E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kínai meztelenkutya

Kínai meztelenkutya

Származási hely:Kína
Magasság:kan 28.00-33.00 cm
szuka 23.00-30.00 cm
Súly:kan -5.00 kg
szuka -5.00 kg
Szőrzet:Két típusa létezik. A meztelen változat fején, farkán és lábain van némi puha, selymes szőrzet. A powderpuff, azaz a szőrös változat kettős szőre egyenes, puha, selymes fedőszőrből és rövid, selymes aljszőrből áll.
Szín:Bármilyen szín és színkombináció elfogadható.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Kopasz
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Élénk, játékos, szeretettel teli fajta. Idegenekkel szemben eleinte kissé félénk.

Eredet és történet

Pária-típusú almokban született szőrtelen egyedekből alakult ki a modern szőrtelen fajta. Különleges megjelenése miatt mindig is a kutyakedvelők érdeklődésének középpontjában állt, különösen Afrikában, Mexikóban, Spanyolországban és Kínában.
Az egyik alternatíva szerint a kínai szőrtelen kutyák gyökerei feltehetőleg Afrikába vezethetők vissza, az afrikai szőrtelen terrierekig, melyek kínai kereskedők által kerültek Ázsiába.

Ők azért vitték ezeket az ebeket magukkal, hogy patkányokra vadásszanak a hajóikon. Ezt az elméletet látszanak igazolni az egyiptomi piramisokban és Dél-Afrikában fellelt meztelen kutya ábrázolások.

A másik vélekedés szerint Kínából származnak a meztelen kutyák, és a népvándorlásokkal jutottak el távoli területekre és vidékekre. Ennek az elméletnek az igazolására a Han dinasztia (Kr.e. 200 környéke) származó művészeti alkotásokat szokták felhozni.

Kínában két típusra oszlottak a meztelen kutyák. Az egyik csoport a „szarvas típusú” kincstárőr, a másik pedig a vadászkutyák csoportja, melyek mind tömegben, mind méretben nagyobbak voltak, mint az előbbiek. Sokaknak nehéz elképzelni, de azok a kínai meztelenkutyák, melyek nem feleltek meg valamely fenti célnak, a lábosban végezték eledelként.

A funkció szerint a fajtát a legkülönfélébb elnevezésekkel illették: szentély kutya, kínai királyi kutya, kínai ehető kutya, kínai hajós kutya. De meg kell említeni, hogy nem csak a rágcsálóirtásban remekeltek, sokszor a népi gyógyászat is nagy hasznát vette, hiszen a meztelen ebek magas testhőmérsékletüket közvetlen módon tudták átadni, így a fájdalom csillapításában nagy szerepük volt.

Az első írott emlékek a XVI. századból származnak, amikor európai utazók felfedezték ezt a különleges ebet. A fajta nagy szerencséje, hogy a kereskedők hajóin más földrészekre is eljutott, sok helyütt pedig igen népszerű lett. A XVIII. század végére szinte eltűntek a meztelen ebek a hatalmas országból, a történet más kontinenseken folytatódott. Az 1800-as évek elején az amerikai kontinens kiállításain is megjelentek az első meztelenek, napjainkban mind a két változat igencsak kedvelt a világ minden táján.

Személyiség

Élénk, túláradó, játékos, szeretettel teli fajta, mely könnyen megnyeri mindenki szívét, akivel csak találkozik. Idegenekkel szemben először kissé félénk, de a megfelelő szocializáció segít társaságkedvelő, szerethető ebbé válnia.

Igazi nyuszi-lábai vannak, képes megragadni és meg is tartani velük a játékokat, ételt, de még az embereket is. Nagyon szeret ásni és mászni is. Családjában nagyon fontos számára a testkontaktus, szívesen bújik ölbe, igényli a babusgatást, a bőrrel való érintkezés megnyugtatóan hat a kutyára.

Küllem és ápolási szükségletek

Mind a két változat igen tiszta, egyáltalán nincs kutyaszaga. Természetesen ellenálló képességgel bírnak a bolhákkal és kullancsokkal szemben. A meztelen változatot rendszeresen fürdetni kell, majd olajos krémmel ápolni bőrét, hogy az puha és rugalmas maradjon.

A powderpuff, azaz „szőrpamacs” hosszú, selymes fedőszőre, és gyapjas aljszőre rendszeres kikefélést igényel, különösen vedlési időszakban. Az aljszőr könnyen filcesedik, ha nem ügyelnek rá.

Mozgás

Szeret a gazdival sétálni, a ház körüli tevékenységben részt venni, de bárhová boldogan követi gazdáját, ahová csak az megy.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Kínai meztelenkutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia (mezteleneknél), fogproblémák (mezteleneknél), Perthes kór (aszeptikus combcsontfej elhalás), patella luxatio (térdkalács ficam), bőrproblémák (mezteleneknél).

Nevelés

Az intelligens kínai meztelenkutya fogékony a pozitív nevelésre, szívesen tesz eleget az alapvető utasításoknak. Nagyon szereti szórakoztatni családját, ezt kihasználva könnyen megtanítható neki az alapvető engedelmesség.

Etetés

Bőrének érzékenysége és egészségének megőrzése miatt ahhoz igazodó, kiváló minőségű eledelre van szüksége. Hajlamos az elhízásra, ezért a mennyiségre ügyelni kell.