Az ősi magyar puli kozmetikája

A puli az egyik legkedveltebb magyar kutyafajta. Szőre nemezes, ami legalább negyedéves ápolást igényel. A fajta kozmetikázásában a fésű és a kefe használata nyugodtan elfelejthető, sőt, tilos!

A zsinóros szőrzet úgy alakítható ki, ha a kutyát az oldalára fektetve soronként és tincsenként feltépik a bőr irányába a szőrzetet. Arra kell ügyelni, hogy ne egyetlen nagy, erős mozdulattal tépjük a szőrt, hanem inkább szakaszosan, vigyázva a bőrre. Oda kell figyelni arra, hogy általában hüvelykujjnyi szélességű tincseket tépjünk, egyrészt mert így lesz szép a bunda összhatása, másrészt mert a túl vékony tincsek kiszakadhatnak.

A pulit fürdetni nem kell, ha nagyon muszáj, akkor is nyáron, melegben történjen ez, mert a zsinóros bundát teljesen megszárítani szinte lehetetlen. Fürdetéskor ügyelni kell arra, hogy ne dörzsölje a tincseket, hanem nyomkodással tisztítsa. Ügyelni kell arra, hogy minden samponmaradékot kiöblítsen a bundából. Mivel a fürdetés során a szőrzet ismét összeállhat, a szárítás előtt érdemes átnézni, és esetleg újra feltépni, ahol szükséges.

Ajánlott cikkek