E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Mi van, ha karantén van?

Sokféle vészhelyzettel szembesülhet életében, ezek részben attól is függenek, merre él. Van, ahol a tornádók gyakoriak, máshol árvizekkel küzdenek évről évre az emberek. Lehet hóakadály, lavina, tűz és millió egyéb veszély. Jelenleg a karantén árnya lebeg mindannyiunk feje felett.

Tovább

Koronavírus és a házi kedvencek

Magyarországra is megérkezett a koronavírus járvány, és a médiának köszönhetően arról is hírt kaptunk, hogy Hongkongban egy kutyánál kimutatták a COVID-19 fertőzést. Ennek következtében egyre több helyen látni fotókat, hogy a távol-keleti gazdák házi kedvenceiket - kutyáikat és cicáikat - maszkkal látják el, és úgy sétáltatják az utcán. A közlemények szerint egyébként a kutya tulajdonosa is elkapta a COVID-19 fertőzést, ezután vizsgálták meg a kutyát is. Ugyan az ebnek tünetei nem voltak, a tesztje pozitív lett. Emiatt a kutya is 14 napos karantént kapott.

Tovább

Tuti tippek tavaszra

Bizony, közeledik a tavasz! Ahogy változik az időjárás, mi is egyre gyakrabban gondolunk a közelgő Húsvétra, a tavaszi nagytakarításra, és minden egyéb, az évszakváltozás közeledtével járó feladatra. Ám ha nekiáll listát készíteni a teendőkről, a ruhák ki- és elpakolása, a tavaszi fáradtság elleni vitaminok beszerzése mellett ne feledkezzen meg kedvenceiről sem! Bizony, velük kapcsolatosan is akad pár feladat és óvintézkedés!

Tovább

Mire megvénülünk...

Mindannyian megöregszünk egyszer, ám amíg nem látjuk, hogy kedvencünk már nehezen megy fel a lépcsőn, vagy nedves foltot hagy a párnáján, nem is fogjuk fel, hogy bizony, elszállt felette az idő. A legtöbb gazdának meg kell élnie, hogy kutyája elmegy. Bármennyire is nem akarunk erre gondolni, fel kell készülni a szomorú valóságra.

Tovább

Mit tegyek, ha kapar a cica?

A macskák szeretnek kaparni. Kaparnak játék közben, nyújtozkodáskor, de kaparnak akkor is, ha szeretnék megjelölni a területüket. És mivel a macskakarmoknak szükségük van időnként egy kis „élesítésre”, valamint a kopott, elhalt karomvégek eltávolítására, hát ezért is kaparnak. Ám ez a sok-sok kaparás komoly károkat okozhat a bútorokon, szőnyegeken, függönyökön, egyéb tárgyakon.

Tovább

Mit csináljak, ha agresszív a macskám?

Az agresszivitás a második leggyakoribb ok, ami miatt a macskák menhelyre kerülnek, vagy amiért a gazdák az állatorvosokhoz fordulnak. Bár tény, hogy a macskák agresszivitása általában kevésbé komoly vagy veszélyes, mint a kutyáké – feltehetőleg azért, mert méretük kisebb, és ritkán törekszenek arra, hogy harapjanak is -, azért egy agresszív macska elég félelmetes lehet. Öt lehetséges fegyverük van: a fogaik, és a négy mancs, éles karmokkal, ez áll szemben a kuyták egyetlen fegyverével, a harapással.

Tovább

Az aprócska, vörös vadász

Norwich és Norfolk grófság két szomszédos megye Kelet-Angliában. Mindkét megye egy-egy bájos terrierfajtát adott a kutyás világnak. A norwich terrier ősei bizony nem grófok és egyéb uraságok kedvelt vadászebei voltak hajdanán, sokkal inkább vándorló népcsoportok élelemszerző feladatait ellátó segítők. Nem kellett azonban sok időnek eltelnie ahhoz, hogy ezek az aprócska kis vörös ebek megkedveltessék magukat a vadászok és lovasok körében is, egyre feljebb törve a ranglétrán.

Tovább

Ha az öreg gazda megy el előbb....

Az állattartás felelősséggel jár. Életünk során gondoskodunk kedvencünk táplálásáról, egészségéről, mozgásáról, mentális egészségéről. Ám gondoskodnunk kell arról is, mi lesz vele, ha mi végleg elmegyünk. Sok idős ember él magányosan, család nélkül, kutyájával, cicájával.

Tovább

Egy amerikai jelkép eredete

A boston terrier története 1865-ben kezdődött Boston városában, Massachusetts államban, az Egyesült Államokban. Ezidőtájt a kutyák közötti viadalok még népszerű szórakoztatásnak számítottak.

Tovább

Mit tegyek, ha agresszív a cica?

Vannak macskák, amelyek mintha képtelenek lennének a békés egymás mellett élésre. Ennek  több oka is lehet, a leggyakoribb a nem megfelelő szocializáció, azaz amikor a macska korai életszakaszában nem találkozik és ismerkedik más macskákkal.

Tovább

Az utolsó évek....

Kedvencünk közelgő elvesztésének gondolatával nehéz megbirkózni. Talán ez az egyik legnehezebb helyzet, amellyel egy gazdi szembesülhet. Teljesen mindegy, hogy barátja már éltes korba lépett, vagy valamilyen súlyos betegséggel diagnosztizálták, a legfontosabb, hogy az utolsó együtt töltött időket a lehető legnyugodtabbá tegye, és minél jobban csökkentse az állatot érő kellemetlenségeket és kényelmetlenségeket. Az állat egészségének romlásával döntenie kell, hogy otthon kezeli, szoros állatorvosi felügyelet mellett, vagy elaltattatja, elkerülendő a szenvedéseket.

Tovább

IQ-teszt kutyáknak

A kutyák, amelyeket a természet megajándékozott intellektussal és a tanulás képességével, meglepően értelmes viselkedést mutatnak különböző helyzetekben. Tudjuk, hogy a kutyák többségének kitűnő az emlékezőképessége. Feltehetőleg ezért képesek megtalálni a hazavezető utat, legyenek akár sok kilométerre az otthonuktól.

Tovább

Yorkie - színes kivitelben

A biewer yorkshire terrier története szorosan összefügg a yorkshire terrierével. A yorkie az 1880-as évek Angliájában, közelebbről Yorkshire grófságban alakult ki, bányászok és munkásemberek apróvadra vadászó ebeként. A yorkie több terrierfajta keresztezéseként alakult ki, többek között olyan, mára kihalt fajták vére csörgedezik ereiben, mint a Waterside, a Clydesdale vagy Paisley terrierek, de használták a napjainkban is látható Skye terriereket is. A kezdeti keresztezések után, elsősorbana  szín erősítése miatt használták a Manchaster terriert. 

Tovább

A királyi pekingi

Az idők folyamán két legenda is született a pekingi palotakutya kialakulásáról. Az egyik szerint egy kínai hercegkisasszony - gonosz varázslat által - lótuszvirággá változott, míg egy királyfi mókussá. Az ő frigyük gyümölcse a pekingi.

Tovább

Kutyákkal az egészség védelmében

A kutyák kiképezhetők arra, hogy kiszagoljanak bizonyos betegségeket, és bizony igencsak jól tudnak telejsíteni ebben a feladatban. Termérdek hősies történet olvasható az interneten, melyekben a kutyák megmentették gazdájuk életét, akár azzal, hogy a vércukorszint hirtelen csökkenését észlelve riasztották a rokonokat, akár közelgő epilepsziás rohamot jeleztek, máskor rákos daganatot észlelve fogylemeztették gazdájukat, aki így időben jutott orvoshoz.

Tovább

A homokbőrű ráncos eb

Kína déli részén található Kwung Tung tartomány, ezen belül Dah Let városa. Erről a vidékről származik a shar-pei. Régészeti leletek és műalkotások alapján története egészen a Han dinasztiáig, azaz az i.e. 206 – i.sz. 220-as évekig vezethető vissza.

Tovább

A macskatartás 10 tudományos előnye

Tanulmányok bizonyítják, hogy már a cicás videók nézése is jótékonyan hat az emberekre, hiszen növeli energiájukat, pozitív érzelmeket vált ki. Hát még ha valaki nem csak online nézi ezeket a szőrös kis lényeket, de együtt is él velük!

Tovább

Egy kis különlegesség Kínából

A kínai meztelenkutya megítélése megosztja a világot: vagy teljes odaadással rajonganak érte, vagy különös külseje miatt lenézik, kigúnyolják. Egy dolog viszont tény: a kínai meztelenkutya senkit nem hagy érzelmek nélkül. Ráadásul temérdek mítosz, legenda és érdekesség is kötődik ehhez a valóban minden téren különleges fajtához.

Tovább

Videó chat a kutyával?

Sok gazda megfigyelhette már, hogy hiába hangosítja ki a telefont vagy kezdeményez videóbeszélgetést, a kutya nem ismeri fel a vonal másik végén levő embert. Pedig hányan próbálkoznak pár szót szólni otthon hagyott kedvencükhöz, amikor felhívják a kutyafelvigyázót vagy a panziót, hogy érdeklődjenek hogylétéről. Vajon mi lehet ennek az oka, ha közben képesek önfeledten televíziót nézni, és reagálnak a rádióból hallatszó bizonyos hangokra is?

Tovább