A drótszőrű foxterrier kozmetikája

A drótszőrű foxterrier kozmetikája

A foxi nem csak családi kedvencként, de vadászkutyaként is megállja a helyét. A bunda keményszálú fedőszőrzteből és puha aljszőrből áll. Az alapszín a fehér, melyet fekete és barna foltok tarkítanak. A végleges szín általában kétéves korra alakul ki.

Tovább
A westie kozmetikája

A westie kozmetikája

A fehér színű, szálkás szőrzet kb. 5 cm. hosszú, durva fedőszőrből, és rövid, puha, tömött aljszőrből áll. A westie-t, fehér színe ellenére a tenyésztők, kiállítók nem, vagy csak végszükség esetén szokták fürdetni, nehogy a szőrzet elveszítse jellegzetes, kemény tapintását.

Tovább
Az ír farkas kozmetikája

Az ír farkas kozmetikája

Az ír farkaskutya szőre szálkás, éppen ezért trimmelést igényel. A legnagyobb agárfajta kemény szálú és durva fedőszőre alatt puha aljszőr bújik meg. A legrutinosabb gazdák folyamatosan szedik a szőrzetet,  de kiállítás esetén a rendezvény előtt legalább négy héttel el kell végezni a teljes trimmelést.

Tovább
A bobtail ápolása

A bobtail ápolása

A bobtail szőre igen dús. A fedőszőr sűrű és kemény, míg az aljszőr dús és pelyhes. Nagyon érdekes, hogy a bobtail kölykök fehér-feketén születnek, és kamaszkorukra, azaz kb. 9 hónapos korukra alakul ki az ismert fehér-szürke színezet. A bunda közepesen hosszú, a fejen az igen dús bunda gömbölyded hatást kölcsönöz az ebnek.

Tovább
A középázsiai juhászkutya kozmetikája

A középázsiai juhászkutya kozmetikája

A középázsiai juhászkutya nem csak a színezet, de a szőrzet hosszát illetően is nagy eltéréseket mutat. Általánosan elmondható, hogy a fedőszőr durva és egyenes, az aljszőr pedig igen sűrű, dús. A fejen és a lábakon található szőrzet egyenes és rövid, a bőrhöz simuló.

Tovább
A belga juhászok ápolása

A belga juhászok ápolása

Belga juhászkutyának nevezzük a groenendael-t, a tervuerent, lakenoist és a malinoist. Színben és szőrtípusban is eltérnek némileg egymástól a fajták. A sportemberek nagy kedvencei, igen jó munkakutyák, ám a munkában az ebek szőrzete is nagyobb igénybevételnek van kitéve, így mindenképp gondoskodást igényel.

Tovább
A bichon havanese kozmetikája

A bichon havanese kozmetikája

A havanese szőrzete puha, enyhén hullámos, kb. 15 cm. hosszú. Nagyon sok színváltozat megtalálható a fajtánál, lehet bézs, barna, szürke, fekete árnyalatos. A hosszú szőrzet rendszeres gondoskodást igényel, lehetőség szerint legalább hetente kétszer ki kell bontani, a csomókat eltávolítani.

Tovább
A bolognese kozmetikája

A bolognese kozmetikája

A selymes, hosszú, puha szőrzet szinte pelyhes, a testre simul, enyhén hullámos. A hossza miatt rendszeres, de legalább heti kétszeri bontást, fésülést igényel. A kefe és fésű használata során ügyelni kell arra, hogy a jellegzetes pelyhesség megmaradjon.

Tovább
Az ősi magyar puli kozmetikája

Az ősi magyar puli kozmetikája

A puli az egyik legkedveltebb magyar kutyafajta. Szőre nemezes, ami legalább negyedéves ápolást igényel. A fajta kozmetikázásában a fésű és a kefe használata nyugodtan elfelejthető, sőt, tilos!

Tovább
Színes kutyavilág- Milánóban

Színes kutyavilág- Milánóban

Előző interjúnkban egy budapesti kutyakozmetikust faggattunk arról, mennyire divatos itthon az extrém kozmetika, mennyire keresik és kedvelik a gazdák a vad színeket és az új trendeket.

Tovább
Extrém kozmetika - divat vagy sem?

Extrém kozmetika - divat vagy sem?

A nők nagy része kisebb-nagyobb rendszerességgel jár fodrászhoz. Legtöbben csak egy frissítő vágásra, festésre, esetleg szakítás, csalódás után egy klassz új frizuráért. Vannak, akik a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető, kevés gondozást igénylő frizurát kedvelik, míg egyesek órákat töltenek a tükör előtt a fonatokkal, hullámokkal, csatokkal és egyebekkel.

Tovább
Mi az a kutyakozmetika?

Mi az a kutyakozmetika?

A kutyakozmetika lényege az eb kellemes és ápolt kinézete, valamint jó közérzetének biztosítása. Az, hogy maga a kozmetikázás pár percet vagy jó pár órát tart, hogy napi feladat, vagy elég hetente, néhány hetente kivitelezni, attól függ, milyen fajtájú és milyen szőrtípusú kutyája van.

Tovább
A bűzmirigy és annak rendben tartása

A bűzmirigy és annak rendben tartása

Ismerős jelenet lehet, hogy a kutyák ismerkedéskor egymás hátulját szaglásszák. Van, aki megdöbben ezen, más viccesnek tartja, de sokan egyáltalán nem értik, miért is van ez. A legtöbb gazda bele sem gondol, hogy ágyában vagy kanapéján heverésző kedvence bizony ragadozó állat. Pedig az.

Tovább
Spiccek – a nagy bundás nagy család kozmetikája

Spiccek – a nagy bundás nagy család kozmetikája

A spiccek általában kettős szőrzettel rendelkeznek, azaz a fedőszőrök között többszörös aljszőr bújik meg. Ilyen bundával büszkélkedhetnek még a különféle méretű spicceken kívül a husky, a malamute, a chow-chow és a napjainkban egyre népszerűbb akita.

Tovább
Tacskókozmetika

Tacskókozmetika

A három eltérő méreten (kaninchen, törpe és standard) belül három szőrtípus is elkülönül. Kozmetikai szempontból a rövidszőrű a legkevésbé problémás. A szálkás szőrű egyedek kemény tapintású fedőszőre egyenes szerkezetű, dús aljszőr bújik meg alatta. Igen jellegzetes a dús bajusz, szakáll és a bozontos szemöldök.

Tovább
Szetterek kozmetikája

Szetterek kozmetikája

Négy szetter fajtát különböztetünk meg: ír szetter (vörös), vörös-fehér ír szetter, angol szetter (fekete-fehér, narancssárga-fehér, barna-fehér, barna-cser vagy trikolor) és gordon szetter (fekete cser jegyekkel). A szetterek szőrzete selymes, hosszú és zászlós, mindig egyenes vagy kissé hullámos, ne lehet göndör.

Tovább
Spánielek kozmetikája

Spánielek kozmetikája

A legismertebb spániel fajták az angol és az amerikai cocker spániel, bár még igen sok fajta létezik a vadász spánielek csoportjában. Az angol cocker szőrzete selymes, egyenes, sima, jellegzetes zászlókkal a test alsó vonalán és a végtagokon, valamint a farkon.

Tovább
A kutya és fodrásza

A kutya és fodrásza

Szőrtípusától függetlenül minden fajtának szüksége van megfelelő szőrápolásra, az azonban elvitathatatlan, hogy a legkomplexebb gondozást a hosszú szőrű ebek igénylik. Éppen ezért fontos kérdés, hogy a hosszú szőrű fajták gazdái hogyan tehetik könnyebbé és mind a kutya, mind saját maguk számára élvezetesebbé a procedúrát.

Tovább
Manikűr vérzés és fájdalom nélkül?

Manikűr vérzés és fájdalom nélkül?

A lábak karbantartása a kutyáknál is fontos. Hosszú, visszahajló karmokkal sétálni a kutyának fájdalmas kaland, de hosszú távon a kutyapedikűr elhanyagolása sérülésekhez, fertőzésekhez vezethet. Az ujjak közötti hosszú szőr is komolyan akadályozhatja a kutya mozgását.

Tovább
Hihetetlen: a szagűzés fortélyai

Hihetetlen: a szagűzés fortélyai

Egyes fajták, például a basenji, legalább annyira kényesek kozmetikájukra, mint a macskák. Azonban – valljuk be – a legtöbb eb egyáltalán nem bánja még azt sem, ha már bűzös borzra hajaz állapota, sőt, mintha még büszke is lenne rá. Egyszóval: a legkevésbé sem rajonganak a fürdetésért.

Tovább