Hogyan célszerű a kutya füleit tisztítani?

Hogyan célszerű a kutya füleit tisztítani?

Teljesen mindegy, hogy kedvence füle kicsi vagy nagy, felálló vagy lelógó, tudomásul kell venni: a kutyafül érzékeny pont. A koszos és elhanyagolt fül begyulladhat, a kezeletlen fülgyulladás komoly problémákhoz, végső esetben akár süketséghez is vezethet.

Nem árt tehát időnként belekukkantani az eb füleibe, és ha valami szokatlant észlel, utánajárni. A szennyeződéseket, lerakódásokat az eb füléből is kell távolítani, akárcsak az idegen anyagokat. Ha a fül kellemetlen szagú, az eb vakarja a füleit, rázza a fejét, netalán úgy látja, fájdalmai vannak, ha hozzáér, nagy a valószínűsége, hogy ideje egy orvosi vizitnek.

Vigyázz…

Ne ringassa magát illúziókba. A kutya kicsit sem szereti, ha a fülét tisztítják. Éppen ezért célszerű minden, a fültisztításhoz szükséges eszközt a keze ügyébe készítenie. Így a figyelmét teljes egészében az állatra tudja irányítani, nem kell kutatnia a dolgok után.  Kérje ki az állatorvos tanácsát, milyen fültisztító folyadékot vegyen és szerezzen be vattapamacsot. Ne fültisztító pálcikát, hanem olyan vattalabdákat, amilyet a nők használnak sminklemosáshoz.

Mosson kezet, hiszen célszerűen nem akar további problémákat okozni. Ha az eb nyugtalan típus, kérjen meg valakit, hogy segítsen, és hármasban vonuljanak zárt helyre – mondjuk a fürdőszobába – megakadályozandó a kutya gyors szökését.

Kész és rajt!

Kezdje a tisztogatást a külső hallójáratnál és befelé haladjon. Csak az ujjal elérhető területeket tisztítsa meg, sose nyúljon a fülbe mélyen. Nedvesítse be a vattapamacsot a fültisztító folyadékkal és ezzel törölje át a hallójáratot. Dobja el a pamacsot, és egy tisztával törölje át a mélyebben levő részeket, de mindig csak addig, amíg az ujja ér.

Ha bárhol ellenállást érez, azaz nem tud mélyebbre nyúlni, ne erőszakoskodjon, mert csak bajt okozhat. Ha az elakadás oka szennyeződés vagy gyulladás miatt megvastagodott bőr, a további tisztogatást bízza inkább állatorvosra. Amennyiben úgy látja, a vattapamacs nagyon piszkos, fontolja meg, nem kellene-e állatorvoshoz vinni a kutyát. Az orvos mélyebben és alaposabban ki tudja tisztítani a gyulladt füleket, ráadásul lehet, hogy némi gyógyszeres kezelés sem árt az ebnek.

Ha csak szimpla tisztogatásról van szó, annak befejeztével ne felejtse el megjutalmazni és megdicsérni a kutyát.

Ajánlott cikkek