E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Valentin nap a kutyának

"Szeret, nem szeret…."- játsszák a gyerekek, és a szerelmes lányok Valentin nap előtt. Nos, ezt a kérdést nem kell feltennie kutyájával kapcsolatban, ugyanis ő szeretni fogja minden körülmény között. A kutyát nem érdekli, hogy gazdája sovány vagy telt, szép vagy csúnya, szegény vagy gazdag.

Tovább

Hazavittem! Mit csináljak?

Mikor legyen a nagy nap? Mikor viheti végre haza az apróságot? Persze mindenki lehetőleg már tegnapelőtt szeretné, de legalábbis most azonnal. Higgye el, érdemes várni, több okból is. Egyrészt a kiskutyáknak illendő egészségügyi szempontból és szocializációjuk miatt is minimum nyolchetes korukig a gazda és anyjuk mellett maradni. Másrészt célszerű olyankor hazavinni a kicsit, amikor a család, de legalább annak egy tagja az első napokban otthon tud maradni az új jövevénnyel.

Tovább

Rendhagyó terrier Skóciából

Erről a különleges, megragadóan kedves és bátor kutyafajtáról Walter Scott, 1814-es, Guy Mannering című regényében olvashatunk először. Korábbi írásos emlékek is vannak, amelyekben szó van só-bors és mustár terrierekről, de igazán ez a regény tette ismertté a fajtát a világon. Anglia és Skócia partvidékein éltek a mai dandiek ősei, e kissé zord éghajlatú és barátságtalan vidéken. Kisebb emlősök vadászatára használták őket, bátor, félelmet nem ismerő, rendkívül okos és értelmes kutyák voltak.

Tovább

Gondolatok az ebtartás történetéről és kulturájáról

Egykoron, nagyjából 2012 táján az ebadó bevezetésével próbálták rendbe tenni a hazai közállapotokat. Aztán 2017-ben egy, az állatvédelmi törvényt módosító ezirányú javaslat borzolta a kedélyeket. Jelenleg azonban a helyzet az, hogy az önkormányzatoknak módjukban áll ún. ebadót kivetni, de a gyakorlatban ezt nem, vagy alig pár helyen teszik meg.

Kérdés azonban, hogy a hazai kutyatartási kultúrát javítaná-e egy esetleges ebadó bevezetése. A pet4you csapata sokkal inkább amellett van, hogy oktatással, neveléssel és pozitív példákkal, a kutyát és macskát tartók segítésével, tanácsokkal sokkal több érhető el, mint efféle kvázi büntető eszközökkel.

Tovább

Kutyák érméken

Ha a kutyája még egyetlen kiállításon sem győzött, vagy nem is érzi feltétlen szükségét annak, hogy díjnyertest és sztárt csináljon belőle, mégis adhat érmét barátjának, teljesen önállóan, a bírók ítéletétől függetlenül, megfelelő témájú ezüst- vagy aranymedált vásárolva neki.

Sokan gyűjtenek kedvenc állataikat ábrázol emléktárgyakat, például naptárakat, képeslapokat, bélyegeket, szobrocskákat vagy akár nemesfémből készült érméket. A következő gyűjtemény két okból is értékes: esztétikai szempontból, illetve befektetésként.

Tovább

Egy igazán ritka fajta - az Azori szigeteki kutya

Portugália távoli szigetein, az Atalanti-óceán közepén található Azori-szigeteken egy különleges munkakutya él, a Căo de fila de Săo Miguel, azaz az Azori-szigeteki pásztorkutya. Săo Miguel az Azori-szigetek legnagyobb, ezáltal központi szigetének neve, és innen ered a fajta elnevezése is.

Tovább

Kreatív kertészet, avagy topiary kutya

Lassan itt a tavasz, érdemes már most - legalább gondolatban - felkészülni a kerti munkákra. Mindazon kutyakedvelők számára, akik szeretnek kertészkedni és örömüket is lelik abban, mi lehetne élvezetesebb mind egy kis élő művészeti alkotás létrehozása, persze kutya formában?

Hagyományosan a topiary figurákat lassan növő bokrok vagy sövények, például tiszafa vagy bukszus finom nyírásával alkotják a kívánt formára. Nagyszerűen néznek ki, de évekig tart kivitelezésük! Ám jó hír, hogy ha gyorsabb eredményt szeretne elérni, van módja is a várakozási idő lerövidítésének.

Tovább

A vakvezető kutya

Hosszú évszázadokon át volt a vak emberek társa és segítője a kutya, de az első rögzített kísérletre a kutyák, mint vakokat segítő állatok módszeres kiképzésében a 18. században került sor, amikor is egy párizsi kórház kutyákkal látta el vak pácienseit, hogy azok kísérjék őket a város utcáin, majd a tapasztalatokat rögzítették.

Tovább

Fitness a kutyának, fitness a gazdának

A számmisztikával foglalkozó emberek szerint a 20-as szám az ébredés száma. Azt vallják, hogy a 20-as vibárlású embereket mindig új célok, tervek és ambíciók hajtják, és bár érhetik kudarcok, olyan adottságokkal bír, mellyel a megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képes megoldani. Az előttünk álló új esztendő évszáma két 20-ast is rejt magában. És akár hiszünk a számmisztikában, akár nem, ha hiszünk céljaink, terveink megvalósulásában, az már komoly lépés a siker felé.

Tovább

A nagy kutyás divatshow

Január 14-e a tengerentúlon a National Dress Up Your Pet Day, azaz a nap, amikor mindenki ruhába öltözteti kedvencét. Nos, a kutyák esetében ez egyáltalán nem meglepő, hiszen egyre gyakrabban látunk az utcán, séta közben kabátkába öltöztetett kedvenceket.

De kinek mi jut eszébe a kutyaruháról? Az idősebb korosztály nagy részének azonnal a kötött pulóverben karikalábain idős gazdája mellett guruló tacskó képe villan benne. Az ifjabbak azonnal Paris Hiltont és csillogó pink ruhácskába öltöztetett ölebeit látják lelki szemeik előtt.

Tovább

Amit az oltásokról tudni kell....

A felelős gazda egyik feladata, hogy kedvenceit rendszeresen ellenőroztesse az állatorvossal, és beadassa neki a szükséges védőoltásokat, hiszen tudja, hogy a megelőzés mindig hatékonyabb, kíméletesebb, és nem utolsó sorban költségkímélőbb, mint az esetleges betegségek kezelése. Az oltások segítenek a súlyos, életveszélyes betegségek megelőzésében. Ezáltal az oltás a legegyszerűbb módja, hogy kedvence hosszú, egészséges életét biztosítsa.

Tovább

Mennyire hasonlítanak ránk a kutyáink?

Tudjuk, hogy az ebek figyelik és nézik a tévéműsorokat, de hihetetlen vagy sem, négylábú kedvenceink képesek olvasni arckifejezésünket, kommunikálják felénk a féltékenységet, de az empátiát is. Mindezeket az emberi dolgokat bizony tőlünk, emberektől tanulták el az evoolúció során, mialatt a farkasból háziasított kutyává fejlődtek. Nos, volt rá uszkve 11-16 ezer évük…

Tovább

10 újévi fogadalom kutyásoknak

Fogadalmakkal minden új év kezdetekor tele a padlás, igaz? A fogyókúra, az egészségesebb életmód, az edzés, a dohányzásról leszokás ígérete a szilveszter hangulatával együtt repül el az első kemény munkanapon. Vajon a tavalyi fogadalmait betartotta? No és azokat, amiket kutyájának ígért? Vagy az eb bánatos kutyaszemekkel néz?

Tovább

Tippek szilveszterre

Minden évben visszatérő probléma, hogy sok kutya nehezen, vagy egyáltalán nem viseli a szilveszteri hangzavart, a petárdák zaját, a tűzijátékok hangját és látványát. Érdemes újra felidézni, hogyan lehet megelőzni, hogy baj legyen, elszökjön a kutya, vagy a pániktól rosszul legyen, és emlékeztetni arra, mit szabad és mit nem ajánlott tenni ilyenkor.

Tovább

Elnöki állatok, avagy a Fehér Ház állatai

A Fehér Házat szinte az első pillanattól állatszerető elnökök lakták. Kettő kivételével minden elnök tartott valamilyen állatot, legtöbben kutyát, macskát, lovat. Sok ajándékba kapott, egzotikus állat valamilyen állatkertbe került. De nézzük, milyen érdekességek kapcsolódnak a hatalmas ország híres elnökeinek nevéhez.

Tovább

Ha még tart a vendégjárás....

Idén hosszúra nyúlt az ünnep. Sokaknak nem kell dolgozni menni karácsony és szilveszter között, sokaknak megadatik, hogy kicsit hosszabban ünnepljenek. Emiatt pedig több vendég, családtag, barát jön látogatóba, hozzák a finom falatokat, italokat, ajándékokat, a gyerekek bandáznak a gyerekszobában, persze néha kikacsintva egy kis bejgliért, sütiért....

Tovább

Hogy valóban boldog legyen a karácsony....

A pet4you csapata egy neve elhallgatását kérő cégtől nagy mennyiségű táp felajánlást kapott, ránk bízva, hogy kinek, melyik rászorulónak adjuk tovább, kicsit örömtelibbé téve a karácsonyi ünnepet és megkönnyítve a petárdázások miatt várható szilveszteri rohamot. Az adományban voltak nagy kiszerelésű és kisebb csomagolású kutyatápok, gyógytápok, cicaeleség, konzervek, sőt, még csodás kutyajátékok, kutya-és cicaszállító dobozkák, takarók is.

Tovább

Mit vegyek a cicámnak karácsonyra?

Kedvenceink nem tudják, hogy a karácsony ünnepének jelentősége miben rejlik. Ők nem várnak csilivili ajándékokat, nem írnak kívánságlistát. Egyetlen dolgot kérnek csak: sok-sok szeretetet. Persze érzik ők is, hogy karácsony közeledtével más a hangulat. Érzik a rohanást, a kapkodást, de az örömteli várakozást is. Látják a karácsonyfa és a díszek csillogását, érzik a finom illatokat, de amit a leginkább éreznek, az a gazdák öröme.

Tovább

Mit vegyek a kutyámnak karácsonyra?

Kedvenceink nem tudják, hogy a karácsony ünnepének jelentősége miben rejlik. Ők nem várnak csilivili ajándékokat, nem írnak kívánságlistát. Egyetlen dolgot kérnek csak: sok-sok szeretetet. Persze érzik ők is, hogy karácsony közeledtével más a hangulat. Érzik a rohanást, a kapkodást, de az örömteli várakozást is. Látják a karácsonyfa és a díszek csillogását, érzik a finom illatokat, de amit a leginkább éreznek, az a gazdák öröme.

Tovább

Zajfóbia és tűzijáték – hogyan segítsek a kutyámnak?

A viharok, a tűzijáték vagy egyéb erőteljesebb hanghatások nekünk, embereknek általában nem idegenek. Egy nagyobb durranásra maximum összerezzenünk, de az agyunk szinte azonnal be is azonosítja a zaj eredetét, ezért könnyedén túl is lépünk rajta. A kutyák sajnos nem feltétlenül így élik meg ezt a jelenséget.

Tovább