Szetterek kozmetikája

Négy szetter fajtát különböztetünk meg: ír szetter (vörös), vörös-fehér ír szetter, angol szetter (fekete-fehér, narancssárga-fehér, barna-fehér, barna-cser vagy trikolor) és gordon szetter (fekete cser jegyekkel). A szetterek szőrzete selymes, hosszú és zászlós, mindig egyenes vagy kissé hullámos, ne lehet göndör.

A bunda rendszeres ápolást igényel, heti rendszerességgel bontani, kefélni, fésülni kell. Kozmetikázásban a trimmelést és a nyírást is használják. A fejtetőn, a nyakon, a hát vonalán a bordaívekig, a farok felső élét és oldalát, a mellső lábak élét és a combok oldalát trimmelik. A toroktájék és a szegycsont közötti részt nyírják, esetenként ritkítóollóval szedik.

A mellkason levő szőrzetet ollóval igazítják, akárcsak az alsó vonal szőrzetét.  A mellső lábakon hátul szintén lenyírják a szőrt, de csak az ötödik ujjig, onnan indul ugyanis a zászló, amit szép egyenletesre ollóznak, de nem rövidítenek.

Ugyanígy összeigazítják a hátulsó lábak hosszú szőrzetét.  A farok zászlóját háromszög alakúra formázzák. Fürdetést nem, vagy ritkán igénylő fajták, ám a kiállítási felkészítésénél a fürdetés és az utána történő formára szárítás feltétlenül szükséges.

Ajánlott cikkek