E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Solms herceg csodakutyája

A vadászat fejlődése az emberiség fejlődésétől elválaszthatatlan. Már a domesztikáció kezdetén voltak olyan kutyák az ősember mellett, melyek elkísérték a vadászatokra, később egyre jobban segítve munkájukat a zsákmány felkutatásában.  A középkorra a vadászat a módosabb néprétegek kiváltságává vált, fontos részévé a társadalmi kapcsolatoknak.

Tovább

Frontok és kutyák

Kánikula, mennydörgés, szél, eső, szürke égbolt – ezek mindegyike hatással lehet a kutya viselkedésére és hangulatára. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is egyedi és eltérő módon reagálnak az időjárási változásokra és frontokra. Sok kutya fél a mennydörgéstől, mások levertek és kedvetlenek a hideg, téli hónapok alatt. Ugyanez igaz szinte mindegyik időjárási jelensége, az egyetlen küklönbség az, hogyan reagál rá az eb, mennyire érzékeny ezekre.

Tovább

A karantén hatásai kedvenceinkre

Lassan mindenhol véget ér a karantén időszaka. Voltak országok, ahol hosszú időre zárkóztak otthonaikba az emberek, másutt ez csak pár hét  volt, de szinte mindenütt a világon ezzel a módszerrel próbáltak megvívni a vírus terjedésével. Ez az időszak nem csak az emberekre volt hatással, de bizony a gazdik északtól délig, kelettől nyugatig megtapasztalhatták, hogy kedvenceik vislekedése megváltozott az összezártság időszakában.

Tovább

A Fekete Herceg kutyája

Az angol ipari forradalom nem csak a bulldogok számára jelentette a munkalehetőségek leáldozását. A gépesített üzemek munkások tömegeinek biztos kenyérkeresetét szüntették meg. Voltak, akik a kontinensen próbáltak szerencsét; így tettek például azok az angol csipkeverők és textilmunkások, akik Normandiában, elsősorban Calais környékén telepedtek le.

Tovább

Ha csócsál az eb, a gazdi rágja a kefét

Gyakori panasz az egy évesnél fiatalabb kutyák gazdáitól, hogy kedvencük mindent megrág. A rágást felerészben a kíváncsiság, felerészben a fogzás és fogváltás okozza, de teljes egészében jó móka az ebnek. Egyfajta jutalom saját magának, márpedig a kellemes és jutalmazó dolgokat ismételni kell!

Tovább

Ha tavasz, akkor lepkekutya

A kontinentális törpe spánielek családjába tartozik a papillon és rokona, a phalene. A papillon francia szó, melynek jelentése lepke, pillangó, de az évszázadok során több, különféle megnevezéssel illették, mint törpe spániel, belga toy spániel, kis mókus kutya.

Tovább

Kutyatartó 1x1

Egy kutya csodálatos társ az ember számára. Legyen a gazdi akár gyakorlott kutyatartó, akár kezdő kutyás, a legfontosabb, hogy kedvence egészségét és boldogságát kiemelt feladatként kezelje. Vannak olyan alapvető dolgok, amiket nem árt időről időre átismételni, ellenőrizni. Ebben a kutyás 1x1 listában igyekeztünk ezeket összeszedni.

Tovább

A világ legdrágább macskafajtái

Ki ne szeretné a macskákat? Ők a világ legnépszerűbb háziállatai a kutyák mellett. Vannak, akik kóbor, menhelyi cicákat fogadnak örökbe, mások inkább tenyésztőtől vásárolnak pedigrés cicát. Vannak emberek, akik – akár azért, mert karaktere, kinézete alapján, akár anyagi státuszukat mutatandó – kifejezetten drága fajtát választanak. Ezeknek a fajtáknak az ára persze változó, attól függően, mennyire ritka az adott fajta, vagy mennyire tiszta a vérvonala. Persze mikor már családtaggá válik a kiscica, az ára is mellékes lesz, hiszen az állat jelenléte visz örömet az otthonba. Mégis, melyek a világ legdrágább macskafajtái manapság?

Tovább

Mi az az obedience?

A legtöbb kutya számára kifejezetten előnyös az obedience, azaz alapvető engedelmességi képzés, már amennyiben azt jó oktató tanítja nekik és gazdáiknak. A kérdés az, hogy az ön kutyájának vajon jó-e egy ilyen kutyaiskolai képzés? Nem minden kutya képes és alkalmas a csoportos tanulásra.

Tovább

Mi van, ha jön a baba?

Egy kisbaba érkezése a családba igen örömteli esemény. Olyan pillanatok az ember életében, melyek feledtetnek minden mást. Ám ha az embernek kutyája van, és felelős gazdaként viselkedik, nem szabad elfeledkeznie hű társáról sem. Jó eséllyel már a várandósság napjaiban sikerült felkészíteni a kutyát arra, hogy valamiféle változás fog bekövetkezni a család életében. De ahogy a leendő szülők sem tudják elképzelni, milyen is lesz élet az új, apró családtaggal, addig a kutya sem tudja. Az első benyomások mindig fontosak, így lényeges, hogy a kutya számára a csecsemő érkezése is kellemes tapasztalatokkal párosuljon.

Tovább

Fincsi nasik 3. rész

A karantén idején bizony nagyon oda kell figyelni, hogy el ne fogyjon a táp, a jutalomfalat. Megeshet, hogy késik a kiszállítás, mert későn kaptunk észbe, hogy fogytán a készlet. De nem kell elkeseredni, összegyűjtöttünk pár igen könnyű, ám nyálcsorgatóan finom receptet.

Tovább

Az adószedő kutyája

A dobermann története kevéssé sem mondható ősinek. A fajta a múlt században alakult ki, ám ennek ellenére sem találhatók feljegyzések arról, hogyan, milyen fajták közreműködésével született ez a nemes, elegáns ebfajta.

Tovább

Hogyan válasszunk állatorvost?

Az állatorvos kiválasztása a gazda-lét egyik legfontosabb döntése. Érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt meghozza a döntést, és kiválasztja a rendelőt, valamint az orvost. Minden kutyának és cicának jár a jó állatorvos és az igényes orvosi ellátás. Az állatorvosok általában ugyanúgy specializálódnak, mint a humán orvosok.

Tovább

Buddha kedvenc ebe

A Lhasa apsot történetét vizsgálva lehetetlen elkülöníteni a fajta fejlődését a tibeti emberektől és erős hitüktől a buddhizmusban. Egy tibeti ember soha nem tekinti kutyáját a tulajdonának. A buddhisták hisznek az újjászületésben. Az újjászületés nem feltétlenül emberalakban következik be, elképzelhető, hogy a túlvilágra távozó ember tudatlansága vagy a szeretet hiánya miatt egy állat, esetleg egy kutya alakjában tér vissza a földre.

Tovább

Kopasz macskák

Míg a legtöbb macskát éppen puha, selymes, cirogatnivaló szőre miatt kedvelik, van pár fajta, mely híján van eme ékességnek. Sőt, teljesen szőrtelenek, csupaszok. Ezek a macskák bizony teljesen másféle törődést, ápolást, és bizony, kozmetikázást igényelnek, mint szőrös barátaik. Teljesen másként reagálnak a hőmérséklet változásaira, más táplálkozási igényeik vannak, és bizony nem teljes mértékben hipoallergének, még ha a közhiedelem ezt is tartja róluk.

Tovább

Fincsi nasik 2. rész

A karantén idején bizony nagyon oda kell figyelni, hogy el ne fogyjon a táp, a jutalomfalat. Megeshet, hogy késik a kiszállítás, mert későn kaptunk észbe, hogy fogytán a készlet. De nem kell elkeseredni, összegyűjtöttünk pár igen könnyű, ám nyálcsorgatóan finom receptet.

Tovább

Fincsi nasik 1. rész

A karantén idején bizony nagyon oda kell figyelni, hogy el ne fogyjon a táp, a jutalomfalat. Megeshet, hogy késik a kiszállítás, mert későn kaptunk észbe, hogy fogytán a készlet. De nem kell elkeseredni, összegyűjtöttünk pár igen könnyű, ám nyálcsorgatóan finom receptet.

Tovább

Érdekességek a labradorról

Nagyon sokféle retriever kutyafajtát ismerünk. A legismertebbek és legkedveltebbek a labrador és a golden retriever, de létezik még a nova scotia duck tolling, a flat coated, a curly coated, ac hesapeake bay retriever is. Hogy mi a közös mindegyikükben? Az, hogy vadászkutyák, és elsősorban vízi vadászkutyák. Az angol „to retrieve” ige jelentése „elhoz, apportíroz, visszaszerez”. A retrieverek feladata a vadászat során a vad felkutatása, és a meglőtt vad vadászhoz való apportírozása tehát.

Tovább

Járványok, maszkok, emberek, kutyák

Manapság mindenki maszkot hord, és egyre előkerülnek képek a spanyolnátha járvány idejéből, amikor szintén maszkot viseltek az emberek. Pedig a maszk viselése nem csak járványok idején volt megszokott, sőt. De mitől is függ az, hogy egy ilyen helyzetben, mint a pandémia, ki milyen maszkot hord, visel?

Tovább

Törpe terminátor Mexikóból

A világ legkisebb kutyafajtájának története legendákkal és elméletekkel átszőtt. Az tény, hogy nevét a Mexico északi partjáról kapta, mely rész Texas-szal, Arizonával és Új-Mexiókóval határos.  De nézzük a legendákat és elméleteket!

Tovább