajta szerepet játszott kialakulásában.

Az igazi kék eb népszerűsége csúcsán 1924-ben volt, mikor is az ír kennel klub regisztrációjának 25 százalékát ez a fajta tette ki. Ez volt az az időszak, amikor a Britanniától való függetlenedési törekvések igen erősek voltak, a kerry pedig az ír patrióták kabala állata lett. Még ezekben a keserves időkben is képes volt a dublini  klub tagokat toborozni, mind a két politikai oldalról. A politikai irányultság azonnal kikerült a figyelem középpontjából, amint a kerry a képbe került. Az évek során a kerry blue terriert használták rendőrkutyaként, katonai célokra, terelőként és elhozó kutyaként is.

Személyiség

A szilárd felépítésű kerry igencsak mozgalmas életet biztosító játszótárs. Élénk és bájos, képes kikövetelni magának a figyelmet. Intelligens és magabiztos kutya, mely erősen territoriális tud lenni, különösen, ha családját érzi fenyegetve.

Széles körű szocializációja már kölyökkortól szükséges, csak így lehet elfojtani néha jelentkező agresszív ösztöneit, valamint folyamatos felügyelet alatt kell tartani más kutyák társaságában.

Küllem és ápolási szükségletek

Azok a kerryk, melyeket kiállítási karrierre szán gazdájuk, profi kozmetikai ellátást igényelnek, csak így nyerhető el a szoborszerű kinézet, mely jellegzetességüket adja a ringben. De még a hobbi kutyaként tartott kerry esetében sem árt a szakszerű kozmetikázás, 6-8 hetente érdemes kezelésbe venni a szőrzetet.

Általában nem hullajtják a szőrüket, így allergiában szenvedő emberek mellé is ajánlható a fajta.A fürdetés nem szárítja ki a bőrüket, ahogy az más fajtáknál előfordulhat, és bár nincs kutyaszaguk, a fürdetés kifejezetten hasznos, mert ezáltal könnyen eltávolíthatók az ételmaradékok és egyéb szennyeződések, melyek könnyen a szakállba ragadnak.

Mozgás

Elegendő mozgásra van szüksége, hogy mind fizikailag, mind mentálisan kihívásokkal tudjon szembesülni. Sokoldalú kutya, mely bármilyen tevékenységben örömmel vesz részt.  Imádja a hosszú sétákat, és kellően atlétikus ahhoz, hogy az agilityben vagy más sporttevékenységben sikerrel szerepeljen.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Kerry Blue terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: egy öröklődő, kisagyat érintő megbetegedés), fülfertőzések, szemproblémák, pajzsmirigy alulműködés, patella luxatio (térdkalács ficam) és bőrproblémák.

Nevelés

A kerry nevelése semmiképp sem igényel kemény, durva kezet. Könnyen elveszíti érdeklődését, folyamatosan emlékeztetni kell, hogy bizony a gazdája vele együtt dolgozik. Rövid, irányított leckékkel lehet a legjobb eredményt elérni. Territoriális természete leginkább megfelelő szocializációval tartható kordában, mely kölyökkortól kezdve, más emberekre és állatokra egyaránt irányul.

Etetés

A kerry imád enni, bármit felfal, ami előtte van. Emiatt igencsak fontos az ételadagok ellenőrzése, csak így előzhető meg az elhízás. Mivel igencsak sok energiát veszítenek a különféle családi tevékenységekben való részvétel által, legyen az játék vagy túrázás, kiváló minőségű eledelt igényelnek, hogy megkapják a szükséges tápanyag mennyiséget.