Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Korábban már írtunk az extrém kutyakozmetikáról és szót ejtettünk a szőrzet színezéséről is. Sokan úgy vannak vele, hogy a hétköznapokon nem festik, színezik, díszítik kedvencük bundáját, ám ahogy a Halloween ünnep körüli, idegen országokban honos szertartások honosodnak meg hazánkban, úgy a kutyák díszítése, szőrének festése, de akár az állatok jelmezbe öltöztetése sem szokatlan látvány már manapság. Sőt, egyre gyakrabban látni színes tincsekkel díszített, vagy jelmezbe öltöztetett ebeket. innen pedig már csak egy lépés a teljes szőrzet festéssel díszítése.

Egy nagyon érdekes facebook csoportban, mely a kutyák extrém kozmetikájával foglalkozik, már most nagyon érdekes Halloween-i jelmezekre és szőrfestésekre akadtunk, igazán profi módon kivitelezve.

Mire kell figyelni, ha mi is szeretnénk egy kis Halloween-i hangulatot csempészni nem csak otthonunk dekorációjába, jelmezünkbe, de kedvenc négylábunk küllemébe is?

Nos, rengeteg termék és szolgáltatás érhető el már a kisállat felszerelések piacán. Alapvető, hogy csak akkor szabad a kutyára bármilyen jelmezt adni, és csak akkor megengedett a szőrének színezése is, ha az állat ezt tolerálja, ha nem érzi magát kényelmetlenül tőle. Nem szabad elfelejteni, hogy kedvenceink számára általában maga az ünnep sem olyan mókás és önfeledt, mint számunkra, sőt, egy csomó zavaró tényezőt és veszélyes dolgot rejt. Ha mégis úgy dönt, hogy megpróbálkozik bundája feldíszítésével, mert türelmes és nyugodt kutyája van, melyet e a legkevésbé sem zavar, és a festést nem bízza profi szakemberre, hanem otthon készíti el, az alábbiakra érdemes figyelnie.

pókháló minta kutya hátára festveKép forrása: Crazy ASian Style Grooming Fan facebook csoport

Biztonságos kutyabunda festés

  1. Csak biztonságos festékkel!  Léteznek kifejezetten állatok számára kifejlesztett szőrfetékek. Ezek csak természetes anyagokat tartalmaznak. Bár általában állatorvosok által bevizsgált termékekről van szó, nem találtunk sem ajánlást, sem pedig olyan tanulmányt, melyben ezen festékekkel foglalkoztak volna. Így csak azt tudjuk tanácsolni, hogy ha használni szeretné őket, akkor midnenképp próbálja ki először a kutya egy könnyen lemosható testrészén, és figyelje meg, a bőr hogyan reagál az anyagra.
     
  2. Vegye figyelembe, mit tolerál az állat és milyen a stressztűrő képessége. Sok kutya és a legtöbb macska nem igazán szeret sokáig egy helyben álldogálni. Ha a kozmetikázáshoz hozzá is szokott, és jól tűri a fésülést, kikefélést, nem biztos, hogy türelmesen fog ácsorogni, amíg a művészi alkotás felkerül a bundájára. Ezért fontolja meg, mekkora mintát készít, esetleg több részletben készíti el a mintát, vagy ha kedvence nagyon nem élvezi ezt a procedúrát, esetleg mondjon le erről a kihívásról.
    szép fehér kutya, nyakában halloween-i dísszel
  3. Tartsa szem előtt, hogy a kutyák és a macskák is tudják nyalogatni a szőrüket. Sőt, időszakosan kozmetikázni is kell őket. Függetlenül attól, hogy stresszként éli meg az állat a szőrzet festését vagy teljes mértékben jól viseli, hajlamos lehet lenyalni az idegen anyagot a bundájáról. Márpedig az idegen anyag a bélrendszerbe jutva, főleg nagyobb mennyiségben, akár komoly emésztőrendszeri megbetegedést, de akár súlyos mérgezést is okozhat. Az, hogy valami teljes mértékben természetes anyagokból készült, még nem jelenti azt, hogy teljes mértékben biztonságos is.
     
  4. Óvakodjon a támadásoktól! Attól függően, hogy milyen terméket használ a szőrzet festésére, bizony fel kell készülnie az esetleges támadásokra is. No, nem arra, hogy az emberek, akiknek ez nem tetszik, beszólnak, hanem más állatok támadására. A természetes anyagú szőrfestékek leggyakrabban valamilyen élelmiszer alapúak. Használnak e célra piros gyümölcsökből, céklából, spárgából, sárgarépából és egyéb élelmiszerekből készült festékeket, vagy humán ételszínezékeket is. Ezek közül vannak, amelyek biztonságosabbak, míg mások illata vonzó lehet más állatok számára. Ez pedig oda vezethet, hogy a másik állat elkezdi szimatolni, nyalogatni, rágcsálni a kutya vagy cica bundáját, ami komoly stresszt okoz a számára. A feszültség a két állat között ritkán végződik jól, általában morgás, verekedés és harapás a vége.
     
  5. Nem mindegy, hova fest. Általában azt javasolják, hogy kerülje a szem és a száj környékének festését. Ha amúgy is szereti nyalogatni magát az állat, akkor kerüljön minden olyan testrészt, amit elér a nyelvével, azaz korlátozza a festett területet mondjuk a hátára vagy a fejtetőre. Macskák esetében ez nem igazán járható módszer, ugyanis ők szinte minden porcikájukat képesek elérni.
    két kutya halloween-i díszek között, nyaksálban
  6. Kerülje az irritációt! Soha ne feledje el, hogy bármi okozhat allergiát és irritációt. Ez akkor is igaz, ha a termék egyébként kifejezetten állatok számára készült, hiszen egyéni allergiás reakció is felléphet. Egyszóval mindig először óvatosan próbálja ki a terméket, legyen szó akár a festékről, akár a smaponról, vagy a balzsamról, amit a lemosására használ.
     
  7. Ne gondolja, hogy ami biztonságos az emberek számára, az biztonságos kedvenceinek is. Sajnos ez a közhiedelemben elterjedt feltételezés igencsak téves, ráadásul veszélyes is.
     
  8. Ha mindenképp szeretné kedvence szőrét Halloween-i díszbe öltöztetni, próbáljon meg olyan kutyakozmetikust találni, aki ezt profi módon, megbízható és biztonságos termékekkel, bőrteszt elvégzése után elkészíti, és aki szakszerű tanácsokat tud adni a festett szőrzet ápolásával kapcsolatosan.
     
  9. Ha kutyája nem tolerálja a festést, ám mégis ragaszkodik a díszítéshez, keressen olyan alternatívát, amely nem zavarja az állatot. Lehet, hogy elég egy klassz kendő a nyakába, vagy festék helyett egy trendi nyírásmód egy nyakkendővel kombinálva máris megteremti a hangulatot.
    feldíszített nyakú és fülű kutya

Köszönet a képekért a Yawago pet house-nak és Choey Ang-nak.

Ajánlott cikkek