Hihetetlen: a szagűzés fortélyai

Egyes fajták, például a basenji, legalább annyira kényesek kozmetikájukra, mint a macskák. Azonban – valljuk be – a legtöbb eb egyáltalán nem bánja még azt sem, ha már bűzös borzra hajaz állapota, sőt, mintha még büszke is lenne rá. Egyszóval: a legkevésbé sem rajonganak a fürdetésért. 

Kivétel ez alól, ha nyáron, a nagy melegben úszhatnak, no de persze nem a kádban, hanem valami folyóban. Sőt, a pocsolyában dagonyázás is jó. A lényeg, hogy tiszták nem lesznek egyiktől sem. Sőt! Szóval szinte mindent megtesznek azért, hogy még borzosabbak és még szagosabbak legyen. A pancsoláson kívül még fejüket romlott kajába fúrják, égnek álló lábbal fetrengenek a poros-saras földön. A kutyák rejtélyes módon a büdöset vonzóbbnak találják, mint a kellemes parfümillatot. Hogy miért?

A kutya szaglása százszor jobb, mint az emberé. Emiatt minden szagot sokkal komplexebben érzékelnek. Egyszerre sokkal több szagot érzékelnek, tehát amikor beleszagolnak a szemétbe, azonnal „felkapják” az alján lapuló csirkecsont illatát is.

A kutya legfontosabb érzékszerve tehát az orra, mely a legnagyobb segítség környezete megismerésében.

Vannak vélekedések, mely szerint a kutya saját szagát próbálja elrejteni a büdös dolgok által, ugyanakkor az is igaz, hogy saját feromonjaik illatát használják az egymás közötti kommunikációra is. Sőt, az is igaz, hogy sok kutya képes nem csak a félelem szagát megérezni, de kiszagolni a közeledő epilepsziás rohamot vagy a rákos daganatot is.

A nagy igazság az, hogy az ember hathatós beavatkozása nélkül a kutyák szaga igencsak kellemetlen lenne.

Hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen kutyaszagtól? Hát fürdetéssel!

Ám egy egyszerű fürdés a folyóban nem elég, sőt, az ázott kutyaszag keveredve a büdös kutyaszaggal igen kellemetlen végeredményt hoz. Tehát a fürdetés összetett, eszközöket és technikát igénylő dolog, melyhez több kell  egy vödör víznél.

 

kutya a vizes kövön kiterülve fekszik, mellette lefolyó


Miért?

Miért akarja megfürdetni az ebet? Ha a kutya nem hempereg bele semmi büdösbe, egyszerűen csak „kutyaszaga” van, akkor elég havonta egyszer megfürdetni. Használjon kímélő sampont, és ha szükséges, gyógyhatású sampont. Amennyiben a kutya valamiféle bűzös anyaggal kerül közvetlen kapcsolatba, először azonosítsa a szag forrását. Lehet, hogy speciális tisztítószerre vagy többszöri átsamponozásra lesz szükség, esetleg meg kell próbálkozni a csodatévő paradicsomleves lemosással.

Ki?

Ki lesz az a családból, aki megfürdeti a kutyát? Vagy érdemesebb kutyakozmetikushoz vinni? Ha otthon lát neki a feladatnak, kérjen meg valakit, hogy segítsen, így gyorsabb és hatékonyabb lesz a fürdetés. Nem árt mindent időben előkészíteni, ne a kádban ázó kutya mellől kelljen smaponért vagy törülközőért rohanni.

Hol?

Nyáron nem nagy kunszt a kertben lefürdetni az ebet, sőt, legtöbbjük kifejezetten jól elvan ezzel a helyzettel. Arra azért ügyeljen, hogy még az átmelegedett locsolócsőből is hideg víz folyik egy idő után.
Általában hamar megszokják a kutyák a kádat is, feltéve, hogy fokozatosan, apró kölyökkortól szoktatják őket hozzá. A dicséret, simogatás, no és persze a jutalomfalat csodákra képes!

Mikor?

Nos, a szabadban fürdetés logikusan csak nyáron kivitelezhető, amikor is a hőmérséklet kellemes, azaz nincs hideg, de rekkenő hőség sem. Télen mindenképp a benti fürdetés ajánlott, és lehetőleg olyan időpontban, amikor utána legalább pár órát nem kell levinni sétálni az ebet. Bár sokan azt ajánlják, etetés előtt fürdesse a kutyát, hogy utána maga az étel legyen a jutalom, ez nem igazán praktikus megoldás. Etetés után séta jön, hogy a kutya könnyíteni tudjon magán, márpedig hideg időben fürdetés után nem célszerű kivinni a kutyát. A jutalom legyen jutalomfalat és ne a megszokott reggeli vagy vacsora.

Az eszközök

Kinti fürdetésnél – Kell egy jó hosszú locsolócső, amivel körbe tudja járni a kutyát. Érdemes olyan locsolófejet használni, melyen szabályozható a víz erőssége és sugara.

A kád – A kád nagyon klassz hely, de érdemes az aljára csúszásgátló szőnyeget tenni, hogy a kutya biztosan álljon, és ne csúszkáljon, mert az megijesztheti.  Jó, ha a zuhanyfej állítható, így mindig a megfelelő vízsugarat tudja használni.
Műanyag kancsó – Végül is bármilyen műanyag edény jó lehet, amiben a sampont hígítani tudja. Soha ne használjon üvegedényt, mert beleeshet a kádba, ha pedig eltörik, sérülést okoz.
Sampon – Mindig kímélő sampont használjon. A gyógyszeres és a bolhairtó samponok kivételes esetekre valók, nem rendszeres használatra, akkor szabad használni, amikor az indokolt. A kamilla vagy aloe vera tartalmú sampont nyugtatóan hat a bőrre. Ha a kutya nagyon szagos, és úgy érzi, nem elég a samponozás, keverjen el egy rész ecetet egy rész vízzel, és öntse a bundára. Hagyja hatni pár percig, majd öblítse le.
Szőrkondicionáló – Ha szeretné, hogy a kutya szőrzete nehezebben gubancolódjon, hosszabb ideig csomómentes legyen, használjon szőrkondicionáló balzsamot. Vigye fel a szőrre a balzsamot és hagyja hatni pár percig, mielőtt leöblítené. Azon túl, hogy a szőrzet puha, könnyen fésülhető lesz, a balzsam hidratálja is.
Mosdókesztyű vagy szivacs – Válasszon olyan méretűt, amely megfelel a kutya méreteihez. Erre az eszközre a fej és a pofa lemosásánál lesz szükség.
Törülköző - Igyekezzen jó nedvszívó képességű törülközőt előkészíteni, így a kutya hamarabb fog megszáradni.
Hajszárító – Ha a kutya tolerálja, érdemes hajszárítóval szárítani a szőrét, de csak alacsony fokozaton.

Hogyan?

Érdemes az alábbi tanácsokat megfogadva fürdetni az ebet, hogy gyorsan, a sokkot minimálisra csökkentve végezzen.

Szervezzen le mindent, de csendben

Gyűjtsön össze minden szükséges felszerelést és készítse be a fürdőszobába. Persze a kutya elkezd majd kíváncsiskodni, mit történik, de hagyja figyelmen kívül érdeklődését. A sampont és a balzsamot készítse keze ügyébe, a törülközőt tegye távolabb, nehogy a kifröcskölő víztől átnedvesedjen. A jutalomfalatok legyenek az ön számára hozzáférhető helyen, de a kutya ne érje el.

Nyugodjon le

Álljon meg egy percre és nyugodjon le. Vegyen mély lélegzetet! Elég, hogy a kutya ideges a fürdetés miatt, ha a gazda is az, csak fokozza a stresszt. Ez az idő nem alkalmas arra, hogy elveszítse türelmét.

Csalja a kutyát a fürdőszobába

Nyugodt hangon beszélve és jutalomfalatot kínálva hívja a kutyát a fürdőszobába. Ha elbújik, pihenjen egy kicsit és próbálja meg újra. Használhatja a pórázt is, de ne erőszakosan, inkább gyengéden hívogatva – ösztönözve vele, és párosítsa már ismert parancsszavakkal, például mondja, hogy „gyere”.

kutya mosdóteknőben, körülötte buborékok

A fürdetés

Ha sikerült a kutyát a fürdőkádba tenni, nedvesítse át a bundáját meleg vízzel, ügyelve, hogy a has alja és a lábak se maradjanak ki. Amikor a fejéhez ér, egyik kezével takarja el a szemeit, és nagyon óvatosan nedvesítse be a fejet, arcot. A felhígított sampont kezdje el felvinni a bundára. Kezdje a vállaknál és onnan haladjon a háton a farokig, majd lefelé a hátsó lábakon, előre a has vonalán, mellső lábakon és a mellkason, mindenhol felhabosítva a sampont. A fej és a nyak samponozása után óvatosan bánjon az arccal, és mindig takarja el a szemeket, nehogy a samponos víz belefolyjon. Ha végzett, öblítse le a sampont, ügyelve arra, hogy sehol ne maradjon belőle, mert allergiás reakciót okozhat, ha nem öblíti ki teljesen a maradékot. Ha szükséges, samponozza át még egyszer és/vagy használjon balzsamot.

Szárítás

A szárítást mindig a szőrzet kinyomkodásával kell kezdeni. Ezután jöhet a törülköző, mellyel nem dörgölni kell a kutyát, hanem felitatni a szőrről a vizet. Ha nem használ hajszárítót, akkor akár több törülköző felhasználásával kell minél szárazzabra itatni a bundát.
A hajszárítást a fejen kezdje, mert bár ezt utálják legjobban a kutyák, de legalább ennyire nem szeretik azt sem, ha a fejük vizes. Érdemes a kutyát fokozatosan, már kölyökkortól hozzászoktatni a hajszárítóhoz.

Egyes tenyésztők és elkötelezett kutyások állítják, hogy vannak hypoallergén kutyák, amelyeknek soha nincs kutyaszaguk. Az uszkár például igen kevés szőrzetet hullat, persze arra nincs garancia, hogy nem okoz allergiát az arra hajlamos embereknél. Legalább ennyire nincs garancia arra, hogy egy kutyának sose lesz kutyaszaga. Még egy basenjinek is lehetnek rossz napjai, pedig ez a fajta ritkán „híresül el” erről.

Ha alapos fürdetés után is úgy érzi, kellemetlen szagot áraszt kedvence, szerezzen be kutyaparfümöt. Bár ők nem igénylik az illatozást, de viszonylag jól tolerálják, ha a gazdi be akarja őket fújkálni.

 

Ajánlott cikkek