Házi gyógymódok kullancsfertőzés esetén

A kullancs apró, vérszívó élősködő, mely a testbe jutva elkezdi magát vérrel teleszívni. Teste eközben a többszörösére nő. A jóllakott kullancs olyan, mint egy hússzínű vakond, mely befúrta magát fejével a földbe.

A kullancs általában alacsony fákon, bokrokon él, de megtelepedhet a fűben is, ezekről ugrik rá az állatra, emberre. A kullancsok nem csak undorítóak, de veszélyesek is. Mivel szájszervük közvetlen kapcsolatba kerül a vérárammal, képesek komoly betegségeket a szervezetbe juttatni.

Ez az oka annak, hogy a kullancsot mielőbb el kell távolítani, esélyt sem adva arra, hogy elkezdje a vér szívását. Minél tovább élősködik az állaton a kullancs, annál nagyobb a veszélye egy esetleges súlyos fertőzésnek. 

Tehát ha macskája simogatása közben kullancsot vesz észre, azonnal távolítsa el. A kereskedelmi forgalomban kaphatók ún. kullancskiszedő csipeszek, de ha ilyen nincs otthon, ne keseredjen el. Fogja meg a kullancsot egy hagyományos csipesszel, közvetlenül a bőr fölött. Próbálja a fejét megfogni és húzza kifelé, de egyenesen és határozottan.

Ha sikerült kiszedni a kullancsot, ne dőljön elégedetten hátra. Ezek a vérszívók nagyon strapabíró lények. Nem szabad a kukába vagy a lefolyóba dobni őket, mert képesek mindenhonnan kijutni és ismét azonnal gazdaszervezetet keresni – ez pedig lehet akár ön is. Ki is hajíthatja a kapun, vagy át a szomszéd kertjébe, de ezzel csak másnak passzolja át a gondot. A legegyszerűbb, ha egy kis üveg alkoholba pottyantja vagy pedig egyszerűen elégeti a kullancsot.

Ne higgye, hogy feladatai a kullancs eltávolításával véget értek. Figyelnie kell a cicát még legalább egy hétig.

Amint azt észleli, hogy kedvence lázas, étvágya csökken, levert lesz, merevség látszik rajta és ízületei fájnak, azonnal forduljon állatorvoshoz. Ebben az esetben ugyanis a kullancsnak sikerült megfertőznie a cicát.

A kullancs csípésének helye is elfertőződhet. Ritkán előfordulhat, hogy maga a csípés is a hátsó lábak gyengeségét okozza. Az ún. kullancs paralízis nagyon ritka érzékenységi reakció, de általában a kullancs eltávolítása után 24-72 órával magától gyógyul. Ezzel együtt az állatnak szüksége lehet orvosi kezelésre.

A kullancs eltávolítása egyetlen állattartónak sem vágyálma. Éppen ezért – és természetesen kedvence egészségének megőrzése érdekében – a megelőzés a legjobb megoldás.

Ne feledje, hogy még a lakásban tartott cicák is fertőződhetnek kullanccsal, hiszen más állatok – pl. a kutya – behozhatják a lakásba, de a gazda is behurcolhatja akár a nadrágja szárán is.

Ha pórázon sétáltatja időnként kedvencét, kerüljék a kullancsfertőzött területeket, de garancia soha nincs. A szabadon kijáró cicákat naponta ellenőrizni kell, különösen meleg időben és vidéken.

A kullancsfertőzés megfelelő spot-on termékekkel és kullancsok távoltartására is alkalmas bolhanyakörv rendszeres használatával megelőzhető. Ilyen terméket a ház minden állata esetében alkalmazni kell, nem elég, ha csak a szabadba kijárók kapnak megelőző kezelést.

Ajánlott cikkek