Szőrápolás karanténban

Szőrápolás karanténban

A koronavírus járvány első hullámában már megtapasztalhattuk, hogy a legtöbb üzlet bezárt. Még nem tudjuk, mi vár ránk ebben a második hullámban, de látjuk, hogy szerte a világban a tavaszihoz hasonló, vagy annál komolyabb korlátozásokat léptetnek életbe. Ha nem is zárnak be mindent, sokan, akik tehetik, inkább otthon maradnak és így végzik munkájukat, online rendelnek meg mindent, amit csak lehet. Ám a kutyákat online sétáltatni nem tudják, és bizony a kozmetikázásuk sem oldható meg virtuálisan. Ugyanez érvényes a cicákra is, bizony, az ő bundájuk is ápolást igényel.

Tovább
Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Szabad-e Halloween-ra festeni a kutya szőrét?

Korábban már írtunk az extrém kutyakozmetikáról és szót ejtettünk a szőrzet színezéséről is. Sokan úgy vannak vele, hogy a hétköznapokon nem festik, színezik, díszítik kedvencük bundáját, ám ahogy a Halloween ünnep körüli, idegen országokban honos szertartások honosodnak meg hazánkban, úgy a kutyák díszítése, szőrének festése, de akár az állatok jelmezbe öltöztetése sem szokatlan látvány már manapság. Sőt, egyre gyakrabban látni színes tincsekkel díszített, vagy jelmezbe öltöztetett ebeket. innen pedig már csak egy lépés a teljes szőrzet festéssel díszítése.

Tovább
Kutyasampon - DIY

Kutyasampon - DIY

Manapság az öko-kultúra és a bio-divat jegyében sokan házilag készítenek sampont, tusfürdőt, mosogatószert. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezzel pénzt sórolnak meg, másik inkább azért választják ezt a megoldást, mert így biztosak lehetnek a környezteszennyezés minimalizálásában, vagy csak a természetes anyagokban bíznak.

Tovább
Mire megvénülünk...

Mire megvénülünk...

Mindannyian megöregszünk egyszer, ám amíg nem látjuk, hogy kedvencünk már nehezen megy fel a lépcsőn, vagy nedves foltot hagy a párnáján, nem is fogjuk fel, hogy bizony, elszállt felette az idő. A legtöbb gazdának meg kell élnie, hogy kutyája elmegy. Bármennyire is nem akarunk erre gondolni, fel kell készülni a szomorú valóságra.

Tovább
Mit NE engedjen a kozmetikusnak?

Mit NE engedjen a kozmetikusnak?

A kutyak- és cicakozmetikusok is elkövethetnek hibát. Nem rosszindulatból, sokkal inkább tudatlanságból, vagy rossz beidegződések miatt. Pedig a gazda számára fontos, hogy kedvencét jó és biztonságos, mindemellett pedig szakértő kezekben tudja.

Tovább
Pihepiha cicamancsok

Pihepiha cicamancsok

A macskáknak létszükséglete az egészséges láb, hiszen csak így tud kaparni, mászni, és így képes kivitelezni sokszor akrobatikus földet éréseit. Ezért hát nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni és tisztán tartani a cica mancsait, megbizonyosodni arról, hogy nincs rajtuk sérülés.

Tovább
Az orosz fekete terrier ápolása

Az orosz fekete terrier ápolása

Ez a hatalmas, fekete orosz fajta sokak kedvence eleganciája és kedves természete miatt. Fedőszőre kemény és sűrű, az aljszőr tömött. Jellegzetes a fajtánál a szakáll és a szemöldök.

Tovább
A kerry blue terrier kozmetikája

A kerry blue terrier kozmetikája

Ritkán mondható el egy terrier fajtáról, hogy nem trimmelik, azonban a kerry puha, dús és hullámos szőrzete nyírást igényel. Érdekes, hogy mind fekete szőrszínnel születnek, és másfél-két éves koruk tájára lesz bundájuk jellegzetes, kék árnyalatú.

Tovább
Az uszkárok kozmetikája

Az uszkárok kozmetikája

Nem csak a színek, de a méretek tekintetében is igen nagy változatosságot mutat a fajta. Létezik óriás (standard), közép, törpe és toy méretben, alapszínei pedig a fekete, a fehér és a barna, de van ezüst és apricot uszkár is. A harlekin és a fekete-csert színváltozatok kiállításokon még nem elfogadottak.

Tovább
A schnauzerek ápolása

A schnauzerek ápolása

A chnauzerek három méretben léteznek: óriás, közép és törpe. Színezet tekintetében az óriások és a közepek lehetnek só-bors (azaz fekete és fehér szín váltakozása szőrszálanként, ami cirmos hatást kölcsönöz) és fekete, míg a törpe változatok a fenti két színvariáció mellett lehetnek fekete-ezüst és fehér színűek.

Tovább
A drótszőrű foxterrier kozmetikája

A drótszőrű foxterrier kozmetikája

A foxi nem csak családi kedvencként, de vadászkutyaként is megállja a helyét. A bunda keményszálú fedőszőrzteből és puha aljszőrből áll. Az alapszín a fehér, melyet fekete és barna foltok tarkítanak. A végleges szín általában kétéves korra alakul ki.

Tovább
A westie kozmetikája

A westie kozmetikája

A fehér színű, szálkás szőrzet kb. 5 cm. hosszú, durva fedőszőrből, és rövid, puha, tömött aljszőrből áll. A westie-t, fehér színe ellenére a tenyésztők, kiállítók nem, vagy csak végszükség esetén szokták fürdetni, nehogy a szőrzet elveszítse jellegzetes, kemény tapintását.

Tovább
Az ír farkas kozmetikája

Az ír farkas kozmetikája

Az ír farkaskutya szőre szálkás, éppen ezért trimmelést igényel. A legnagyobb agárfajta kemény szálú és durva fedőszőre alatt puha aljszőr bújik meg. A legrutinosabb gazdák folyamatosan szedik a szőrzetet,  de kiállítás esetén a rendezvény előtt legalább négy héttel el kell végezni a teljes trimmelést.

Tovább
A bobtail ápolása

A bobtail ápolása

A bobtail szőre igen dús. A fedőszőr sűrű és kemény, míg az aljszőr dús és pelyhes. Nagyon érdekes, hogy a bobtail kölykök fehér-feketén születnek, és kamaszkorukra, azaz kb. 9 hónapos korukra alakul ki az ismert fehér-szürke színezet. A bunda közepesen hosszú, a fejen az igen dús bunda gömbölyded hatást kölcsönöz az ebnek.

Tovább
A középázsiai juhászkutya kozmetikája

A középázsiai juhászkutya kozmetikája

A középázsiai juhászkutya nem csak a színezet, de a szőrzet hosszát illetően is nagy eltéréseket mutat. Általánosan elmondható, hogy a fedőszőr durva és egyenes, az aljszőr pedig igen sűrű, dús. A fejen és a lábakon található szőrzet egyenes és rövid, a bőrhöz simuló.

Tovább
A belga juhászok ápolása

A belga juhászok ápolása

Belga juhászkutyának nevezzük a groenendael-t, a tervuerent, lakenoist és a malinoist. Színben és szőrtípusban is eltérnek némileg egymástól a fajták. A sportemberek nagy kedvencei, igen jó munkakutyák, ám a munkában az ebek szőrzete is nagyobb igénybevételnek van kitéve, így mindenképp gondoskodást igényel.

Tovább
A bichon havanese kozmetikája

A bichon havanese kozmetikája

A havanese szőrzete puha, enyhén hullámos, kb. 15 cm. hosszú. Nagyon sok színváltozat megtalálható a fajtánál, lehet bézs, barna, szürke, fekete árnyalatos. A hosszú szőrzet rendszeres gondoskodást igényel, lehetőség szerint legalább hetente kétszer ki kell bontani, a csomókat eltávolítani. Nyírni nem szükséges, de a talppárnák közében és a végbélnyílás környékén érdemes levágni a hosszú szőrt.

Tovább
A bolognese kozmetikája

A bolognese kozmetikája

A selymes, hosszú, puha szőrzet szinte pelyhes, a testre simul, enyhén hullámos. A hossza miatt rendszeres, de legalább heti kétszeri bontást, fésülést igényel.

Tovább
Az ősi magyar puli kozmetikája

Az ősi magyar puli kozmetikája

A puli az egyik legkedveltebb magyar kutyafajta. Szőre nemezes, ami legalább negyedéves ápolást igényel. A fajta kozmetikázásában a fésű és a kefe használata nyugodtan elfelejthető, sőt, tilos!

Tovább
Színes kutyavilág- Milánóban

Színes kutyavilág- Milánóban

Előző interjúnkban egy budapesti kutyakozmetikust faggattunk arról, mennyire divatos itthon az extrém kozmetika, mennyire keresik és kedvelik a gazdák a vad színeket és az új trendeket. Az interjúban elhangzott, hogy bizony van hazánkban is olyan kozmetikus, aki az extrém szőrszobrászat őshazájában. a Távol-Keleten tanulta a szakmát, és azóta is magas szinten űzi, sőt, tanítja is. Megyesi Beatrix kutyakozmetikus mestert Milánóban, a divat fővárosában értük utol....

Tovább