Színes kutyavilág- Milánóban

Előző interjúnkban egy budapesti kutyakozmetikust faggattunk arról, mennyire divatos itthon az extrém kozmetika, mennyire keresik és kedvelik a gazdák a vad színeket és az új trendeket. Az interjúban elhangzott, hogy bizony van hazánkban is olyan kozmetikus, aki az extrém szőrszobrászat őshazájában, a Távol-Keleten tanulta a szakmát, és azóta is magas szinten űzi, sőt, tanítja is. Megyesi Beatrix kutyakozmetikus mestert Milánóban, a divat fővárosában értük utol....

yorrkie divatos frizurával

  • Hogyan indult a kutyakozmetikusi pályád, és hogyan jutottál el az extrém, kreatív kutyakozmetikáig?
  • Mindig is szerettem az állatokat. A kutyakozmetikus pályám előtt lovakkal foglalkoztam, mint lovasedző, ugróversenyekre lovagoltam be lovakat, haladó lovasokat oktattam. 15 évvel ezelőtt kaptam egy yorkshire terrier kiskutyát, akit elvittem egy kutyakozmetikába, de a kozmetikus nem vállalta el. Ekkor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha én is ezzel foglalkoznék mivel a lovakat is imádtam szépítgetni, órákig képes voltam a sörényüket fonni. Beiratkoztam egy kutyakozmetikus tanfolyamra, aminek az elvégzése után rögtön meg is nyitottam a saját szalonomat Egerben. Hamar meglett a vendégköröm, az évek folyamán sok kiskutya megfordult nálam, de én mégis többre vágytam.
  • Ennek a stílusnak az őshazája a Távol-Kelet volt, és a mai napig ott űzik a legmagasabb színvonalon. Hogyan jutottál el az egyik legismertebb thaiföldi iskolába, ahol a kreatív kutyakozmetika mesterévé váltál?
  • Nagyon érdekelt a kreatív kozmetika, az új divatos nyírási fazonok, amiket nem tanítottak az alaptanfolyamon. 2015-ben jelentkeztem Bangkokba, a mi szakmánkban egy nagyon híres kreatív iskolába, a “Starwood Arts of Dog Grooming School”-ba. Ez volt ez egyik nagy álmom, hogy ott tanulhassak. Kreatív tanárom, Mr. Sathit Suratphiphit egy igazi művész. Nagyon sok új technikát, trükköt tanultam tőle, a kreatív kozmetika legmagasabb szintjét Thaiföldön sajátítottam el, nagyon sokat köszönhetek a Mesteremnek.

uszkár szőrfestéssel

  • Van itthon is szalonod, de most Olaszországban dolgozol. Mit látsz, a gazdik mennyire nyitottak ezekre a kreatív megoldásokra, itt és ott?
  • Milánó a divat fővárosa. Az ottani vendégeim sokkal nyitottabbak az új, divatos fazonokra. Az új trend az ázsiai stílus, az “Asian style” fazon, ami röviden annyit jelent, hogy a kiskutya kap egy cuki babaarcot. A szőrfestés viszont nem annyira népszerű, mint például Magyarországon, itthon sokkal több gazdi kéri a szőrfestést.
  • Hogyan viselik a kutyák azt, hogy hosszú időn át kell asztalon állniuk, türelmesen várakozva a végeredményre? Mit mondanál az állatvédőknek?

máltai divatos fazonnal

  • A kreatív kozmetika mindig is nagyon megosztó téma volt Európában, főleg a gazdik körében. Vagy nagyon szeretik, vagy elítélik, de az biztos, hogy senkit nem hagy hidegen a téma, ha szóba kerül. Bangkokban mindent megtanultam a szőrfestésről, eszközhasználatot, mikor lehet festeni a szőrt és mikor nem. Nekem a legfontosabb mindig is a kutya egészsége volt, az hogy a kutyának mi lenne a jobb, akár a kozmetikázás alatt vagy után. Megfelelően ápolják-e otthon a kutya szőrét, ha hazaviszik nyírás után, vagy esetleg fél év után megint megkapom filces szőrrel, elhanyagolva. Azok a kutyák, akiket a gazdik otthon is fésülnek, és nemcsak a kozmetikában mi, kutyakozmetikusok, ők sokkal jobban tűrik, és nem stresszként élik meg ezt a pár órát az asztalon. A kutya a szőrfestésből semmit nem érez, nem veszi észre, hogy most az ő füle kék lesz vagy éppen fehér marad, és időben sem több mint egy hosszú szőrű kiállítási kutya felkészítése, kozmetikázása. A festékek, amiket én használok, kifejezetten kisállatoknak lettek készítve, gyümölcsökből, zöldségekből, különböző növényekből állították össze őket, vegyszer nélkül. Ezért is van az, hogy ezek a tartós vagy féltartós színezők nem fogják be a sötétebb szőrt. Nekem sokkal szörnyűbb és szomorúbb látnom egy elhanyagolt, loncsos szőrű kutyát, aki le van soványodva, vagy éppen túletették, és alig tud mozogni a túlsúlytól, mint egy színes, festett szőrű kiskutyát, aki boldogan szaladgál, és nem akadályozza a mozgásban a filces, több kilós szőr. Ezt hívom állatkínzásnak és nem a szőrfestést, mert az nem okoz fájdalmat a kutyának.
  • Milyen versenyeken indultál eddig, milyen eredményekkel?
  • Igazából a versenyzés nem az én világom, eddig két nemzetközi kutyakozmetikus versenyen indultam és Kolumbiában, Ukrajnában mint bíró is részt vettem. 2016-ban Bangkokban, kreatív kategóriában 3. helyezést, 2017-ben Hollandiában, ázsiai stílus kategóriában 1. helyezést értem el.

yorkie színes tincsekkel göngyös háttal

  • Melyik az a minta, fazon, ami a legközelebb áll a szívedhez?
  • Köztudott, hogy nekem a szívem csücske az ázsiai stílus. Ezt a nyírási technikát fejlesztettem olyan szintre, hogy világszerte tartottam és tartok belőle szakmai előadásokat.
  • Milyen célok, tervek szerepelnek a bakancslistádon a kreatív kozmetikával kapcsolatban?
  • Nagyon szeretek tanítani. Büszkeséggel tölt el, ha egy tanítványom jó helyezést ér el egy versenyen, vagy látok tőle egy szép munkát. Talán egyszer sikerül egy saját iskolát nyitnom. Milánóban a For Pets Only SPA butikban nagyon sok híres vendégem van, külföldi focista sztárok kutyáit szépítem. Legutóbb Filippo Inzaghi és Dejan Stankovic válogatott focisták uszkárjait kozmetikáztam, természetesen ázsiai stílusban, de Lady Gaga mint vásárló is megfordult már nálunk a butikban. Bakancslistám kreatív kozmetikával kapcsolatban nincs, viszont szívesen kozmetikáznám nagy kedvencem, Madonna kutyáját, ha legközelebb Milánóban jár.

Köszönet a képekért Megyesi Beatrixnak.

 

Ajánlott cikkek