Spánielek kozmetikája

A legismertebb spániel fajták az angol és az amerikai cocker spániel, bár még igen sok fajta létezik a vadász spánielek csoportjában.

Az angol cocker szőrzete selymes, egyenes, sima, jellegzetes zászlókkal a test alsó vonalán és a végtagokon, valamint a farkon. Trimmelős fajta, a trimmelés akkor a legsikeresebb, ha kézzel végzik. Szinte az egész testet trimmelik, a zászlók kivételével, azok összedolgozása ritkítóollóval történik. A fejtetőn,a  fülek külső oldalán, a nyakon,a  hát vonalán egészen a mellkas közepéig, a mellső lábak elülső éle, a hátulsó lábak külső oldala csánkig, a farokrész felső éle a trimmelendő részek. A nyakat nyírják, vagy ritkítóollóval rövidítik a szőrzetet. Szintén nyírják a fülek felső harmadán a szőrzetet és a koponya oldalsó részeit. Az előmell zászlóját ollóval igazítják, akárcsak a farok alsó vonalának zászlós szőrzetét.  A mancsok formája kerek macskamancs. A fül szőrzetének nyírásakor ügyelni kell, hogy az arányaiban igazodjon a testhez. Az angol cocker szőrzetének ápolásakor ügyelni kell, hogy a természetes hatás megmaradjon. Fürdetni nem szükséges, ha nagyon elkerülhetetlen, akkor a szőrzetnek megfelelő sampont válasszon. Kiállítási kutyáknál nagy odafigyelést igényel a zászlók alapos kefélése mellett a bontás is.

Az amerikai cocker spániel sokkal mesterkéltebb benyomást keltő, köszönhetően a szőrzet szoborszerű formázásának. A rendszeres szőrbontás, fésülés elkerülhetetlen, heti rendszerességgel elvégzendő feladat. A háton és a nyakon trimmelik a szőrzetet. A rövid farok szőrzetét is leszedik: tetején trimmelik, salját nyírják, míg hosszú farok esetében alul zászlót hagynak. A füleket kívül és belül is le kell nyírni a felső harmadon. A nyakon, a koponya oldalán és az arcorri részen szintén nyírják a szőrt. Igen jellegzetes a fej szőrzetének formája: a fejtetőn a szemek fölött ún. laposított bóbitát hagynak. A hosszú szoknyát, a zászlókat mindig összedolgozzák a trimmelt részekkel, ez a feladat ollóval történik. A mancsok és talppárnák kinyírása után a lábakon felfelé harangformát ollózva alakul ki a jellegzetes lábforma. Az amerikai cocker akkor szép, ha meg van fürdetve, persze elsősorban kiállítási felkészítésnél kell erre, és a főnözős szárításra nagy hangsúlyt helyezni.

Ajánlott cikkek