Szőrápolás karanténban

A koronavírus járvány első hullámában már megtapasztalhattuk, hogy a legtöbb üzlet bezárt. Még nem tudjuk, mi vár ránk ebben a második hullámban, de látjuk, hogy szerte a világban a tavaszihoz hasonló, vagy annál komolyabb korlátozásokat léptetnek életbe. Ha nem is zárnak be mindent, sokan, akik tehetik, inkább otthon maradnak és így végzik munkájukat, online rendelnek meg mindent, amit csak lehet. Ám a kutyákat online sétáltatni nem tudják, és bizony a kozmetikázásuk sem oldható meg virtuálisan. Ugyanez érvényes a cicákra is, bizony, az ő bundájuk is ápolást igényel.

Hoztunk pár ötletet, amely megkönnyítheti kedvence otthoni szőrápolását, amíg el nem jutnak újra a kutyakozmetikushoz.

1. A fürdetési kihívás

Természetesen a fürdetés teljes mértékben fajta- és szőrfüggő, de általánosságban elmondható, hogy ha csak az eb nem igényel gyakoribb fürdetést, akkor háromhavonta érdemes megejteni a procedúrát. Persze ha a kutya a séta során extrém módon összepiszkolja magát, olyannyira, hogy az már nedves törlőkendővel nem távolítható el, akkor plusz alkalmat be lehet iktatni, de minden esetben ügyelni kell a bőrének és szőrének megfelelő, kímélő termékek használatára.

Egyes fajták, mint például a shar-pei vagy a mopsz fokozott figyelmet igényelnek a bőrredők miatt. Persze ez nem jelent állandó fürdetést, de a redőket érdemes gyakran áttörölni, hiszen itt a szennyeződések, baktériumok meg tudnak bújni. Az áttörléshez elég egy nedves vattapamacs, vagy nem irritáló (pl. babapopsira való) nedves törlőkendő. A nedves tisztítás után mindenképp szárazra kell törölni a redőket.

A cicákat csak akkor kell megfürdetni, ha valami ragacsos, büdös dologba sikerült belehemperegniük, mert egyébként ők kiválóan rendben tudják tartani a bundájukat.

A kefével vagy fésűvel történő rendszeres ápolás szintén elősegíti kedvence szőrének jó állapotát azáltal, hogy eltávolítja a szennyeződéseket, és a természetes bőrolajokat szétteríti a bunda felületén. Emellett megakadályozza a gubancok, csomók, filcek kialakulását. Az, hogy milyen gyakorisággal és milyen módon ápolja kefével és fésűvel az állatot, függ a szőrzet típusától.

  • Ha a kutyának rövid, sima szőre van, mint pl. a rövidszőrű csivavának, a basset houndnak vagy a boxernak, akkor elég hetente egyszer kikefélni a szőrzetet. Ehhez speciális gumikesztyű szükséges, ezzel kell áthúzni párszor a bundát. Ezt követi egy átkefélés puha sörtekefével, mely segít a még a szőrzetben maradt, elhalt szőrszálak eltávolításában. Érdemes még egy nedves törlőkendővel is áttörölni a bundát, és máris fényesen ragyog a szőrzet.
  • Ha a kutyának olyan rövid és sűrű bundája van, mely hajlamos a filcesedésre, akkor heti egy alkalommal át kell kefélni. Egy fém tükrös kefével és fésűvel távolítsa el a csomókat, majd egy sörtekefével az elhalt szőrszálakat. Ne feledkezzen meg a farok szőréről sem!
  • Ha a kutyának hosszú, selymes szőre van, mint a yorkshire terriernek vagy a máltai selyemkutyának, bizony naponta kell azt ápolni. Az esetleges csomók miatt naponta át kell kefélni a szőrzetet fém tükrös kefével és fésűvel is, majd ez után sörtekefével. Amennyiben collieja vagy afgán agara van, a fésülés semmiképpen nem maradhat el, és figyelni kell a mancs körüli és a lábujjak közötti szőr nyírására is. A hosszú szőrű kutyák gazdái számára jó ötlet lehet egy napi rutin kialakítása, melynek során átvizsgálja a szőrzetet, nincsenek-e benne csomók, filcek. Ha vannak, azokat mielőbb el kell távolítani, ha nincsenek, akkor pedig a megelőzés szempontjából fontos az alapos átkefélés. Az esetleges csomókat először óvatosan bontogassa a kefével, és ha már kicsit fellazultak, segítséget jelent az eltávolításban egy fésű. Ha olyan makacs filccel találkozik, amit nem tud úgy kibontani, hogy ne okozzon fájdalmat az állatnak, akkor óvatosan vágja ki.

A cicákat elég heti egy vagy két alkalommal átkefélni, természetesen a szőrhossztól függően. Bár érdes nyelvükkel ők tökéletes kozmetikát tudnak végezni magukon, nem árt a segítség, ezzel ugyanis nem csak fényes és egészséges lesz a bunda, de megelőzhető a gyomorban a szőrlabda kialakulása is.

gazdi tacskót fürdet

2. Ha előkerül az olló 

Jobb, ha a nem rutinos gazda kerüli a nyírógép használatát. Egyrészt nem minden fajta nyírható géppel, például a trimmelős fajták gépi nyírása a szőrzet minőségének romlásához, a fajtajellegek elvesztéséhez vezet. Ollóval persze óvatosan lehet, sőt, néha kell is igazítani a bundán. Mindig száraz és tiszta szőrt nyírjon, erre elsősorban a pofán, a fülek körül, a lábak körül és a farok alatt lehet szükség. Ha nem géppel, hanem ollóval nyír, elővigyázatosan kezelje azt, főleg, amikor a fülek szőrzetét igazítja. Szabad kezével fogja meg a fület, hogy biztos lehessen abban, csak a felesleges szőrt vágja le. Így véletlenül sem vághat bele az igen érzékeny (és vérzékeny) fülekbe.

3. Eb-manikűr 

Általános szabályként elmondható, hogy a kutyák karmait akkor kell levágni, amikor járás közben azok már érintik a talajt. Amikor azt hallja, hogy a kutya karmai kopognak a padlón, akkor bizony azok már hosszúak, ideje levágni őket.

Cicák esetében ajánlott 10-14 naponta elvégezni a karomvágást, és fontos, hogy legyen kaparófájuk, amin saját maguk is koptathatják karmaikat.

Persze a legtöbb gazda tart kutyája vagy cicája karmainak levágásától, mert ha az állat elrántja a lábát, miközben éppen vágja, akár vérzés is előfordulhat. Annak ellenére, hogy ilyenkor, még ha csak kicsit is vágott bele a karomba, az állat halálsikolya rémisztő, és a vér látványa sem megnyugtató, azért annyira nem tragikus ez a helyzet, sőt, még csak nem is olyan nagyon fájdalmas. Inkább az ijedtség az, ami a sikolyt kiváltja az állatból. Azért jó, ha ilyen helyzetre van otthon vérzéscsillapító por, de állatorvosra csak akkor van szükség, ha hosszú percek és vérzéscsillapítóval történt kezelés után sem csillapodik a vérzés.

Egyébként a kutyák és macskák talpát nem csak a karmok hossza miatt kell rendszeresen ellenőrizni, de érdemes átvizsgálni, nem szorultak-e idegen tárgyak a talppárnák közé, nincs-e jele sebeknek, fertőzésnek a szőrrel fedett, rejtett helyeken.

karomvágás kutya lábán

4. Szem/füles 

A szemfüles gazda rendszeresen ellenőrzi kedvence szemeit és füleit is. A szemek bármilyen eltérése – akár fokozott könnyezés, akár a szemgolyó körüli elszíneződés, homály, stb. betegségre utaló jel lehet. Nappali fény felé fordítva kedvence arcát vizsgálja át a szemeket, melyeknek fényesnek és tisztának kell lennie, a szemgolyó körüli területnek pedig fehérnek. A pupillák egyforma méretűek, a szemek sarkában pedig nem lehet lerakódás. Persze egy kis csipa náluk is előfodulhat, úgyhogy ha már úgyis a kezében van az állat feje, hát törölje át a szemeket. Ehhez elég a vattapamacs és némi szemtisztító folyadék. Mindig a külső saroktól a belső felé töröljük a szemeket, és mind a két szemhez tiszta pamacsot kell használni.

Ezután nézze meg a füleket, kukkantson bele mind a kettőbe. Ha úgy látja, van a fülekben szennyeződés, akkor bizony ki kell azt tisztítani. Nagyon sokféle fültisztító folyadék kapható, a legpraktikusabb annak használata, melyet a fülbe cseppentve és azt belemasszírozva, a szennyeződések a felhabzó folyadékkal együtt a felszínre kerülnek, így egy vattapamacs segítségével könnyen kitörölhetők. Ha nincs látható szennyeződés a fülek mélyében, akkor elegendő a füleket kicsit hátrahajtani, és egy nedves, de nem vizes pamaccsal a felesleges fülzsírt és a külső részek szennyeződését kitörölni.

Soha ne nyúljon a kutya fülébe fültisztító pálcikával!

Ha a szennyeződés barnás-fekete és erősen bűzös, jobb, ha állatorvoshoz fordul, mert ez fertőzésre utaló jel lehet.

A cica füle, ha egészséges, akkor külső felén a szőrzet egyöntetű, kopasz foltok nélkül, a belső oldala pedig tiszta, rózsaszínes bőr. Ha kivörösödést, lerakódást, váladékozást tapasztal a macska fülein, akkor meg kell mutatni állatorvosnak, akárcsak extrém mennyiségű fülzsír vagy bűzös lerakódások esetén.

A macska belső fülének ellenőrzéséhez érdemes nyugodt helyet választani. Óvatosan hajtsa vissza a cica fülét és nézzen bele a hallójáratba. Az egészséges belső fül halvány rózsaszínű, nincs nyoma kerakódásoknak, sem fülzsírnak.

cica a kozmetikus asztalán fekszik

5. Bőrápolás mesterfokon 

A kutya és a macska bőrének állapota általános egészségi állapotának tükörképe. Ha valamilyen bőrprobléma jelentkezik, arra az állat vakaródzással, az érintett terület rágcsálásával, nyalogatásával reagál. Az okok skálája igen széles lehet, a parazitáktól kezdve, az allergián át egészen a stresszig, vagy akár ezek bármiféle kombinációja is előfordulhat. Érdemes rendszeresen, de legalább a heti szőrápolási és ellenőrzési program alkalmával átvizsgálni a kutya és a macska bőrét is, ha pedig bármiféle rendellenességet észlel, állatorvoshoz kell fordulni.

Ajánlott cikkek