E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Valóban jobb házi kedvenc a cica?

Amikor valaki elhatározza, hogy házi kedvencet szeretne, általában határozott elképzelésekkel bír arról, hogy kutyát vagy cicát fogadó családba. Persze vannak páran, akiknek mindegy, mert egyformán szeretik mind a két fajt, és vannak azok, akiket a családtagok, barátok bizonytalanítanak el. Nem biztos, hogy az ellenérvek rosszindulatból születnek, hiszen előfordulhat, hogy más tűélesen látja, miért nem megfelelő választás számunkra egyik vagy másik állat.

Tovább

A világ legnagyobb kutyafajtája

Laikusok csak annyit tudnak, az ír farkas a világ legnagyobb kutyafajtája. Előszeretettel fotózzák együtt a csivavával, azaz a legkisebbel, prezentálandó a hatalmas különbségeket. A gigantikus termetű, szakállas behemót megjelenése tiszteletet parancsoló, de azt kevesen gondolnák, hogy e nemes eb az agarak családjának tagja. Borzas szőre miatt sokan nagyra nőtt keveréknek gondolják, de összehasonlítva őt a kecses, áramvonalas agarakkal ezen nincs is mit csodálkozni.

Tovább

Ha a kutya utálja a vizet

Vannak kutyák, melyek megőrülnek, ha vizet látnak, és azonnal a tóba, folyóba, medencébe vetik magukat. Még a sós tengervíz sem lehet visszatartó erő. Elég csak a labradorokra gondolni, ugye? De bizony nem minden kutya szeret pancsolni, úszni, sőt, van köztük, amelyik annyira fél, hogy ha a mancsa vizes lesz, máris pánikba esik. Azért nem kell elkeseredni, ez a helyzet is orvosolható.

Tovább

Valóban félnek a macskák a víztől?

Találkozott már macskával a tengerparton, a stradon, vagy akár a medence partján? A legtöbb ember erre azonnal rávágja, hogy „nem”. Tehát igaz lenne az az általánosan elfogadott vélemény, miszerint a macskák utálják a vizet?

Tovább

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Gazdi vagy? Hidd el, jobban tudsz kutyanyelven, mint azt képzelnéd. Na, jó, lehet, hogy nem beszéled folyékonyan, ehhez csak a kutyák értenek. De ha egy olyan világba csöppennél, ahol csak kutyák élnek, nem lennének gondjaid azzal, hogy megértesd magad. Hogy miért? Egyszerű! Mert jó gazdaként pontosan értesz minden egyes ideges nyüszögést, üdvözlést jelentő vakkantást, vagy veszélyt jelző ugatást. Pontosan tudod olvasni a kutya testbeszédét, akkor is, ha boldog, akkor is, ha éhes vagy szomorú, fáradt vagy játszani szeretne.

Tovább

A Felkelő Nap kutyája

Mi jut eszébe az embernek, amikor egy japán chin arcába néz? Nekem első pillantásra az szaladt ki a számon: kis Gizmo! Aprócska lény, aki árnyékként követi gazdáját, kidülledő szemeivel esdeklőn néz egy újabb kedves szóért vagy egy simogatásért. Hát még aki egy párhetes apró chinnel találkozik! A gyerekeim szerint szerény egyszerűséggel csak „hógolyó” az apróság, aki valóban egy nagy csomó szőr és két nagy szem.

Tovább

A nyávogás okai

A macska a nyávogást elsősorban az emberekkel való kommunikációra használja. Ennél ogva igen sok oka lehet annak, ha a cica nyávog. Lehet, hogy szimplán üdvözöl, kér valamit, vagy nemtetszését fejezi ki valami miatt. A nyávogás egyébként azért is érdekes, mert a macskák ezt a hangadást az egymással való kommunikáció során nem használják.

Tovább

Az istállóktól a grófi szalonokig

Ha griffon, akkor hány fajta is valójában? Nos, fajta csak egy, de három eltérő típus. A brüsszeli griffon szőrzete szálkás, színe pedig vörös. A belga griffon fekete, vagy fekete-vörös színben fordul elő, még a brabanti griffon szőrzete sima, színe pedig lehet vörös, fekete, vagy fekete-vörös.

De hogyan is alakult ki ez a bohókás kinézetű, kedves kis fajta, sikerfilmek sztárja, hírességek kedvence?

Tovább

Ihat-e kávét a cica?

Egykoron drága csempészáru volt, sokan haltak meg miatta. Voltak és vannak országok, ahol komoly fizetőeszköznek számít. Sokan szeretik, mások gyűlölik, de használják gyógyászati célokra is. Ez a kávé. Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálható valamilyen formában, és kínálják italként, használják kulináris receptek összetevőjeként, szépségápolási termékekként vagy akár kertészeti segédeszközként.

Tovább

Kisgyerekek és nagy kutyák

Azon kutyák számára, melyek korábban kevés időt töltöttek gyerekek közelében, egy totyogós kisbaba igencsak zavaró lehet. Sőt, némelyikük egyenesen rémisztőnek találja őket. Mégis, mi a megoldás, hogy a baba és a kutya együttélése nem csak sikeres, de boldog is lehessen?

Tovább

Ha a kutyát idegesíti a totyogó baba....

Vannak kutyák, melyek idegessé válnak a totyogó baba közelében, mások akár félelmet is érezhetnek. Ezekben az esetekben használja a tanácsokat, és tanítsa meg kedvencének, hogy akár jól is elsülhet a babával való interakció. Minél több pozitív élményt tud a gyerekhez kötni, annál hamarabb múlik idegessége, félelme. Amikor sétálni megy a babával, vigye el a kutyát is. Amikor játszik a babával, ne zárja el, vagy ki a kutyát, inkább találjon módot arra, hogy az eb is részt vegyen a játékban.

Tovább

Tíz dolog, amit a macskák utálnak

Nem véletlen, hogy a macskák a legnépszerűbb állatok a házi kedvencek sorában. Nem csak imádnivaló, kedves, kíváncsi kis lények, de tartásuk sem túlzottan költségigényes. Ugyanakkor igazi karakterek, minden cicának megvan a maga „szeretem - nem szeretem” lisátja. Na de mi az, amit a legtöbb macska egybehangzóan utál?

Tovább

Nyaraljunk együtt a kutyánkkal!

Nem tudom, ki hogy van vele, de mi nyaralni is a kutyákkal járunk, nem szeretjük őket otthon hagyni más felügyeletére. Persze nagy felelősséget jelent egy ilyen nyaralás, hiszen bár egyre több helyen fogadnak örömmel ebeket, mehetünk velük szállodába,  apartmanba, étterembe is, de felelünk viselkedésükért. Sokszor írtunk már arról, hogy a kutya akkor boldog, ha kutyaként és nem emberként kezelik őket, de ez nem azt jelenti, hogy neveletlen ebként viselkedhetnek bárhol is.

Tovább

Hogyan védjük kutyánkat a nagy melegben?

Nem hiszem, hogy akad olyan gazda, akinek ne jelentene gondot a nagy nyári melegben a folyamatosan friss, hideg víz biztosítása. Akár lakásban, akár kertben, udvaron tölti napjait a kutya, minél nagyobb a meleg, annál nagyobb szüksége van a friss vízre. Márpedig ha meleg van kinn, akkor a víz is hamar felmelegszik, és már nem lesz olyan üdítő.

Tovább

Fáraók kunkori farkú kutyája

A basenji különleges kinézete miatt csak olyan emberek számára ajánlott, akik nem veszik zokon, ha a figyelem rájuk irányul. Aki egy ilyen kutyával sétál, azt bizony mindenhol megbámulják. De hát mit lehet tudni erről a különleges fajtáról?

Tovább

Ha a kutyának melege van....

Az tavalyi nyár bizony odapakolt nekünk rendesen már eddig is.  Dőltek a melegrekordok, riadoznak a tévében, rádióban, mindenhonnan ömlött a jó tanács, mit kell tennünk, hogy elviseljük a nagy meleget. Ilyenkor az ember bekapcsolja a légkondicionáló berendezést, iszik egy kellemesen hideg, jeges italt, és máris jobban érzi magát. No de mi lesz idén, és mi a helyzet négylábú kedvenceinkkel?

Tovább

Egy mágnás meghódítja a szavannát

A kutyák és a vadászatok évszázadok óta szorosan kötődnek egymáshoz. A régmúlt időknek nem volt olyan nagyhírű, ismert vadásza, aki ne szerette volna a kuytákat, és ne tartott volna jó pár vadászebet. A legismertebb közülük tán Kittenberger Kálmán, aki nem csak a magyar vizsla nemesítésében, a fajta megszilárdításában játszott nagy szerepet, de világszerte méltán ismert Afrika-kutató, vadászutazó, természetrajzi gyűjtő is volt. Ám róla majd máskor…

Tovább

Egy igazi dél-olasz macsó

Akárcsak a nápolyi masztiff és egyéb molosszus fajták eredete, a cane corso története is az ókorig vezethető vissza. A fajta elkötelezettjei szerint közvetlen őse  a „Chanis Pugnax” (az ősi római molosszus), mely részt vett a római légió hadjárataiban és küzdött a római arénákban.

Tovább

Macskák, nyár, kánikula

Akárcsak minket, embereket, úgy a macskákat is megviseli a nagy meleg. Még akkor is különös odafigyelést igényel a szervezetünk, ha egyébként egészségesek vagyunk. Nincs ez másként nyávogó kedvenceinknél sem. A napégés, a hőguta, a kiszáradás pedig legalább annyira fenyegetheti a lakásban tartott cicákat, mint azokat, amelyek rendszeresen kijárnak.

Tovább

Phu Quoc szigetének csodakutyája

„A kutyák nagyok. Több mint két „sawk” magasak (a sawk hagyományos mértékegység, amely egy felnőtt ember könyökétől az ujja hegyéig terjedő szakasz hosszát jelöli). Különféle színekben fordulnak el. És minden kutyának van egy taréj a hátán.”

Tovább