Extrém kozmetika - divat vagy sem?

A nők nagy része kisebb-nagyobb rendszerességgel jár fodrászhoz. Legtöbben csak egy frissítő vágásra, festésre, esetleg szakítás, csalódás után egy klassz új frizuráért. Vannak, akik a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető, kevés gondozást igénylő frizurát kedvelik, míg egyesek órákat töltenek a tükör előtt a fonatokkal, hullámokkal, csatokkal és egyebekkel. Megint mások előszeretettel keresik fel az avantgard fazonokat és színeket is kreáló mestereket, és igazi fodrászati műremeket hordanak a fejükön a hét akár minden napján.

Nincs ez másként a kutyakozmetika esetében sem. A kényelmes gazdik rövid szőr, kevés gondozást igénylő fajtát választanak, mások szeretik órákig fésülgetni, csinosítgatni kedvenceiket, és bizony az avantgard is megjelent a kutyaszépítészeti trendek között.

Erről kérdeztük meg Ududné Gál Erzsébetet, a Superior kutyakozmetikák tulajdonosát, kutyakozmetikus mestert.

a kutyakozmetikus yorkieval

  • Húszhuszonöt évvel ezelőtt, amikor mi kutyázni kezdtünk, már azon kiakadtak az emberek, ha egy uszkárt pomponos oroszlánfazonra nyírtak, és még a felmasnizott yorkie is kuriózumnak számított. Ehhez képest hol tart ma a dizájn kozmetika?
  • Már jó tizenöt évvel ezelőtt nagy divat volt a kiállításokon, különösen az Ázsiából érkezettek kiállítóknál egyes fajták póthajazása. Ekkor még a shihtzuk, yorkiek, máltaik csodás bóbitakölteménye mellett ez volt a kreatív kutyakozmetika csúcsa. Maximum hajlakkot és szőrfényeket használtak az ebekre. yorkie fejKésőbb jöttek a színes tincsek, ahogy a női fodrászatban, úgy a kutyáknál is divat lett a színes, vagy sokszor többbszínű szőrkorona. Ma pedig már ott tartunk, hogy a legáltalánosabb az, ha valamilyen extrém formára nyírják a kutyák, valahogy olyan módon kell ezt elképzelni, ahogy a sövényeket formázzák. De vannak olyanok is, akik akár komplett történeteket nyírnak tetováló ceruzának nevezett, kifejezetten vékony vonalak nyírására alkalmas eszközzel, majd festenek a szőrre, vagy akár komplett sztorikat nyírnak a bundába, és azokat színezik. Vannak, akik gyöngyökkel, csillámmal, akár Swarowski kristályokkal is díszítik a kész műveket, de a póthaj is használatos még. Meg kell hogy mondjam, a legújabb divattal, amely szerint a kan kutyák herezacskóját csillámporral díszítik, nem igazán tudok mit kezdeni. Gyanítom, ehhez a csillámtetováláshoz hasonló anyagot használják, és innen ered az ötlet is.
  • A kutyák mennyire viselik ezt jól? Gondolom, egy nyírás és a tájkép megfestése nem éppen két perc…
  • Hát igen, a kutyák rengeteg időt töltenek az asztalon. Ebbe sokan bele is kötöttek már, főleg állatvédők részéről vannak tiltakozások. De azt tudni kell, hogy ezek a kutyák kifejezetten élvezik azt, hogy foglalkoznak velük, csodálják őket, fényképezik és sztárolják. Nem mellékes azt is megjegyezni, hogy az anyagok, amiket ezekhez a műveletekhez használnak, teljes mértékben biztonságosak. Egyik sem ártalmas sem a bőrre, sem a szőrre, sem pedig lenyelve nem okoznak problémát.  Vannak köztük tartós és kevésbé tartós festékek, szóval eldöntheti a gazdi, hogy mennyi ideig akarja a képet vagy csendéletet látni az ebén.

bichon tájképpel a hátán

  • Elterjedtek ezek a trendek a hétköznapi gazdák körében is?
  • Elég sokfelé dolgoztam már az elmúlt évek során, most is több helyen nyírok kutyákat a városban. A gazdák is teljesen eltérő karakterűek, de tőlem még sosem kértek ilyen extrém dolgokat. Sőt, az amúgy elfogadott és divatos ázsiai nyírásmódot is kissé változtatva kérik, mert az eredeti mód szerint a lábakon hosszú a szőr, márpedig a gazdák nagy része nem szeret ezzel sem szüttyögni. Sokkal inkább versenyeken találkozhatunk a kreatív kutyakozmetika remekeivel.
  • Mennyire népszerűek ezek a versenyek?
  • Magyarországon még kevéssé, de a világ más tájain kifejezetten kedvelik. Sőt, Thaiföldön szakmai iskola is létesült erre, ott végzett egyébként két neves magyar kutyakozmetikus is, akik rendszeresen járnak azóta is versenyekre.

pandára festett és formázott kutya

  • Milyen típusú szőr alkalmas az ilyen minták nyírására?
  • Olyan szőr kell, amelyik könnyen kezelhető. A tartással bíró, hosszú, göndör szőrzetbe lehet szép mintát nyírni, például a bichon félékbe, akiknek a bundája jól formázható. Náluk a fej is a történethez alakítható. A máltai, yorkie puha szőre, vagy akár a pekingi és a hasonló szőrzetű ebek számára inkább a tetováló ceruzás nyírást ajánlják, díszítéssel, esetleg színezéssel. Egyébként még a mai napig is az uszkár szőre a legkedveltebb a versenyeken is.
  • Mit gondolsz, eljön az az idő, amikor a versenyeken látható extrém fazonok a hétköznapi életbe is begyűrűznek, és az utcán is találkozunk ilyen csoda frizurákkal?
  • Szerintem a magyar lakosság ennél sokkal konzervatívabb, nem szeretik annyira az emberek, ha az utcán megbámulják, akár megmosolyogják őket a kutyájuk miatt. Emellett az sem mellékes, hogy ezek nem olcsó dolgok, és hát valljuk be őszintén, a kutyák nevelése is gyakorta hagy maga után kívánnivalót. Márpedig ilyen komplex munkát csak türelmes, jól nevelt kutyán lehet elvégezni.

Képek forrása: m.o.n.cs.i és Crazy Asian Style Grooming Fan facebook csoport

Ajánlott cikkek