Vegán kutya, macska? Inkább egye meg, úgy kevesebbet szenved!

Vegán kutya, macska? Inkább egye meg, úgy kevesebbet szenved!

Nem szoktunk más oldalról átvett cikkeket megosztani, hiszen a pet4you.hu oldalon található összes írás kis csapatunk munkája. Ám ez alkalommal kivételt teszünk, hiszen Molnár Csaba, az Index munkatársa kiváló, a témáját tekintve igencsak aktuális, mindenre kiterjedő cikkel próbál küzdeni a manapság oly divatos, ám mégis az állatkínzás kategóriájába tartozó trend-őrület, kutyáink és macskáink vegán módon etetése ellen.

"Nem tudni pontosan, hogy Magyarországon hányan etetik ragadozó kedvenceiket kizárólag növényi eredetű táplálékkal, de abból, hogy már vegán kutya- és macskaeledeleket forgalmazó cég is működik, feltételezhető, hogy sokan vannak. Általában persze e gazdák is vegánok, és annyira hisznek az ügyben, hogy nem látják be, hogy ezzel kivégzik állataikat. Pedig, ha tényleg törődnének a Földdel, nem is kéne házi kedvencet tartaniuk.

A legtöbb állateledel ugyanazokat a hormonokat, növényvédő szereket és antibiotikumokat tartalmazza, amelyek az emberi fogyasztásra szánt, kereskedelmi húsalapú termékekben is megtalálhatók... Sok vegetáriánus és vegán eteti egészséges, húsmentes eledellel a társállatát... Sok kutya és macska tápanyagigényét könnyedén kielégíthetjük kiegyensúlyozott vegán étrenddel és megfelelő kiegészítőkkel

– ha az ember okosságokat akar olvasni nagyjából bármilyen, állatokkal kapcsolatos témában, a PETA az örök favorit forrás.

Mindenesetre az nyilvánvaló a rengeteg büszke vallomásból, amelyeket pár másodpercnyi keresés alapján talál az ember, hogy az emberi veganizmus népszerűsödésével együtt terjed azok köre is, akik azt sem nézik jó szemmel, ha kutyájuk és macskájuk megeszi a húst. Ezzel a gazdák a Földet és az állataik egészségét védik (elképzelésük szerint), és a húsipar kegyetlenkedései ellen tiltakoznak.

Kutya ≠ macska

A beszámolók kizárólag boldog, egészséges cicákról és kutyusokról szólnak, akik imádják a vegán kosztot, és már semmi pénzért nem térnének vissza a lazacra vagy a bélszínre. Még véletlenül sem olvasni a tulajdonosok tollából egyetlen balul sikerült vegán próbálkozásról sem, pláne megbetegedett cicáról, bár ez nem is olyan meglepő.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy a növényi étrenden élő kutya- és macskatulajdonosok nagy része képes belátni, hogy egy ragadozónak húst kell ennie, és ad is rendes táplálékot az állatnak. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik őket is meg akarják téríteni – 

ha belepusztulnak is.

Mármint az állatok. De vajon tényleg belepusztulnak? Nos, előbb-utóbb igen, egészségesebbek pedig semmiképpen sem lesznek tőle, de ne rohanjunk ennyire előre.

Ha megvizsgáljuk a kutyák és a macskák vegán táplálásának következményeit, azt tapasztaljuk, hogy nem vehetjük őket egy kalap alá. Bár mindkettő ragadozó, nagyon eltérők az igényeik. A kutyatartók mindegyike ad több-kevesebb növényi eredetű táplálékot állatának (az almát, pogácsát kifejezetten szereti sok kutya, és az olcsóbb kutyatápok döntő része is növényből van). De természetesen attól, hogy sokan csinálják, még nem válik automatikusan helyessé.

Vegán macskaeledel egy berlini vegán szupermarketben 2013-ban

Vegán macskaeledel egy berlini vegán szupermarketben 2013-ban
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

 

A kutya legközelebbi vadon élő rokona, a farkas, meglepően sok növényt fogyaszt. A Yellowstone park farkasainak ürülékvizsgálata azt mutatta, hogy a minták 74 százalékában volt növényi anyag, főleg fű. Persze azért többségében húst esznek, a gerinctelenektől a jávorszarvasig. Ugyanakkor az adatokból nem egyértelmű, hogy a farkasok által elfogyasztott élelem tömegének hány százaléka a növény. Vélhetően azonban, amikor csak tehetik, húst esznek, és nagy mennyiségben csak ínséges időkben fanyalodnak a növényekre, például gyümölcsre.

A kutya háziasítása a farkasból sokkal régebben kezdődött, mint a macskáé. A sok tízezer év alatt, amíg a farkasból a ma is ismert domesztikált kutyák kialakultak, folyamatosan az ember maradékait ették, szervezetük egyre alkalmasabbá vált arra, hogy az emberek által fogyasztott növényi eredetű táplálékot is megeméssze. Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy a kutya ezalatt folyamatosan fogyasztott húst, illetve más állati eredetű élelmet is

– mondta el az Indexnek Fodor Kinga állatorvos, egyetemi docens.

"Ezzel szemben a macska teljes mértékben húsevő maradt. Az ember éppen a ragadozó mivolta miatt tartotta maga mellett: rágcsálóirtásra. Ő eredetileg nem evett maradékokat az emberi asztalról, hanem a magtárakban vadászott egérre, patkányra. Mindezek ellenére ez továbbra sem jelenti azt, hogy a kutya mindenevő, pláne növényevő lenne. Ha megnézzük az emésztésélettanát, akkor egyértelmű, hogy húsevő. Az azonban igaz, hogy a macskához vagy a vadászgörényhez képest jobban emészti meg és hasznosítja a növényi eredetű táplálékot.”

Az állatorvos szerint ezért kutyáknak is kötelező állati eredetű táplálékot is biztosítani, ha nem akarjuk sanyargatni őket.

Szénhidrátbontó bélflóra

kutya mára számos olyan genetikai változást szedett össze, amelyek életműködését különbözővé teszik az ősi farkasokétól.

Hat évvel ezelőtt az Uppsalai Egyetem genetikusai kutyák genomjának szekvenálásával kiderítették, hogy az evolúció során sokat fejlesztették a keményítőemésztési képességeiket (vagyis egyre jobban képessé váltak a növényi táplálék feldolgozására). Konkrétan az amiláz nevű keményítőbontó enzimet kódoló gén vált általánossá körükben. Ez azt okozta, hogy a mai kutyák ötször hatékonyabban emésztik a keményítőt, mint a farkasok. A vizsgálat eredményei szerint az amiláz mellett egy másik, keményítőbontásban ugyancsak szerepet játszó enzimjük, a maltáz felépítése jobban hasonlít a növényevőkére, mint a farkasokéra.

Ajánlott cikkek