Az állati szőr hatása a tüdőre

Az állati szőr hatása a tüdőre

A vedlés, valamint a kutya, macska szőrének ápolása során a levegőbe kerülő szőrszálak, valamint bőrlemezkék és egyéb anyagok negatív hatással lehetnek az egészségre, különösen, ha a kitettség rendszeres. Leginkább az állatkozmetikusok számára jelent mindez problémát, hiszen sokuk napi több órát tölt el olyan környezetben, ahol folyamatosan szőrszálak repkednek a levegőben.

Tovább
Tavaszi szépítkezés

Tavaszi szépítkezés

Esélyesen mindenki túlesett már a tavaszi nagytakarításon, rendrakáson. Ha a kutyára még nem kerített sort, bizony, ideje alávetni egy kis tavaszi szépítkezésnek. Biztosan így is nagyon szép és kedves kutya, de bizony jó közérzetéhez és egészségéhez szükséges egy alapos, nyár előtti „ráncfelvarrás”.

Tovább
Befesthetem a kutyám szőrét?

Befesthetem a kutyám szőrét?

Az internet és a közösségi oldalak tele vannak új trendekkel, ezek közül az egyik a kutya szőrének színezése. Míg egyes gazdák csak egy kis részen színezik be az eb bundáját, mondjuk a fején vagy a farka végén, mások komplett mesterműveket alkotnak és teljesen megváltoztatják a kutya kinézetét, esetenként teljesen extrém formákra alakítva és színezve.

Tovább
A yorkshire terrier szőrének ápolása

A yorkshire terrier szőrének ápolása

A yorkshire terrier csodálatos látványt nyújt, ahogyan szőre a földig omlik, fejét pedig magasra emeli a bóbitájába tűzött masnijával. Ám ahhoz, hogy a yorkinak valóban mesés, elegáns, szép szőre legyen, a gazdinak sokat kell tennie. És ez a feladat akkor sem elhanyagolható, bár némileg rövidebb időt vesz igénybe, ha a fajtajelleget adó hosszú szőrt rövid, sportos fazonra nyíratják.

Tovább
Melyik a jó kutyasampon?

Melyik a jó kutyasampon?

Hullámos, göndör, selymes, rövid, dupla, sűrű, gyapjú, zsinóros, kemény – a kutyák szőre bizony nem egyforma. Nagy eltérések vannak fajtánként, de bizony még egy fajtán belül is. Ez az oka annak, hogy nincs egyetlen olyan kutyasampon, amelyik minden kutyára tökéletes lenne.

Tovább
A kutyák tavaszi vedlése

A kutyák tavaszi vedlése

A legtöbb gazdi tisztában van azzal, hogy tavasszal menetrendszerűen érkezik a vedlés. A kutya vastag, tömött, téli bundáját lazább, nyári szőrzetre cseréli. Ilyenkor a házban, a lakásban mindenfele szőrszálak repdesnek, megtapadnak a bútorokon, a szőnyegeken, a ruhákon.

Tovább
Kopaszra nyírt kutyák legendája

Kopaszra nyírt kutyák legendája

A nyár, a meleg időjárás közeledtével sokan döntenek úgy, hogy lenyíratják vagy rövidre vágatják kutyájuk szőrét.  De vajon ez jó a kutyáknak? Élvezik, és valóban kevésbé lesz melegük?

Tovább
Tavaszi vedlés

Tavaszi vedlés

Amire a legtöbb kutyagazda számíthat tavasszal, az nem más, mint a lakást vagy a házat elárasztó szőr. Ahogy a kutya vastag téli bundájárt nyárira cseréli, az otthont ellepik a mindenfelé repkedő, mindenen megülő szőrszálak, és a gazda ruhája jó ideig úgy néz ki, mintha Csubakka jelmezbe bújt volna.

Tovább
Fürdőszobai bakik

Fürdőszobai bakik

Elég sok olyan gazdi van, aki nem éppen legkedveltebb elfoglaltságának tartja a kutya fürdetését. Akinek cicája van, az még inkább ódzkodik ettől a feladattól. Ám ha meg is csinálják, elkövetnek néhány hibát. Pedig ezeket kiküszöbölve, megelőzve talán kevésbé hektikus lenne a pancsi ideje.

Tovább
Egészségügyi okok a kozmetikázás mellett

Egészségügyi okok a kozmetikázás mellett

Azt minden felelős gazda tudja, hogy kedvence egészségének megőrzéséhez szükséges a kutya fajtánjának és szőrtípusának megfelelő, rendszeres ápolás, fürdetés, átkefélés. Még a rövid szőrű kutyáknak is szükségük van erre, akárcsak a meztelen ebeknek, melyek esetében inkább bőr-, mintsem szőrápolásról beszélhetünk.

Tovább
Fogós kérdések a fürdetésről

Fogós kérdések a fürdetésről

Ha a kutyák listát készíthetnének azokról a dolgokról, amiket nagyon utálnak, és amiket szívesen kiiktatnának az életükből, a fürdetés igencsak előkelő helyet kapna ezen a listán. Még azok a kutyák, amelyek egyébként imádnak pancsolni, játszani a vízben, vadászni vagy úszni egy jót, nos, azok is utálják a fürdetést.

Tovább
Szőrápolás karanténban

Szőrápolás karanténban

A koronavírus járvány első hullámában már megtapasztalhattuk, hogy a legtöbb üzlet bezárt. Még nem tudjuk, mi vár ránk ebben a második hullámban, de látjuk, hogy szerte a világban a tavaszihoz hasonló, vagy annál komolyabb korlátozásokat léptetnek életbe.

Tovább
Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Sokan úgy vannak vele, hogy a hétköznapokon nem festik, színezik, díszítik kedvencük bundáját, ám ahogy a Halloween ünnep körüli, idegen országokban honos szertartások honosodnak meg hazánkban, úgy a kutyák díszítése, szőrének festése, de akár az állatok jelmezbe öltöztetése sem szokatlan látvány már manapság.

Tovább
Kutyasampon - DIY

Kutyasampon - DIY

Manapság az öko-kultúra és a bio-divat jegyében sokan házilag készítenek sampont, tusfürdőt, mosogatószert. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezzel pénzt sórolnak meg, másik inkább azért választják ezt a megoldást, mert így biztosak lehetnek a környezteszennyezés minimalizálásában, vagy csak a természetes anyagokban bíznak.

Tovább
Mire megvénülünk...

Mire megvénülünk...

Mindannyian megöregszünk egyszer, ám amíg nem látjuk, hogy kedvencünk már nehezen megy fel a lépcsőn, vagy nedves foltot hagy a párnáján, nem is fogjuk fel, hogy bizony, elszállt felette az idő. A legtöbb gazdának meg kell élnie, hogy kutyája elmegy. Bármennyire is nem akarunk erre gondolni, fel kell készülni a szomorú valóságra.

Tovább
Mit NE engedjen a kozmetikusnak?

Mit NE engedjen a kozmetikusnak?

A kutyak- és cicakozmetikusok is elkövethetnek hibát. Nem rosszindulatból, sokkal inkább tudatlanságból, vagy rossz beidegződések miatt. Pedig a gazda számára fontos, hogy kedvencét jó és biztonságos, mindemellett pedig szakértő kezekben tudja.

Tovább
Az orosz fekete terrier ápolása

Az orosz fekete terrier ápolása

Ez a hatalmas, fekete orosz fajta sokak kedvence eleganciája és kedves természete miatt. Fedőszőre kemény és sűrű, az aljszőr tömött. Jellegzetes a fajtánál a szakáll és a szemöldök.

Tovább
A kerry blue terrier kozmetikája

A kerry blue terrier kozmetikája

Ritkán mondható el egy terrier fajtáról, hogy nem trimmelik, azonban a kerry puha, dús és hullámos szőrzete nyírást igényel. Érdekes, hogy mind fekete szőrszínnel születnek, és másfél-két éves koruk tájára lesz bundájuk jellegzetes, kék árnyalatú.

Tovább
Az uszkárok kozmetikája

Az uszkárok kozmetikája

Nem csak a színek, de a méretek tekintetében is igen nagy változatosságot mutat a fajta. Létezik óriás (standard), közép, törpe és toy méretben, alapszínei pedig a fekete, a fehér és a barna, de van ezüst és apricot uszkár is. A harlekin és a fekete-csert színváltozatok kiállításokon még nem elfogadottak.

Tovább
A schnauzerek ápolása

A schnauzerek ápolása

A chnauzerek három méretben léteznek: óriás, közép és törpe. Színezet tekintetében az óriások és a közepek lehetnek só-bors (azaz fekete és fehér szín váltakozása szőrszálanként, ami cirmos hatást kölcsönöz) és fekete, míg a törpe változatok a fenti két színvariáció mellett lehetnek fekete-ezüst és fehér színűek.

Tovább