Manikűr vérzés és fájdalom nélkül?

A lábak karbantartása a kutyáknál is fontos. Hosszú, visszahajló karmokkal sétálni a kutyának fájdalmas kaland, de hosszú távon a kutyapedikűr elhanyagolása sérülésekhez, fertőzésekhez vezethet. Az ujjak közötti hosszú szőr is komolyan akadályozhatja a kutya mozgását.

Nem csak a karomvágás, de a talppárnák és a ujjak közének rendszeres ellenőrzése is elengedhetetlen része a gondos gazda életének. Ez a leggyakoribb kérdés, melyet a gazdák feltesznek, ha a kutya kozmetikázása szóba kerül.

A kutyakarom

Nem csak azt érdemes tudni, hogyan kell vágni a kutya a karmait, de azt is, mikor. A karom folyamatosan nő, és az, hogy mikor van ideje rövidebbre vágni, nagy mértékben függ a kutya életmódjától. Ha az eb sokat járkál kemény talajon, lehet, hogy egyáltalán nem is kell hozzányúlni, mert szépen kopik.

Ám ha az eb főleg füvön, homokon, avaron mászkál, akkor a karomvágás fontos része lesz közös életüknek. Érdemes elsajátítania a karomvágás mikéntjét, mert a vérzéssel és fájdalommal járó vágás után a kutya minden alkalommal küzdeni fog a szükséges procedúra ellen, ráadásul extrém esetben akár komoly sérülést és deformációt is okozhat.

Amennyiben tart a feladattól, akkor el is viheti minden alkalommal egy kutyakozmetikába, de a legtöbb állatorvos is szívesen segít a feladat megoldásában. Mind a ketten pontosan tudják, hogyan kell a karmokat vágni, és megfigyelheti, hogy addig primadonnaként viselkedő kedvence milyen nyugodtan tűri a szakavatott kezek munkáját.

kutya lába és karomvágó

A „mikor”.

Érdemes fiatal kölyökkorban elkezdeni a karmok rendszeres vágását, a kutyák ugyanis általában vonakodnak csak úgy odaadni a lábukat egy kis macerára.

Ám ha hozzászoktatja, akkor nyugodtan fogja tartani és tűrni, hogy megrövidítse a karmokat, mert tudja, hogy egyrészt kényelmesebb lesz neki, másrészt jutalmat kap a végén. Ha eljut odáig, hogy a kutya engedi a mancsát megfogni, akkor gyakoroljon enyhe nyomást a talppárnákra és a karmokra, csipkedje meg a lábujjak közét. Ennek tűrése is jutalmat érdemel!

Kérje meg az állatorvost vagy a kutyakozmetikust, mutassa meg, hogyan kell levágni a karmokat. Mikor először fog hozzá egyedül, ügyeljen arra, hogy mindig csak a karom végét vágja le, inkább többször keveset, mint egyszerre túl sokat. A karomban futó vérerek megfelelő világítás mellett általában jól láthatók. Arra kell csak ügyelnie, hogy a vágást a vöröses rész, azaz a vérér felett befejezze.

A szükséges felszerelések

A kisállat áruházakban temérdek féle karomvágó eszköz kapható. A leggyakrabban használatos az úgynevezett guillotine – os karomvágó.

Nagyobb fajtához lehet, hogy egy erősebb eszköz lesz szükséges, mivel ezeknek a kutyáknak meglehetősen erős a karma. Kérje ki az eladó tanácsát, megnevezve, milyen fajtájú kutyája van.

Vannak gazdák, akik előszeretettel le is reszelik a karomvégeket, hogy az ne legyen érdes, durva. Azonban tény, hogy a legtöbb kutya örül, ha a karomvágás után megszabadul a macera alól, nemhogy még a reszelgetést is viselje.

Érdemes beszerezni valamilyen vérzéscsillapítót arra az esetre, ha mégis belevágna a karomba.

A kutyakarom anatómiája

Sokkal könnyebben meg tud birkózni a karomvágás feladatával, ha tisztában van a kutyakarom anatómiájával. A kutya karmát egy kemény külső burkolat fogja körbe, ez védi a sérülésektől a belső, puhább részt, melyben a vérerek és az idegvégződések vannak.

Világos karmú kutyáknál ez a belső rész tökéletesen jól látható, halvány rózsaszín árnyalata áttetszik a külső, kemény burkolaton. Esetükben sokkal könnyebb a karomvágás, hiszen ez a rózsaszínes rajzolat mutatja, meddig szabad vágni.

Azonban a legtöbb kutya karma fekete, így a belső rész láthatatlan. Épp ezért nagyon fontos, hogy tudja, hogyan kell vágni a karmokat. A sok kicsi sokra megy elve nagyon hasznos ebben az esetben, azaz inkább többször keveset vágjon, mint egyszerre egy nagyot.

Miközben rövidíti a karmot, folyamatosan ellenőrizze. Amint egy apró, sötét folt jelenik meg a karom végén, álljon meg, ez már azt jelzi, hogy elérte a belső részt. Ne vágja tovább! Ha mindig csak kicsiket vág, látni fogja a halványabb színű belső részt, ebből tudja, ideje megállni.

Ne feledkezzen el a kutya farkas karmairól sem! Ez a mancsokon kissé feljebb, a belső oldalon nő, és soha nem érintkezik a talajjal. Éppen ezért az is előfordulhat, hogy teljesen csigába csavarodik, ha nem ügyelnek rá és nem vágják le. Az ilyen, elhanyagolt farkas karom könnyen beakad mindenbe, legyen az aljnövényzet, ágynemű vagy bármi más.

A legjobb módszer

A legjobb, ha a kutyát egy asztalra vagy más, stabil helyre fekteti. Kisebb kutyát akár a térdére is fektethet. Az asztalra érdemes egy csúszásgátló szőnyeget tenni, nehogy megsérüljön az állat. Kérjen meg egy családtagot, hogy fogja és nyugtassa a kutyát, amíg gyorsan levágja a karmokat. Persze előfordulhat, hogy kutyája a türelem és a tolerancia mintapéldánya. Ebben az esetben ön szerencsés gazda, a karomvágás könnyű feladat lesz, de a segítő kéz sosem árt.

Lehet, hogy feleslegesnek tartja, de olvassa el a karomvágó eszköz használati utasítását. Például a guillotine-os karomvágókkal  alulról felfelé kell vágni, sosem fordítva.

Helyezze a karomvágót a kívánt helyre és várjon, amíg kutyája abbahagyja egy pillanatra a vergődést, nyöszörgést, hisztizést, majd gyorsan vágjon egyet.

Türelemjáték az egész, de így is megéri mindig csak egy kicsit vágni, hiszen így a kutya is kevésbé lesz stresszes, minta egy fájó, vérző nagy vágás után. A cél, hogy a karom ne érjen túl a talppárnákon, szóval addig kell „csak” vágnia mindegyiket.

kutyakozmetikus kis keverék kutya karmát vágja

Ajaj! Sikerült belevágni!

Még ha pontosan tudja is, hogyan és mit kell tennie, balesetek akkor is előfordulhatnak.

Ha belevág a kutya karmába, az nem csak vérzik, de fáj is. Persze a gazda sem örül, de mindenkivel előfordulhat ilyen eset, főleg ha a kutya mocorog és tiltakozik. A legjobb, ha megtanulja, mit kell ilyenkor tenni.

Először is tudatosítsa magában, hogy a helyzet közel sem olyan drámai, mint amilyennek látszik. Nyugtassa meg magát, aztán a kutyát és kínáljon neki egy békülős jutalomfalatot. Amíg azt rágcsálja, kezelje le a vérző karmot vérzéscsillapítóval. Máris vége a drámának!

A vérzés csillapításának több módja van.

  • Hagyja, hogy a vérzés magától elálljon, ez akár 5-7 percig is eltarthat.  Ebben az esetben készüljön fel arra, hogy a kutya össze fogja vérezni a szőnyeget, a padlót és minden bútort, amire felugrál.  Sőt, kedvence el is kezdi nyalogatni a vérző karmot, amitől a vérzés még tovább fog tartani.
  • Megoldás lehet, ha rányom egy kis selyempapír darabot a vérző karomra, esetleg rászór egy kevéske kukoricalisztet.
  • Beszerez vérzéscsillapító szert és ezzel kezeli le a karmot. Ebben az esetben a vérzés pár másodpercen belül eláll. A legtöbb kisállat szakáruházban kapható vérzéscsillapító szer. Ráadásul ez nem csíp, nem mar, a kutyát a legkevésbé sem zavarja, és - ami nem mellékes – nagyon gyors megoldás.

A lábakat is ellenőrizni kell

Legalább olyan fontos a kutya mancsainak rendszeres ellenőrzése, mint a karomvágás.

Rendszeresen ellenőrizze a talppárnákat, nem szúródott-e beléjük tüske vagy törött üvegdarab. Nyaraláskor, ha a kutya a tengerben is megmártózott, mossa le lábáról a sós vizet.

Erdőjárás után sem árt egy gyors vizsgálat, különösen a hosszú szőr kutyák hajlamosak szinte az egész aljnövényzetet hazacipelni a bundájukban.

Télen az utakat sózással fagymentesítik, ez sem igazán tesz jót a kutya tappancsoknak, ráadásul a hó alatt rejtőzhetnek olyan tárgyak, amelyek, ha a kutya belelép, felsértik a talpát.

Ajánlott cikkek