E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Száraz kutya az esőben

A nyár a legtöbb gazda számára egyet jelent azzal, hogy több időt lehet a kutyával a szabadban tölteni. Igaz ez az őszi, melegebb napokra, az indián-nyár szép időjárását sokan kihasználják. De eső ilyenkor is érkezhet, akár egy frissítő, nyári zivatar, akár egy kiadós, őszi eső. Az esős idő pedig több kosszal jár.

Tovább

Hibák az etetés körül

Azt hiszem, mondani sem kell, hogy a gazdák a legjobbat szeretnék megadni kedvenceiknek, legyen szó bármiről. Nincs ez másként az etetés terén sem, mégis előfordulhat, hogy hibás döntést hoznak anélkül, hogy annak tudatában lennének. Márpedig a megfelelő táplálás, a megfelelő tápanyagok biztosítása az alapja minden másnak. De melyek ezek az apró, ám orvosolható, kiküszöbölhető hibák?

Tovább

A kutya fogainak ápolása

A jó hír az, hogy a fogszuvasodás igen ritka a kutyáknál. A rossz pedig, hogy világszerte az ebek közel nyolcvan százaléka szenved valamilyen szájüregi betegségtől. A menhelyről örökbefogadott kutyák esetében ez az arány bizony inkább a százhoz, mint a nyolcvanhoz közelít.

Tovább

Tudatos növényválasztás

Sokan vagyunk, akik nem csak az állatokat, de a növényeket, virágokat is nagyon szeretjük, és örülünk, ha otthonunkat, kertünket velük díszíthetjük. Sajnos azonban nem minden szépséges növény és virág kompatibilis az állatokkal. Olyannyira nem, hogy sokuk kifejezetten mérgező, akár halálos is lehet a számukra.

Tovább

Hogyan válasszunk szőnyeget a kutyás házba?

Sok esetben döntésre kényszerül a család, hogy olyan berendezést válasszon az otthonába, amilyenre mindig is vágyott, vagy inkább olyat, amelyik kompatibilis a kutyával. Sokan inkább rádobnak egy régi takarót a szépséges kanapéra, hadd nézze a kutya onnan a tévét. Végül is, a takarót le lehet venni, ha vendégek jönnek, nemde?

Tovább

Miért szeretik a cicák a szalagokat?

Nem csak a kölyök macskák, de a felnőtt cicák is szeretnek játszani a különféle szalagokkal, zsinórokkal, fonalakkal. Bár ilyenkor különösen bájosak és aranyosak, nagyon jó fotókat lehet rólunk készíteni, bizony ennek a játéknak megvan az a veszélye, hogy a macska lenyeli a fonalat, cérnát, bármit. Ez pedig már korántsem olyan vicces helyzet, ugyanis komoly következményei lehetnek.

Tovább

Kutyasampon - DIY

Manapság az öko-kultúra és a bio-divat jegyében sokan házilag készítenek sampont, tusfürdőt, mosogatószert. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezzel pénzt sórolnak meg, másik inkább azért választják ezt a megoldást, mert így biztosak lehetnek a környezteszennyezés minimalizálásában, vagy csak a természetes anyagokban bíznak.

Tovább

Nem akarja, mégis bántja?

Tudjuk, a legtöbb gazdi  feltétel nélkül szereti kedvencét, gondoskodik róla, megad neki mindent, és még véletlenül sem bántaná. Ám még a legtapasztaltabb tulajdonosok is árthatnak kutyáiknak vagy macskáiknak, ráadásul még csak nem is veszik észre. Egy-egy hibás lépés elég, ami fel sem tűnik a hétköznapok során. De nem kell aggódni, egy kis odafigyeléssel ezek mind elkerülhetők.

Tovább

Kerti parti kutyákkal

A nyár a kerti partik, medencés bulik, grillezések időszaka. Az emberek – ha tehetik – a nap nagy részét a kertben töltik, és bizony ilyenkor a kutya körülöttük ugrál. Élvezi, hogy végre nem csak ő rója a köröket, hanem társasága is akad. Akinek van medencéje, az már jó eséllyel megtanulta, hogyan óvja kedvencét. Ám mi a helyzet a kerti sütögetésekkel, grill partikkal? Mert bizony a finom végeredménnyel kecsegtető, kellemes időtöltés is rejt magában veszélyeket a kutyák számára.

Tovább

Kutyát vagy macskát?

Sok családban, ahol akár a felnőttek, akár a gyerekek kérése miatt kutyát vagy macskát szeretnének venni vagy örökbe fogadni, felmerül a kérdés, melyiket válasszák a két faj közül. Hiszen mind a kettő cuki és szőrös, legalábbis általában, négy lábuk van, ls kifejezetten jól be tudnak illeszkedni a család életébe. Mégis, a két faj között sokkal több és lényegesebb különbség van, mintsem az, hogy az egyik nyávog, a másik nem, az egyiket le kell vinni sltálni, a másikat nem.

Tovább

Rock'n'Roll kutyák

A Tiger man című dalában Elvis Presley úgy jellemzi magát, hogy ő a dzsungel királya. Nos, ez bizony igaz a rock’n’roll királyára. Elvis ugyanis imádta az állatokat, sőt, neki magának is sok állata volt. Már apró gyerekként sok állat vette körül, rajongott értük, olyannyira, hogy tragédiaként élte meg, amikor kétéves korában kedvenc kakasa meghalt. Olyannyira sok állata volt rövid és tragikus véget ért élete során, hogy mindet név szerint felsorolni szinte lehetetlen lenne.

Tovább

Tacskók - festményeken

A tacskók nagyjából a XV. században alakultak ki Németország területén. Elsődlegesen vadászati céllal alkalmazták őket, főleg apró vadakra, főleg borzra. Napjainkban a kilenc tacskófajta legtöbb példánya házi kedvencként éli boldog mindennapjait. Bizony, a tacskó nagyon intelligens fajta, éppen ezért nagyon sokan kedvelik. Nem véletlen, hogy sok művészt is megihletett az apró, rövid lábú eb.

Tovább

A kopasz macskák különleges igényei

A szőrtelen macskák már jó ideje igen népszerűek. Sokan csak enyhébb mértékben allergiásak a macskaszőrre, ezért úgy gondolják, hogy egy kopasz cicával könnyebben együtt tudnak élni, mások pedig azért kedvelik ezeket a fajtákat, mert barátságos, kedves, kissé kutyaszerű a karakterük. Azzal együtt, hogy különleges megjelenésük mellett tündériek, nem árt felkészülnie annak, aki ilyen cicát szeretne a családjába fogadni.

Tovább

A tüzes vörös

Amilyen kicsinyke sziget Írország, annyira sok fajtát adott a világnak. Szinte majdnem ugyanannyit, mint a földrésznyi Afrika. A négy ír fajta - ír farkas, ír vízi spániel, ír szetter és ír terrier - közül ez utóbbi a legősibb. Na de milyen egy tipikus ír ember? Vörös hajú és tüzes természetű. Akárcsak az ír terrier.

Tovább

Afrikából jöttem, mesterségem címere…

Nagyon sok kutyafajta történeti, eredeti leírásánál olvashatjuk, hogy származása ilyen vagy olyan módon visszanyúlik Afrikába. A kontinens 29 650 000 km²-es területével a második legnagyobb kontinens, 1,3 milliárd fős népességével a második legnépessebb. Ötvennégy szuverén állam, két nem elismert, de facto állam és egy bizonytalan státuszú terület található Afrika földjén. Ennek ellenére ma már csak alig öt olyan kutyafajtát tudunk felsorolni, melyet ez a földrész magáénak tudhat, ráadásul a basenji, bár Közép-Afrika szülötte, mégis Nagy-Britanniát jelölik meg fajtagazdaként, az azawakh esetében pedig ez Franciaország. Na de nézzük egyenként, melyek az afrikai kontinens kutyái.

Tovább

Carl Reichert, az állati zsánerfestő

A XIX. századi Monarchia adott pár igazán jó festőt a művészettörténetnek, ám azt is tényként kell elismerni, hogy a fotográfia születése bizony adott pár pofont ennek a művészeti ágnak. „A mai nappal a festészet meghalt! - mondta Paul Delaroche, a francia historizmus népszerű festője.

Tovább

A határvidékek ebe

Mit is kell tudni a terrierekről? Bizonyos, hogy elsősorban vadászkutyák voltak, mégpedig az úgynevezett kotorék kategóriában. Üldözték, irtották a patkányokat, egereket és más apró rágcsálókat, ezzel pedig gondoskodtak saját élelmükről is. A menekülő, elbújó, elvermelő rágcsálókat nyugtalan morgások és ugatások kíséretében harciasan kikotorták búvóhelyükről, vagy a föld alatt pusztították el őket.

Tovább

Idős macskák viselkedési problémái

Az öregedés az állat szerveinek működésére hatással van, beleértve a kognitív funkciókat. A kognitív, más szóval megismerő funkciók egy gyűjtőfogalom, melyhez a következő területek tartoznak: figyelem, megfigyelőképesség; érzékelés-észlelés; emlékezet; gondolkodási funkciók.

Tovább

A csukcsi kutya alaszkai karrierje

A husky története több ezer évesre tehető. Bár írásos emlékek egészen az 1800-as évekig nem maradtak fenn, feltételezhető, hogy kialakulásában nagy szerepe volt az éghajlatváltozásoknak. A jégkorszakok idején a Bering-szoros környékén, elsősorban a Csukcs félszigeten és Kamcsatkán élő népek életmódja is megváltozott és a túlélés érdekében kellett munkálkodniuk. 

Tovább

A Titanic kutyái

Az RMS Titanic 1912. április 14-én süllyedt el. Korának legnagyobb utasszállító óceánjáróját elsüllyeszthetetlennek tartották. A 2225 utassal és 12 kutyával kihajozó Titanic a katasztrófa előestéjén több jégjelentést is kapott, ami hasonló útvonalon haladó hajók adtak le, ám mivel a távírók túlterheltek voltak, ezekből csak igen kevés jutott el a hajó parancsnoki hídjára. 23:40-kor Frederick Fleet, az egyik őrszem úszó jégyhegyet vett észre, így meghúzta a vészharangot. Hiába kezdték meg a fordulást, a jéghegy végigsúrolta a hajó jobb oldalát. Az utasok enyhe remegést érezhettek csak, ám a tapasztalt tengerészek számára hamar nyilvánvalóvá vált a helyzet súlyossága, és az, hogy a hajó menthetetlen.

Tovább